»

Delež spama najnižji v zadnjih desetih letih

Symantec - Če že izgubljamo boj proti vohunski in prisluškovalni programski opremi, gre bolje vsaj na fronti proti spamu. Trend zmanjševanja deleža nezaželenih elektronskih sporočil se že vrsto let zmanjšuje in je v minulem mesecu prvikrat po več kot desetletju upadel pod 50 odstotkov. To pomeni, da je bilo poslanih več resničnih elektronskih sporočil kot spama.

To je bistvena ugotovitev Symantecovega poročila o internetni varnosti v juniju. V njem ugotavljajo, da je delež spama upadel na 49,7 odstotka, kar je najmanj po septembru 2003. Razlogov za ugodne trende je več, med pomembnejšimi pa sta gotovo napredovanje filtrov, zaradi česar je pošiljanje spama čedalje manj privlačno, ter velikanski napori organov pregona in računalniških podjetij, ki so se...

3 komentarji

Spama vedno manj

ITworld.com - Zlati časi spama so nepreklicno minili, pravi pred nekaj meseci izpuščeni Robert Soloway, znan kot Spam King v ZDA, ki je moral odslužiti štiriletno zaporno kazen zaradi pošiljanja spama. Spam se je začel leta 1978, ko je Gary Thuerk na omrežju ARPANET, predhodniku današnjega interneta, poslal 393 prejemnikom reklamno sporočilo za nov računalnik DecSystem-20. Do 90. let prejšnjega stoletja se je spam razbohotil v pravo industrijo, ki je spamerjem nosila 20.000 dolarjev dnevno. Soloway je tedaj vozil luksuzne avtomobile, živel v elitnih stanovanjih in nosil Armanija. Pred aretacijo je njegov zaslužek upadel na vsega 20 dolarjev na dan, medtem ko je danes praktično nemogoče poslovati dobičkonosno.

Leta 2011 je situacija namreč drugačna. Filtri so se razvili do visoke kakovosti, tako da prepustijo zelo...

18 komentarjev

Ozko grlo pri pošiljanju spama so kartične transakcije

The New York Times - Raziskovalci s kalifornijskih univerz so zadnja leta preiskovali spam (skovali so celo izraz spamalitika) in ugotavljali, kako bi ga lahko zatrli. V zadnjih treh mesecih so želeli pridobiti čim več vzorcev spama za analizo, zato so se prijavili na vse mogoče strani in potem sistematično opravljali nakupe na v spamu oglaševanih straneh, za kar so v 120 nakupih porabili več tisoč dolarjev. Sicer morajo v povprečju spamerji poslati 12,5 milijona sporočil, da prejemniki kupijo za 100 dolarjev izdelkov. Sedaj pa so raziskovalci ugotovili, da je ozko grlo kartični procesni center.

Za 95 odstotki kartičnih transkacij, ki so opravljene na straneh, za katere nas nagovarjajo v spamu, stojijo le tri finančna podjetja. Eno ima sedež v Azerbajdžanu, eno na Danskem ter eno v Svetem Kittsu in Nevisu. V članku, ki ga bodo predstavili na konferenci IEEE...

10 komentarjev

Vrača se MP3-spam

The Register - Spamerji so neverjetno vztrajni in iznajdljivi, ko na vsak način iščejo nove načine, kako pretentati filtre in svoja sporočila le nekako dostaviti do prejemnikov. Izpopolnjene filtre so že poskušali ukaniti s slikovnim spamom, s pridom izkoriščajo orodja za strojno prevajanje, ki odlično delujejo za evropski trg, sedaj pa se vrača še MP3-spam.

Prvikrat je bila taktika MP3-spama uporabljena oktobra 2007, ko so na ta način priporočali nakup ničvrednih delnic (pump and dump), nato pa je metoda hitro izginila....

8 komentarjev

Projekt Honey Pot ujel milijardo spama

Število aktivnih botov

Slashdot - Projekt Honey Pot, ki od leta 2004 zbira informacije o IP-naslovih, uporabljenih za spamanje, je prejšnji teden prestregel milijardto nezaželeno elektronsko sporočilo. Ocenjujejo, da za vsak prejet kos spama, ki konča v Honey Potu, resnični uporabniki prejmejo 125 podobnih poročil. Ob tej prelomnici, ko so nagrmadili že toliko materiala, so pripravili kratek pregled izsledkov.

Največ spama izvira iz Kitajske (11,4 odstotka), ki ji sledijo Brazilija (9,2), ZDA (7,5), Turčija (6,3) in Nemčija (6,0). To seveda ne pove mnogo o njegovi resnični provenienci, saj večino spama razpošljejo boti, zombiji in drugi ugrabljeni računalniki, ko so v drugih državah kot njihovi zli nadzorniki.

Od leta 2004 je letna rast števila botov...

10 komentarjev

S kopiranjem člankov največ služi Google

The Register - Ameriški Fair Syndication Consortium je objavil izsledke raziskave (PDF), ki je obravnavala recikliranje in krajo časopisnih člankov na internetu in služenje denarja z njimi. Med 15. oktobrom in 15. novembrom so opazovali stanje na spletu in dognali, da je več kot 75.000 spletnih strani brez dovoljenja "ponovno uporabilo" oz. prepisalo vsaj en članek, ne da bi (večidel oglasni) zaslužek delile s časnikom, od koder so ga pobrale. Prvi med kršilci je Google, ki je odgovoren kar za 53 odstotkov vseh incidentov, sledita mu Yahoo z 19 odstotki in Microsoft s petimi odstotki.

Ugotovili so še, da je bilo 18 odstotkov člankov v celoti prekopiranih, 26 odstotkov je bilo izvlečkov (manj kot 80 odstotkov teksta in več kot 125 besed), preostanek pa so...

29 komentarjev

V Evropi vedno več prevedenega spama

Spam julija

The Register - Izsledki zadnjega poročila o spletni varnosti in spamu kažejo, da so se orodij za avtomatično prevajanje, ki so na spletu prosto dostopna, najbolj razveselili spamerji. Medtem ko je delež spama globalno malenkostno upadel (za slabo odstotno točko) na 89,4 odstotka, se je v jezikovni pisani evropski druščini narodov le-ta strmo dvignil. Najbolj prizadeta je Nemčija, kjer je kar 97,5 odstotka vse elektronske pošte nezaželene, kar je občutno več kot 86 odstotkov v ZDA, 93,6 odstotka v VB in 90,6 odstotka na Japonskem. Prevedenega spama je v Nemčiji 46 odstotkov, v Franciji 53 odstotkov, medtem ko npr. na Nizozemskem le četrtina. Spamerji, še raje pa nigerijski prevarantje, so s pomočjo Googla obvladali tudi slovenščino, tako da se vedno pogosteje odzivajo na naše spletne oglasnike.

V MessageLabs trdijo, da za tako visoke številke v Evropi...

0 komentarjev

Spama vendarle manj po odklopu Pricewert

Aktivnost botneta cutwail na dan odklopa Pricewerta

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je ameriški FTC od interneta odrezal podjetje Pricewert, za katero so utemeljeno sumili, da sodeluje pri celem kupu nečednih poslov, med drugim tudi razpošiljanju spama. Sprva opaznega efekta ni bilo opaziti, a podrobnejše analize so pokazale, da se je raven spama vendarle nekoliko znižala. Strokovnjaki iz Symanteca ocenjujejo, da je odklop Pricewerta zadal hud udarec botnetu Cutwail, ki naj bi maja imel na vesti 35 odstotkov vsega spama. Drugi prizadeti botnet je Pushdo, ki je prav tako uporabljal 3FN (eden izmed psevdonimov podjetja Pricewert). Skupno je tako količina poslanega spama upadla za 15 odstotkov.

Uradno Pricewert še ni obsojen ničesar, saj se sojenje začenja šele 15. junija, a je malo nenavadno, da bi padec spama slučajno sovpadal ravno s...

4 komentarji

Spam ne jenja

vir: CNet
CNet - Zadnje ocene podjetja Symantec, ki jih povzema CNet, kažejo, da je trenutno 90,4 odstotka vseh elektronskih sporočil spam. To je pet odstotnih točk več kot aprila, ko je bilo takih 85,3 odstotka. Zaskrbljujočih je še nekaj drugih smernic, denimo starost domen. Izkazalo se je, da spamerji prisegajo na uveljavljene naslove, saj je 84,6 odstotka vseh blokiranih domen vsled razpošiljanja spama starejših od enega leta. Drug tip domen, ki so še posebej občutljive na spam, so domene strani za socialno mreženje, kjer vsebino večidel ustvarjajo uporabniki.

Ker večina spama izvira z ameriških strežnikov, ga Američani največ prejmejo med 9. in 10. uro dopoldne, Azijci že ponoči, Evropejcem pa ga pridno dostavljajo kar ves dan. Tudi zaščita CAPTCHA počasi izgublja svojo moč, saj so nepridipravi vedno uspešnejši pri avtomatskem...

16 komentarjev

Vrača se slikovni spam

ComputerWorld - Kot kaže, so se spamerji zazrli v preteklost in reciklirali nekaj svojih starih taktik. Ker postajajo filtri proti spamu vedno boljši, se znova povečuje količina tako imenovanega slikovnega spama, ki je svoj vrh dosegla konec leta 2006, do leta 2008 pa upadla na komaj zaznavne ravni. Trik je v zapakiranju sporočila v slikovno datoteko, s čimer poskušajo prelisičiti filtre. Holly Stewart iz IBM Internet Security System pravi, da se je delež tovrstnega spama ponovno zavihtel na 25 odstotkov, kar je presenetljivo, saj spamerji običajno ne uporabljajo starih trikov. Spreminja se sicer vsebina, saj so leta 2006 najpogosteje podžigali vrednost ničvrednih delnic (pump and dump), dandanes pa oglašujejo zdravila in tablete, ki naj bi ljudem pomagala do boljšega počutja.

3 komentarji