»

Cisco krči število zaposlenih za skoraj šestino

CNet - Cisco se še vedno ni izvil iz težav, ki sta letos nakazala ukinitev znamke Flip in odpuščanje zaposlenih ter spremljala izguba zaupanja investitorjev. Tedaj so odpustili okrog 550 zaposlenih, kar pa je bil le začetek. Uresničila so se ugibanja z začetka prejšnjega tedna, da naj bi Cisco odpustil kakšno šestino vseh zaposlenih. V Ciscu bo 11.500 manj zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih v Ciscu po celem svetu. Brez dela jih bo sicer ostala le polovica izmed teh.

Prihranili bodo približno milijardo dolarjev na letno ravni tako, da bodo prekinili delovno razmerje 6500 zaposlenim v matičnem podjetju. Od teh se jih bo 2100 predčasno upokojilo, ostali pa bodo odpuščeni....

19 komentarjev

Nokia odpušča

vir: Bloomberg
Bloomberg - Vse kaže, da se je Nokia s svojim sindikatom dogovorila, da bodo na Finskem lahko odpustili vse do 800 zaposlenih. Velika večina od osemstoterice, okrog 560 zaposlenih, trenutno pomaga pri razvoju Symbiana. Predstavniki podjetja so sporočili še, da celotna situacija ni tako temačna. Vsem 800 zaposlenim, ki so načrtovani za odpustitev, bodo dali možnost prostovoljne odpovedi, s čimer bodo upravičeni še do odpravnine, ki bo znašala med 5 in 15 mesečnimi plačami, odvisno od delovne dobe pri finskem mobilnem gigantu. Obenem se bodo lahko odpuščeni prijavili na druga delovna mesta znotraj Nokie, predstavnica družbe pa je povedala, da so na ta način v preteklosti izgubili mnogo manj zaposlenih, saj so v končni fazi odpuščeni...

20 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Oraclovi poslovni rezultati dobri

ComputerWorld - Oracle je objavil poslovne rezultate (PDF) drugega četrtletja fiskalnega leta 2010, ki se je končalo konec novembra. V tem času so zabeležili dobiček v višini 0,29 dolarja na delnico (torej 1,4 milijarde dolarjev), vsi prihodki pa so dosegli 5,9 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Še posebej dejavni so bili pri odpuščanju, saj so odslovili kar 1273 zaposlenih od 84.000. Večina jih je bila iz Azije, manjši delež pa so odpustili tudi v evropskih, bližnjevzhodnih, afriških in ameriških pisarnah. Koliko točno je bilo odpuščenih in kdo se je preprosto upokojil, Oracle ne želi povedati, saj so kot po navadi skrivnostni s svojo politiko zaposlovanja. Oracle sicer še vedno čaka na zeleno luč evropske komisije, da bi dokončal prevzem Suna - to naj bi se zgodilo prihodnji mesec.

1 komentar

Zaslišanje pred Evropsko komisijo v primeru Oracle-Sun decembra

Reuters - Nadaljujemo zgodbo o Oraclovem prevzemu Suna, ki ga so blagoslovili prav vsi razen Evropske komisije (glej povezane novice). Slednja še vedno premišljuje, ali bo z združitvijo prišlo do prevelike koncentracije na trgu podatkovnih baz in ali se bo Oracle uspel upreti skušnjavi, da Sunov MySQL počasi in elegantno odstreli. Oracle si je zaželel uradnega soočenja z evropskimi varuhi konkurence in ga tudi dobil, tako da bo zaslišanje 10. decembra. Takrat bo Oracle lahko predstavil svoje argumente, zakaj sedemmilijardni posel ne bo ogrozil konkurenčnosti v evropskem prostoru. EU je prejšnji teden skrajni rok, do katerega mora podati svojo odločitev, podaljšala z 19. na 27. januarja.

0 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Oracle odpušča

Gibanje tečaja delnic Oracla v zadnjih 12 mesecih

vir: Yahoo News
Heise - Po pravem plazu v začetku leta sedaj že kar nekaj časa nismo poročali o kakšnih večjih odpuščanjih v računalniški branži. Spet pišemo o njih po zaslugi Oracla. Ta naj bi namreč pred dnevi zaposlene v francoskih tovarnah obvestil, da kani odpustiti 250 tam zaposlenih, po celi Evropi kar tisoč, po celem svetu pa naj bi nameravali odsloviti 5000 od 86.000 zaposlenih. Maja so namreč zaključili zadnji kvartal fiskalnega leta, v katerem so zabeležili sedem odstotkov nižji dobiček kot v enakem obdobju leto prej, tako da je znašal 1,89 milijarde dolarjev. V celotnem poslovnem letu pa je dobiček kljub temu zrastel za odstotek in dosegel 5,6 milijard dolarjev, zaradi česar so odpuščanja težko razumljiva.

51 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev