»

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Firefox 3.6 še ta mesec

Persone

vir: CNet
CNet - Naslednja posodobitev Internet Explorerju najbolj nevarnega in sploh najbolj razširjenega brskalnika na svetu, Firefox 3.5, ki je poznana kot Firefox 3.6, bo po krajši zamudi najverjetneje izšla še ta mesec. Prvotno je bilo načrtovano, da bo izšla še pred koncem leta 2009, a se je zalomilo tik pred koncem, pri Mozilli pa niso želeli izdati nedokončanega izdelka. Testi brskalnika v obliki kandidatke za izid (RC1) pri približno milijonu uporabnikov gredo za zdaj dobro, večjih napak niso odkrili, če bo tako ostalo še naprej, pa bodo dosegli načrtovan cilj izida v zadnjih dveh tednih januarja.

Persone, do sedaj podprte s pomočjo razširitve, bodo v Firefox 3.6 vgrajene že tovarniško, dobili pa bomo še...

78 komentarjev

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev

Mozilla pripravlja Fennec za Androide in nekaj za iPhone

Slo-Tech - Medtem ko nas do sočasne izdaje Firefoxa 3.6 in mobilnega Firefoxa (Fenneca) 1.0 za Nokiino mobilno platformo Maemo loči le še kak mesec, Mozilla aktivno razvija tudi podporo za preostale mobilne platforme. Fennec 1.0 za Windows Mobile bo tako izšel kmalu po izdaji za Maemo, skupaj s Firefoxom 3.7 pa utegne biti že v prvi polovici leta 2010 na voljo tudi mobilni Firefox za Android. Po besedah Jayja Sullivana, podpredsednika Mozillinega mobilnega oddelka, je bil Android do nedavnega omejen na Javo, kasneje izdani Android NDK pa uporablja C/C++, kar uporablja tudi Mozilla za ravoj Firefoxa.

Neznan izdelek, ki pa z veliko verjetnostjo ni mobilni brskalnik, pa bo Mozilla po besedah svojega prvega moža Johna Lillyja čez nekaj tednov poslala v iPhononov App Store. Program naj bi "presenetil ljudi" in nekateri ugibajo, da gre za Weave.

4 komentarji

Windows 7 za petami Linuxa

Slo-Tech - Statistike W3C, organizacije, ki skrbi za spletne standarde, kot so HTML, kažejo, da je bil Windows 7 že julija nameščen že na 1,24% računalnikih, čeprav je bil njegov izid takrat oddaljen še približno 3 mesece, na voljo pa sta bili le Beta in RC različici. Njegov delež se je v avgustu še nekoliko povečal, na 1,7%, ko je bil istočasno Linux nameščen na približno 2% računalnikih. Skupaj je Windows, jasno, daleč spredaj s 85%, h katerim je 0,13% uporabnikov prispevalo z uporabo Windows 98. Glavni je še vedno Windows XP s kar 60,5%, medtem ko je drugouvrščeno Visto uporabljalo slabih 23% obiskovalcev strani. OS X je utrjen na tretjem mestu s 7% uporabnikov.

Nezadržno raste delež tudi Firefoxu, ki je bil v juliju z različico 3.0 že za petami Internet Explorerju 7, s 23 oz. 24,74 odstotki. Izid Firefox 3.5 je nekoliko povečal razliko, saj je Firefox 3.0 izgubil precej več uporabnikov kot Internet Explorer 7. Slednja imata zdaj 17 oz. 23% tržnega deleža, medtem ko se je Firefox 3.5 s...

62 komentarjev

Firefox se spogleduje s Chromom

CNet - Mozilla je že prejšnji teden pokazala prve slike spremenjenega grafičnega vmesnika prihajajoče različice Firefoxa 3.7, zdaj pa so pokazali še prve slike vmesnika naslednjega velikega izida, Firefoxa 4.0 Slednji vmesnik različice 3.7 še dodatno nadgradi in ga opcijsko naredi zelo podobnega vmesniku Googlovega brskalnika Chrome.
 Firefox 3.7 v pogonu Aero

Firefox 3.7 v pogonu Aero

Najpomembnejša novost v različici 3.7 je ukinitev vrstice z meniji Datoteka, Uredi in podobnimi, ki jih nadomesti gumb za nastavitve, postavljen desno od okenca za iskanje, ter gumb Page, postavljen na začetek vrstice z zavihki. Družbo prvemu dela tudi gumb, ki prikaže sicer tovarniško izklopljeno vrstico z zaznamki. Pri Mozilli so se odločili še za prilagajanje izgleda Windows Visti in Windows 7, za katera so pripravili bolj steklen izgled od tistega, namenjenega za Windows XP.
 Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 4.0 bo prišel še z opcijo dveh različnih razporeditev vrstic, kjer bo prva enaka razporeditvi v različici 3.7 in zelo...

70 komentarjev

Izšel OpenBSD 3.7

OSNews - Ob tej novici boste zastrigli z ušesi vsi, ki se vam v resnici gre za varnost in visoko stopnjo zanesljivosti vašega računalniškega sistema. Letos je izjemoma šele v drugi polovici maja izšel OpenBSD 3.7, ki je vedno slovel po vključitvi kar največ varnostnih tehnologij in ga kljub domnevnemu "komunističnemu" konceptu zelo cenijo tudi v Redmondu (npr. Services for Unix izhaja ravno iz OpenBSD in velikodušnega dovoljenja BSD). Theo se tudi tokrat ni izneveril tradiciji in znova naslikal še legendarni poster (tokrat z motivom Čarovnika iz Oza) in skomponiral himno te različice (oboje najdete tule skupaj s spiskom sprememb za posamezne platforme). Prihod izdaje 3.7 obenem pomeni, da je različica 3.5 (in kajpada tudi vse starejše) uradno dokončno upokojena. Sam operacijski sistem spremlja še sistem ports, kjer bo med 3000 (od tega 2800 že vnaprej prevedenimi) naslovi vsak našel tisto, kar potrebuje. Uradne komplete 3 CDjev lahko samo kupite, npr. v belgijski izpostavi za 45€ (plus...

10 komentarjev