»

AMD izdal Opterone 6300 (Abu Dhabi)

HotHardware - AMD je danes izdal nove procesorje Opteron z jedri iz družine Piledriver. Pod imenom serije Opteron 6300 (kodno ime Abu Dhabi) se skrivajo procesorji, ki imajo do 16 jeder, kar že nakazuje njihovo namembnost. V uporabi bodo zlasti v strežnikih in podatkovnih centrih, kjer lahko pričakujemo do 40-odstotne pohitritev v primerjavi s prejšnjo generacijo Opteronov 6200 (Interlagos).

Na voljo so modeli, ki imajo štiri, osem, dvanajst ali šestnajst jeder. Najpožrešnejši imajo deklarirano največjo porabo (thermal design) do 140 W, medtem ko šibkejši predstavniki porabijo le pol toliko. Frekvence bodo segale od 1,8 GHz v najbolj oskubljenem modelu 6366 HE (ki...

11 komentarjev

AMDjevi šestjedrniki za podnožje AM3

Na podnožju AM3 znan kot Thuban

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že nekaj časa se po spletu neuradno govori, da AMD za naslednje leto načrtuje izdajo šestjedrnikov, ki bi bili primerni za uporabo na namiznih ploščah s podnožjem AM3. To so zdaj potrdili tudi pri AMDju ter povedali, da čip lahko pričakujemo naslednje leto. A vseeno se bomo še načakali, saj je po trenutnih informacijah izid napovedan šele za 3. četrtletje. Špekulirali smo tudi že, da bodo novinci, skoraj zagotovo predstavniki družine Phenom II X6, del prihajajoče platforme, Leo, namesto trenutno obstoječe platforme Dragon.

Kakorkoli že, potrjeno je, da bodo procesorji s...

23 komentarjev

Phenom II X6?

Istanbul tudi za AM3?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD v obliki serije Opteron že prodaja 6-jedrne procesorje za strežnike in delovne postaje, a le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo 6-jedrnike ponudili tudi za običajne uporabnike, v AM3 pakiranju. Žal ne bodo naprodaj letos, še več, glede na neuradne vire bodo na police prišli šele v tretjem četrtletju leta 2010, kar je več kot enoletni zamik za strežniškimi modeli. V katero platformo bo AMD vključil namizne 6-jedrnike, še ni znano. S tako poznim izidom bodo verjetno predstavljali del platforme Leo, ki bo nasledila trenutno aktualnega Dragona. Platformo Leo bodo...

35 komentarjev

AMD pokazal delujočo DirectX 11 kartico

Valujoča čipka

vir: PC Perspective
PC Perspective - Fantje s PC Perspective so se pred začetkom QuakeCona ustavili v hotelski sobi AMDja, kjer so si ogledali dva delujoča sistema, v katerih sta se nahajali referenčni kartici z DirectX 11 grafičnim čipom. Avtorji prispevka niso smeli pogledati v notranjost ohišja, a so prek zadnje stranice ohišja videli, da kartica in njen hladilni sistem, jasno, zasedata dve reži, ter da je opremljena z enim DVI izhodom ter dvema DisplayPortoma. AMD kljub prepričevanju ni želel izdati kakršnihkoli podatkov o kartici. Na prvem sistemu je tekel Wolfenstein v DirectX 9 načinu, kar je pravzaprav dokaj pomemben podatek, saj to pomeni, da je čip že sposoben poganjati prave igre in ne le demonstracij, izdelanih...

24 komentarjev

AMD s petimi novimi šestjedrniki

vir: TG Daily
TG Daily - AMD je že od začetka junija, ko so predstavili prve tri šestjedrne procesorje, vodilni v številu jeder. Svojo prednost so pravkar še razširili z dodatnimi petimi modeli, ki kupcem poleg običajnih procesorjev na izbiro dajo še varčnejše oz. bolj požrešne, a zmogljivejše modele. V tej kategoriji sta dva procesorja, Opteron 8439 SE, namenjen štiri- in osemprocesorskim sistemom, ter 2439 SE, namenjen dvoprocesorskim sistemom. Oba imata frekvenco 2,8 GHz in TDP 105 W, velika razlika pa se pojavi pri ceni. Seveda je dražji član družine Opteron 8000, za katerega je treba odšteti 2649 dolarjev, v primeru nakupa 1000 kosov. Drugi, Opteron 2439 SE, je precej cenejši s ceno le 1019 dolarjev na kos, prav tako pri nakupu tisočih kosov.

Ostali trije procesorji spadajo v novo,...

21 komentarjev

AMD izdal elitni procesor

TG Daily - AMD je izdal novo verzijo procesorja z imenom Phenom II X4 42 Black Edition TWKR, ki naj bi bil doslej najzmogljivejši namizni procesor tega podjetja. Gre za tako posebno izvedenko, da je sploh ne morete kupiti. Izdelali so jih manj kot 100, tako da je praktično edina možnost, da se kakšnega polastite, obilna kreditna kartica in Ebay.

Serijo sestavljajo izključno inženirski primerki, ki imajo izjemen navijaški potencial. Gre za standardne 2,0 GHz-procesorje za 1,440 V z 8 MB predpomnilnika, pakiranjem AM3, kaj več pa o njih ni znano. Je pa AMD zagotovil, da prenesejo višje napetosti, tečejo hitreje in se bolje navijajo. Številka 42 v imenu je aluzija...

103 komentarji

Potrebuje AMD namizne šestjedrnike?

Phenom II X4 TWKR

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je AMDjevo uradno stališče da zaenkrat še ne, pri X-Bit Labs menijo, da bi bil to najboljši način stopiti v korak z Intelom. Windows 7 s seboj prinaša Direct X 11 in močno izboljšano podporo večjedrnim procesorjem in upravljanja z nitmi na njih. Posledično bo že itak hitrejši Core i7 s Hyper Threadingom, ki omogoča računanje osmih sočasnih niti, v še večji prednosti pred štirijedrnimi Phenom II procesorji. Lani so sicer napovedovali hitre (4,4 GHz) FX procesorje, a o njih ni ne duha ne sluha, razen posebej izbranih, ekstremnim navijalcem namenjenih Phenom II X4 TWKR procesorjev.

S...

42 komentarjev

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji

Razprodaja računalniške opreme

NLB - Se vam kdaj zdi, da vam do popolnosti v računalniški sobi manjka še en računalnik? Mogoče želite narediti poceni usmerjevalnik ali pa se rešiti sestre, ki želi na IRC? Če - po vsej verjetnosti temu je tako - , potem je dobra ideja obisk razprodaje odslužene računalniške opreme.

Ena takih imajo pri NLB, in sicer v kleti Emonine stavbe na Šmartinski 130, vsak torek med 12.00 in 14.00. Tako lahko dobite za približno 10.000 tolarjev računalnik razreda Pentium II, če odštejete še dodatnih pet tisočakov, pa dobite še monitor. Približno dvakrat več boste odšteli za komplet s Celeronom 400.

Hvala Bakunin-ju, ki nas je opozoril na razprodajo. Za vse, ki ne veste, kje bo potekala dražba, si tukaj poglejte zemljevid.

22 komentarjev

Dual Athloni v začetku junija

The inquirer - Sodeč po tej novici v The Inquirerju, lahko prve dvoprocesorske sisteme z AMDjevimi čipi pričakujemo nekje v začetku junija (po vsej verjetnosti 4. junija). Ob izidu pričakujejo podporo večih tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč, ki bodo predstavili svoje rešitve. Točne frekvence procesorjev zaenkrat še niso znane, toda govori se, da bodo najpočasnejši tiktakali pri 1.2GHz, največji problem, ki ga bodo AMD in partnerji še morali premagati pa je poraba električne energije. Dvoprocesorske konfiguracije bodo namreč potrebovale najmanj 450W napajalnike s posebnimi 8 pinskimi priključki za matične plošče. Tudi pomnilniške zahteve so zanimive: podprti bodo le ECC registrirani DDR moduli, ki jih trenutno ponujajo pri Micronu, Corsairu in Samsungu. Še bo zanimivo...

2 komentarja