»

Dorečen standard DDR3L za energijsko varčnejši pomnilnik

X-Bit Labs - Združenje JEDEC je objavilo nov standard DDR3L, ki omogoča zmanjšanje porabe energije v prenosnikih, namiznih računalnikih, strežnikih, omrežnih sistemih in drugih izdelkih, ki uporabljajo pomnilnik. DDR3L pomeni double data rate 3 low voltage in vpeljuje delovanje pri napajalni napetosti 1,35 V za razliko od dosedanjih 1,50 V. Na ta način bodo moduli DDR3L porabili 15 odstotkov manj energije od klasičnih DDR3 in kar 40 odstotkov manj od generacijo starejših DDR2. Nove naprave s podporo za DDR3L bodo nazaj združljive z DDR3, a vse ne bodo delovale pri obeh napetostih.

6 komentarjev

Pomanjkanje pomnilnika v 2010

X-Bit Labs - Pri DRAMeXchange napovedujejo, da bo v drugi polovici leta 2010 prišlo do pomanjkanja pomnilnika na trgu, kar bo seveda pomenilo dvig cen. Do tega za potrošnike neljubega pojava bo prišlo zaradi zapoznelih učinkov recesije. Med recesijo se je prodalo mnogo manj računalnikov, z nekaj zaloge pa so proizvajalci pomnilnika morali spustiti cene, da so le-tega še vedno prodajali, ter so obenem jasno upočasnili proizvodnjo. To jih bo zdaj seveda udarilo po prstih (oz. nas, potrošnike zaradi višjih cen), saj bodo proizvodne zmogljivosti nekoliko manjše, poleg večjega povpraševanja.

Po napovedih DRAMeXchange bo trg za namizne računalnike sicer zrasel za le 0,6% in bo znašal 120 milijonov enot, medtem ko bo trg prenosnikov z 22,5% rastjo v primerjavi z letošnjim letom narasel na 160 milijonov prodanih računalnikov. Za 22% se bo dvignila tudi prodaja netbookov (zrasla bo na 35 milijonov enot), a le-ti ne bodo imeli tolikšnega vpliva na pomnilnik, tako zaradi nekoliko manjših številk kot...

31 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

Kupiš DDR3, dobiš DDR2 zastonj

X-Bit Labs - Žal ne gre za akcijo katere izmed trgovin, ki bi DDR3 pomnilniškim palčkam dodajala DDR2 palčke, temveč za akcijo enega izmed tajvanskih proizvajalcev čipov, ki začuda ni imenovan, v kateri v paketu prodajajo DDR2 in DDR3 čipe. DDR3 pomnilnik postaja vedno bolj pogost, predvsem na račun proizvajalcev prenosnikov, ki ga množično uporabljajo v novih modelih. Zaradi tega naj bi do konca leta DDR3 pomnilnik zavzemal že kar tretjino pomnilniškega trga.

Ker se DDR2 čipi še vedno proizvajajo v znatnih količinah, premik na DDR3 ne pomeni nič dobrega za proizvodne linije in zaloge, obenem pa tudi za ceno. Akcijsko prodajanje paketov DDR3 in DDR2 čipov bi tako umetno dvignila oz. stabilizirala povpraševanje po DDR2 čipih, obenem pa zmanjšala cenovno razliko med DDR2 in DDR3 čipi. Prav tako naj bi se zaradi vedno večjega povpraševanja po DDR3 pomnilniku cene v kratkem dvignile tako za DDR3 kot DDR2 pomnilnik.

7 komentarjev

Prehod na DDR3 se vleče

X-Bit Labs - Pomnilnik je pravzaprav nared za prehod na generacijo DDR3 v računalnikih, le sama akcija se ne zgodi, bi lahko dejali. Prvotno predstavljen že - v računalniški branži daljnega - leta 2007 se DDR3 nekako ni uspel prebiti na matične plošče. Prehod s SDR na DDR je trajal dve leti, prehod na DDR3 pa še pol leta dlje. Kod torej hodi DDR3? Na X-Bit Labs ocenjujejo, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se prehod zavlekel na štri leta.

Če bomo imeli srečo, ga torej pričakujemo leta 2010, razlog zato pa je kakopak upočasnjevanje potrošnje in investicij. Tudi Intelu in AMD-ju se ne mudi pretirano, saj bo prvi svoja čipovja za Nehaleme, ki bodo podpirala izključno DDR3, zaradi dragega pomnilnika in slabe prodaje predstavil šele septembra letos. Medtem ima AMD nekaj težav s stabilnostjo krmilnika DDR3, tako da kakšne pretirane naglice ni pričakovati, pravijo. Vprašanje pa ostaja, ali je to nujno slabo, saj nova vrsta pomnilnika doslej običajno ni prinesla kakšnih astronomskih pohitritev, zgolj...

66 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

Nižja napetost za DDR3

X-Bit Labs - JEDEC se je odločil znižati osnovno napetost DDR3 pomnilnika z 1,5 na 1,35 V, s tem pa bomo dobili nov, DDR3L standard. Novi kompleti pomnilnikov bodo označeni s PC3L (torej PC3L-8500 za 1066 MHz kit), razveseljiv pa je podatek, da bodo popolnoma kompatibilni z obstoječimi sistemi. V SPD EEPROM čipu bodo na novih modulih dodane le zakasnitve oz. frekvence, pri katerih bo pomnilnik deloval z 1,35 volti, nato pa je naloga proizvajalcev matičnih plošč le, da dodajo podporo v BIOS, če je omejitev napetosti zgolj stvar software-a. Če podpore na plošči ne bo, bo pomnilnik enostavno deloval pri 1,5 V.

Nižja napetost naj bi prihranila do 20 % električne energije, Joe Macri, član JC-42.3 pomnilniškega komiteja, pa pravi, da želijo napetost v prihodnosti znižati na vsaj 1,25 V oz. še manj, če bo tehnologija to dopuščala.

36 komentarjev