»

Apple z rekordnimi prihodki in dobičkom, iOS 8.1 z Apple Pay izšel

Apple - Apple je včeraj zvečer po koncu trgovanja objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki so osupnili tudi najbolj optimistične na Wall Streetu. V zadnjih treh mesecih so se prihodki povečali na rekordnih 42,1 milijarde dolarjev (+12,3 odstotka glede na lani), dobiček pa prav tako na 8,5 milijarde dolarjev (+13,3 odstotka). Bruto marža je zrasla za odstotno točko na 38 odstotkov.

Apple po menjavi vodstva že nekaj časa izplačuje dividende, zato si lahko delničarji obetajo četrtletno dividendo v višini 0,47 dolarja lastnikom delnic z dne 10. novembra. Delnica je sicer trenutno vredna okroglih 100 dolarjev, ne pozabimo pa na cepitev 1:7 sredi leta, tako da se višina dividende realno ni spremenila.

V zadnjih treh...

125 komentarjev

Apple podvojil dobiček

vir: CNet
CNet - Apple je sporočil, da so v preteklem četrtletju (drugo fiskalno četrtletje Applovega poslovnega leta) zbrali 24,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 83 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in krepko nad pričakovanji analitikov. S tem so ustvarili 5,99 milijarde dolarjev dobička, kar je dvakrat več kot lani.

Rast prodaje pa ni bila enakomerna, saj so v nekaterih segmentih dosegli izjemne rezultate, medtem ko so drugod malenkost nazadovali. Za med so šli iphoni, ki so jih prodali 18,65 milijona ali 113 odstotkov več kot lani. Pomemben prispevek odpade na Verizon, saj je to prvo četrtletje, v katerem so bili naprodaj...

61 komentarjev

Poleti manjša različica iPhona, brezplačen MobileMe?

Bloomberg - Vedno glasnejše so govorice, da Apple za poletje pripravlja pomanjšano verzijo iPhona. Prejšnji teden je o tem pisal Bloomberg, včeraj pa se je obsežno razpisal The Wall Street Journal, ki piše tudi o prihajajoči prenovi storitve MobileMe.

Ljudje v Applu, ki so prototip novega iPhona videli, pravijo, da je približno polovico manjši od iPhona 4. Slednji se prodaja po 625 dolarjev, kolikor v povprečju plačajo zanj operaterji, ki ga nato uporabnikom ponudijo po subvencionirani ceni. Novi iPhone naj bi bil le pomanjšan, nikakor pa ne oskubljen. Novi, manjši iPhone naj bi stal okoli 200 dolarjev brez kakršnekoli...

35 komentarjev

Apple znova rekordno

iPhone 4, vir skoraj polovice prihodkov za Apple

vir: CNet
CNet - Applova desetina tržnega deleža računalnikov v ZDA je bila dosežena le na en način, z dobro prodajo le-teh. A dobro so se očitno prodajali še ostali izdelki iz Cupertina, saj so zabeležili še eno rekordno četrtletje. V zadnjem četrtletju njihovega fiskalnega leta 2010 so s prek 20 milijardami dolarjev pridelali kar 4,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar na delnico nanese dobrih 4,5 dolarja. S tem so presegli pričakovanja delničarjev (ti so pričakovali okrog 19 milijard prihodkov) in za dve tretjini zvišali prihodke iz enakega obdobja lani.

Prodajne številke so izboljšali v vseh kategorijah izdelkov, ki jih prodajajo, saj so s 3,8 milijoni prodanih Macov v primerjavi...

96 komentarjev

Apple rekordno

Gibanja tečaja delnic Appla v zadnjem kvartalu

CNet - Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen...

67 komentarjev

Prihaja nov iPhone?

novi iPhone?

vir: engadget
engadget - V zadnjem času se po spletu ponovno širijo govorice o novem iPhoneu. Tokrat so le te tudi podkrepljene z slikami in kratkim video posnetkom.




Nov model preseneča s precej drugačno obliko od prejšnjih različic, kot novost pa naj bi bila tudi prednja kamera za video klice, dodan LED flash pri zadnji kameri (katera naj bi bila nadgrajena na 5 megapixlov). Prav tako se šušlja o zaslonu z višjo ločljivostjo (960x640) ter morebitni podpori mobilnim omrežjem četrte generacije in ostalih malenkostih, ki jih lahko preberete v

51 komentarjev

Apple pozitivno presenetil borzne analitike

CNet - Apple je objavil finančne rezultate za drugo fiskalno četrtletje leta 2010, ki so presenetili tudi najoptimističnejše analitike. V preteklih treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 13,5 milijarde dolarjev, kar je za polovico več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 3,07 milijarde dolarjev dobička, kar je za četrtino več od napovedi.

Po pričakovanjih sta se najbolje prodajali seriji Mac in iPhone. Prodaja Macov je zrasla za tretjino (skupno 2,9 milijona enot), medtem ko so kupci naročili kar 131 odstotkov več iPhonov (8,75 milijona enot). Dobro se je držal tudi iPod, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani zgubil le odstotek (10,9 milijona enot). V izjavi za javnost je Steve Jobs vzneseno dejal, da gre za najboljši kvartal izven božične nakupovalne sezone za podjetje v zgodovini. Hkrati je napovedal novosti za prihajajoče mesece (natančno si ni izrazil, a vsi vemo, da gre za pred kratkim pobegli iPhone 4G).

Delnice podjetja so po objavi rezultatov v trgovanju po izteku...

151 komentarjev

Palm spet v rdečem

Yahoo News - Poslovni rezultati (PDF) za tretje fiskalno četrtletje leta 2010 kažejo, da se umiranje Palma na obroke nadaljuje. V zadnjem kvartalu so zabeležili izgubo v višini 22 milijonov dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot v četrtletju poprej, a manj od 98 milijonov dolarjev v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2009. Prodajo so uspeli povečati na 350 milijonov dolarjev, kar je dobro desetino več od pričakovanj analitikov. V tem obdobju so distributerjem prodali 960 tisoč pametnih telefonov, a le 408 tisoč so jih dejansko kupili tudi končni kupci, kar je 29 odstotkov manj kot v preteklem četrtletju.

Palmov izvršni direktor Jon Rubinstein ni skrival razočaranja, ki je rezultate označil za zelo slabe, a kljub temu optimistično dodal, da se na trgu kaže potencial za Palm. V novem kvartalu načrtujejo prodajo zgolj v višini 150 milijonov dolarjev, saj so...

1 komentar

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Applovo četrtletje odlično

CNet - Apple je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je zaključilo konec septembra. Tudi to pot niso razočarali investitorjev; ravno nasprotno, ta kvartal so opisali kot najbolj dobičkonosen doslej. Zbrali so namreč 9,87 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 1,67 milijarde dolarjev dobička. Leto poprej so njihovi dohodki znašali 7,90 milijarde, dobiček pa 1,15 milijarde dolarjev.

V Cupertinu ponosno dodajajo, da so v tem četrtletju prodali več iPhonov kot kdajkoli prej. S 7,4 milijoni novih lastnikov tega telefona so lanski rezultat izboljšali za sedem odstotkov. Dobro so šli v promet tudi Maci, ki so dobili 3,05 milijona novih lastnikov oz. 17 odstotkov več kot lani, nekoliko je šepala le prodaja iPodov, ki so jih prodali osem odstotkov manj kot lani (10,2 milijona). Delnice podjetja Apple so spričo dobrih rezultatov in obetov za prihajajočo božično nakupovalno sezono pridobile 16 odstotkov vrednosti v trgovanju po zaprtju borze (after...

27 komentarjev

Applovi poslovni rezultati dobri

Gibanje delnic Appla v zadnjem letu

vir: Yahoo News
The Register - Apple je prejšnji teden objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje leta 2009, ki se je izteklo 30. junija. Ti so zelo vzpodbudni, saj so se prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zvišali s 7,46 na 8,34 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa z 1,07 na 1,23 milijarde dolarjev, torej za 15 odstotkov. V tem času so prodali 2,6 milijona Macov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, in 5,2 milijona iPhonov, kar je sedemkrat več kot lani. Številka je še posebej presenetljiva, če se spomnimo, da je novi iPhone 3GS izšel manj kot dva tedna pred koncem četrtletja. V zadnjem fiskalnem kvartalu letošnjega leta Apple pričakuje prihodke v višini 8,7 do 8,9 milijarde dolarjev.

3 komentarji

Apple začel prodajo iPhona 3G S

Prvi kupec v San Franciscu

vir: CNet
CNet - Apple je uradno začel prodajati novi model iPhone 3G S, ki smo ga nestrpno pričakovali po vseh pompoznih napovedih in predstavitvah. Prvi dan prodaje je bil petek, a začuda tokrat ni bilo tako ogromnih vrst čakajočih kot ob prvi predstavitvi iPhona in lanski splavitvi iPhona 3G. Bodisi zaradi boljše priprave bodisi zaradi manjšega navala so letos brez težav zdržali Applovi in AT&T-jevi strežniki, kjer je treba opraviti aktivacijo.

Mi pa si poglejmo, kaj poganja nov telefon, da ga Apple oglašuje kot najhitrejši iPhone do zdaj. V njem boste našli 600 MHz Samsungov procesor ARM Cortex A8 S5PC100 in grafični čip PowerVR SGX podjetja Imagination Technologies. Preizkusi so pokazali, da je nov telefon dejansko hitrejši od...

42 komentarjev

Govorice: Apple po nakupih?

TG Daily - Govorili smo že o govoricah, da naj bi Google razmišljal o nakupu Twitterja, najnovejše govorice pa v to pozicijo postavljajo Apple. Twitter je konec lanskega leta že zavrnil pol milijarde dolarjev vredno ponudbo Facebooka, ki bi plačal v delnicah, a 700 milijonov dolarjev bi od Appla dobili v denarju, kar je mnogo bolj mamljivo. Razloga za to potezo ni, vsaj ne očitnega. Posredno bi bil Apple lahko zvit in bi Twitter kupil za uporabnike iPhone-a, ki naj bi na splošno padali na (mikro) bloganje, Twitter v lasti Appla pa bi morda pomenil nekaj (milijonov) več prodanih iPhoneov. Vsekakor je datum, ki ga pričakujemo, 8. junij, ko je v San Joseju Applova svetovna razvijalska konferenca.
Po besedah TGDaily pa bo morda spet vse presenetil Oracle in naredil zadnjo potezo v vojni za Twitter

A to ni edini nakup, o katerem naj bi razmišljal Apple. Govorice pravijo, da naj bi se pripravljali na prevzem Electronic Artsa, velikega založnika in razvijalca računalniških (in konzolskih) iger....

13 komentarjev

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev

Najuspešnejše četrtletje v zgodovini Appla

Razčlenitev prihodkov

vir: MacWorld UK
MacWorld UK - Podobno kot IBM se lahko tudi Apple presenetljivo pohvali z rekordnim poslovnim izidom v zadnjem četrtletju koledarskega leta 2008. Prvič v zgodovini so prihodki podjetja presegli 10 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal rekordnih 1,61 milijarde. V tem obdobju je Apple prodal 2,52 milijona Macintoshev, 22,7 milijona iPodov in 4,36 milijona iPhonov. S tem je na vseh treh področjih dosegel najboljše rezultate doslej, število prodanih iPhonov v celem letu pa je močno preseglo zastavljeni cilj 10 milijonov kosov, saj se je števec ustavil pri 13,7 milijona.

73 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov dosegla najnižjo rast doslej

X-Bit Labs - Kot ugotavljajo v analitski hiši Gartner, je prodaja pametnih telefonov v tretji četrtini letošnjega leta dosegla najnižjo raven rasti doslej. Glede na enako obdobje lani se je v svetovnem merilu prodaja povečala za zgolj 11,5%, kar pripisujejo neugodnim gospodarskim kazalcem. Čeprav poskušajo ponudniki mobilne telefonije cene naprav znižati z večjimi subvencijami, pa to ponavadi pomeni dvoletno vezavo in drago mesečno naročnino, ki presega potrebe povprečnega uporabnika, razlaga Roberta Cozza iz omenjene hiše.

Od skupno 36,5 milijona prodanih naprav največji tržni delež še vedno beleži Nokia z N serijo s trdnimi 42%, sledita pa Research In Motion (proizvajalci Blackberriejev) s skoraj 16 in Apple z malo manj kot 13%. Slednji beleži tudi največji porast prodaje glede na enako obdobje lani, kar je posledica prodaje nove različice iPhona, iPhona 3G, na več svetovnih trgih (med katerimi žal še vedno ni Slovenije), in sicer 327%, sledi mu RIM z 81%, Nokia pa prvič doživlja skupen...

55 komentarjev

Apple z rekordno prodajo

Apple - Podjetje Apple je v ponedeljek izdalo finančno poročilo 4. kvartala preteklega poslovnega leta. Presegli so vse napovedi Wall-Streeta in dosegli dobrih 6 milijard dolarjev dohodkov (160 milijonov več od napovedi) in neto dobiček v višini 904 milijonov dolarjev. V zadnjem kvartalu so tako prodali 1,2 milijona iPhonov (pričakovanja od 900 tisoč do 1,2 milijona), dobrih 2 milijona Macov in 10,2 milijona iPodov (pričakovanja 10,5 do 11 milijonov).

Apple bo začel s prodajo iPhona v Evropi 9.novembra, in sicer v UK (O2) im Nemčiji (T-mobile), konec istega meseca pa še v Franciji (Orange). Za leto 2008 načrtujejo tudi pohod na Japonsko.

18 komentarjev

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar

Tudi Logitech uspešen

The Register - Čeprav se večina računalniškega trga trenutno spopada z ne prav ugodnimi razmerami, se le-te na področju računalniških "sporazumevalnih naprav" (miške, ...) ne poznajo pretirano. Vsaj, če si pogledamo poslovanje Logitecha, ki je za Q1 objavil prodajo, ki je obsegala 177.9 milijonov $, kar je za 26 % več kot v istem obdobju lani (141.4 milijonov $). Logitech je objavil še dobiček, ki je znašal 6.3 milijone $ (lani 5 milijonov $). Dobrim poslovnim rezultatom je botrovala dobra prodaja miške MouseMan Optical, ki so jo od marca prodali v kar 500 000 primerkih in sporazum s podjetjem Yahoo!, ki se je zanimalo za njihove QuickCam kamere. Logitech še napoveduje, da se rast prihodkov in dobička ne bo prenehala, ampak se bo kvečjemu stopnjevala. Za koliko, pa si preberite tukaj.

12 komentarjev