»

FDA odobrila tipkovnico, ki se sama dezinficira

Slo-Tech - Kot smo na naši strani že večkrat poudarjali, so tipkovnice eden izmed najbolj umazanih predmetov, s katerimi dnevno stopamo v stik. Tipkovnica predstavlja pravo gojišče bakterij, ki jim z dotikanjem nenehno dodajamo nove bakterije - vsak uporabnik seveda svoje, saj niti dva človeka nimata enakega kožnega ekosistema bakterij - ostanki hrane in druga umazanija pa jim zagotavljajo hranilne snovi za razvoj. Na večini tipkovnic najdemo stafilokoke, mikrokoke, bacile in druge vrste mikroorganizmov. Tipkovnice je priporočljivo čistiti, a jih zaradi oblike zelo težko detajlno očistimo. Zato je start-up podjetje Vioguard, v katerem je zaposlenih nekaj nekdanjih Microsoftovih strojnih inženirjev, sestavilo tipkovnico, ki sama izvede...

61 komentarjev

Ameriška carinska uprava kupuje igralne konzole PlayStation

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je center za kiberkriminal na ameriški carinski upravi kupil 20 PlayStation 3 igralnih konzol, načrtujejo pa še nakup dodatnih 40.

Vendar pa igralnih konzol ne bodo uporabljali za igranje iger, pač pa za razbijanje gesel na zaseženih računalnikih. PS3, ki stane 300 USD, namreč lahko preizkusi 4 milijone gesel na sekundo in je precej bolj učinkovita od namenskih Tableau/Dell strežnikov, ki so tudi dražji.

Za preverjanje gesel z grobo silo je seveda potrebna precej velika računska moč (za 6-mestno geslo je 281474976710656 kombinacij), vendar pa je gesla mogoče razbijati tudi z bolj učinkovitim napadom s slovarjem oz. z nekaj poznavanja načinov kako ljudje izbiramo gesla. Zato vsekakor ni odveč kakšen nasvet glede izbire kvalitetnega gesla.

Seveda pa gesla ne potrebujete, če nimate česa skrivati...

34 komentarjev

Varnost elektronskih ključavnic s tipkovnico

Schneier.com - V nekaterih okoljih se za odklepanje vrat uporabljajo posebne elektronske ključavnice v obliki tipkovnic, kjer se vrata odpirajo s pomočjo vnosa pravilnega - praviloma 4-mestnega - PIN-a.

V primeru 4-mestnega gesla je na numerični tipkovnici 10.000 možnih kombinacij, njihovo preverjanje pa morebitnemu nepridipravu lahko vzame kar nekaj časa. Dokler se ne zgodi obraba tipkovnice...



Na takole obrabljenih tipkovnicah, katerih fotografije so objavljene na

20 komentarjev

AMD dovoli odklepanje jeder

Srce vseh procesorjev Phenom II

vir: Expreview.com
Expreview.com - Zaradi napake v mikrokodi BIOSev je na vseh matičnih ploščah z ACCjem prišlo do zanimivega pojava pri uporabi tro- in dvojedrnih Phenom II procesorjev. Pri vklopu funkcije ACC so se namreč odklenila vsa štiri jedra, saj so vsi Phenom II procesorji, pa naj bodo štiri-, tro- ali pa dvojedrniki, fizično vseeno štirijedrniki. Sprva je AMD napovedal, da bodo od proizvajalcev matičnih plošč zahtevali popravek BIOSev, ki bo odklepanje jeder onemogočil, a so se očitno premislili. Pravijo, da je odklepanje jeder precejšna loterija in da jim je vseeno, če nekaj srečnih uporabnikov dobi dodatne zmogljivosti. To pravzaprav niti ni presenetljivo, saj je vso navdušenje in govor okrog odklepanja odlično brezplačno oglaševanje, ki bo morda prodalo...

8 komentarjev

"Hekanje" elektronskih ključavnic znamke Sentex

Schneier.com - Na blogu Brucea Schneierja je objavljena koda, s katero je mogoče odpreti vsako elektronsko ključavnico proizvajalca Sentex. Proizvajalec je namreč v svojo napravo vgradil poseben glavni ključ.

Koda je sledeča: ***00000099#*

Prve tri zvezdice aktivirajo administrativni način naprave, šest ničel je tovarniško privzeto geslo, z ukazom 99# se odprejo vrata, s končno zvezdico pa se ponovno izključi administrativni način.

Proizvajalec seveda ni nič kriv, varnost skozi skrivanje (security through obscurity) pa spet "deluje"...

10 komentarjev

"Krekanje" avtomobilov

Schneier.com - Peter Boothe, na everything2.com znan pod imenom Jongleur, je objavil prispevek o <i>krekanju</i> avtomobilov s ključavnico brez ključa (tim. keyless entry pad).



Boothe je namreč ugotovil, da varnostni mehanizem ključavnice ne preverja posameznih zaporedij glede na dolžino zaporedja, pač pa preverjanje poteka "zvezno". V primeru, da je avtomobilska koda 11357, nekdo pa vpiše 5113579, se bodo vrata odprla, saj so se z vnosom 7 številk preverila tri zaporedja (51135, 11357 in 13579).

Ker je posamezno zaporedje (geslo) dolgo 5 znakov, na voljo pa imamo 5 različnih tipk, izračun pokaže, da je vseh zaporedij natančno 55 = 3125. S pomočjo de Bruijnovega zaporedja je Boothe izračunal minimalno zaporedje s katerim je...

24 komentarjev

Tehnološke novosti v Philadelphiji

Slo-Tech - Na letališču v naslovu omenjenega ameriškega mesta je že nekaj časa možno uporabljati brezžično omrežje, ki je bilo do sedaj plačljivo. Pri analizi letnih stroškov pa so upravitelji ugotovili, da bi se jim pravzaprav dosti bolj izplačalo storitev ponujati brezplačno, kar so tudi storili. Zaenkrat je brezplačni signal na voljo samo na območjih, kjer se prodaja hrana, če pa bo plačilo ukinjeno tudi povsod drugje, na Wi-Fi Net News ne omenjajo.

Človek, ki s svojim laptopom sedi na letališču in uporablja Wi-Fi, je, če smo malce stereotipni, gotovo bogat, a tehnološki napredek prodira tudi na druga področja. Microsoft je pred časom podal komentar, da so ameriške osnovne šole zastarele, kar bi lahko državni izobraževalni sistem postavilo za nekatere druge, zato mu je bila ponujena priložnost, da sam predstavi svoj koncept moderne šolske ustanove. V delu zahodne Philadelphije, kjer živi predvsem delavski razred, so redmondovci tako po treh letih otvorili Šolo prihodnosti. Po...

8 komentarjev

Kako zakleniti računalnik

Overclockers Australia - Fantje na OC.AU so objavili članek o tem, kako na nek način zavarovati računalnik z navadno ključavnico. Enostavno so celoten projekt gradili na tem, da brez ključa v ključavnici računala ne morete imeti prižganega. Kako jim je to uspelo? Na ključavnico so povezali žico, ki povezuje osnovno ploščo ter gumb za vklop. Če ključavnica ne daje stika, je zategadelj vklop škatle onemogočen. Seveda ostaja možnost odprtja računala, a kdo bi se obremenjeval [:D]. Klik!

4 komentarji

PI

Slo-Tech - PI je sedaj izračunan na 1.240 milijard decimalk natančno, kar je šestkrat toliko, kot jih je bilo znanih doslej. Jasno je, da ljudi zanima, "Zakaj je to sploh potrebno?" No, zanimiv stranski produkt so tudi numerični algoritmi, ki znajo priti prav celo v kakšni igrici. "Aja - a to je pa že koristno!" se potem strinjajo pragmatiki. [:D] Profesor Kanada.

6 komentarjev