»

8. novembra izide 8. Firefox

ZDNet - Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je...

43 komentarjev

Firefox 4 bolje drugi dan

Ars Technica - Firefox 3 ima v rokah svetovni rekord v številu prenosov programske opreme v prvih 24 urah od izida, ko je to različico Mozillinega brskalnika preneslo kar 8,3 milijona ljudi. Firefox 3.6 se je temu dosežku nekoliko približal s 5,5 milijoni prenosov, a mnogi so z izidom Firefox 4 pričakovali nov rekord. Temu ni bilo tako, saj se je po prvih 24 urah števec prenosov ustavil pri 7,1 milijonih. Firefox 4 vseeno beleži stabilno rast, kar...

21 komentarjev

Prvi dan skoraj 7 milijonov prenosov Firefox 4

Slo-Tech - Včeraj splavljeni Mozilla Firefox 4 je v prvih 24 urah dosegel skoraj 7 milijonov prenosov, trenutno je pa že krepko čez osmi milijon, po stopnji približno osem tisoč prenosov na minuto. Natančne statistike lahko spremljate na namenski strani. Večina prenosov, kot ponavadi, prihaja iz Evrope (45%), sledita ji Severna Amerika z 25% in Azija z 20%.

To ni malo, sploh v primerjavi z Internet Explorer 9ko, ki naj bi prvi dan dosegel 2.3 milijona prenosov, kar trikrat manj.



Rekorder za zdaj ostaja različica 3, ki jo je dan po objavi (18. junij 2008) imelo že čez 8 milijonov ljudi. Vmesno izdajo Firefox...

60 komentarjev

Opera 10 z 10 milijoni prenosov

Tržni deleži brskalnikov v avgustu

Opera software - Minil je en teden od izida nove verzija brskalnika Opera 10 in v tem času jo je s spleta preneslo 10 milijonov uporabnikov. Kot pravijo razvijalci, številke kažejo, da je posebnost pri tej izdaji velika količina svežih namestitev namesto nadgradenj, kar nakazuje na mnogo prebežnikov iz ostalih taborov. Veliko zanimanje za nov izdelek pripisujejo funkciji Turbo, ki omogoča hitro brskanje tudi na slabših povezavah.

Da postavimo številke v perspektivo, povejmo, da si je konkurenčni brskalnik Firefox 3.0 v 24 urah po izidu preneslo osem milijonov uporabnikov, v prvem tednu pa skupno 20 milijonov. Ker je tržni delež Opera desetkrat manjši od Firefoxa, lahko zaključimo, da so se Norvežani tokrat odrezali nadpovprečno dobro. Kako je to vplivalo na tržni delež brskalnika, bomo videli prihodnji mesec.

63 komentarjev

Windows 7 za petami Linuxa

Slo-Tech - Statistike W3C, organizacije, ki skrbi za spletne standarde, kot so HTML, kažejo, da je bil Windows 7 že julija nameščen že na 1,24% računalnikih, čeprav je bil njegov izid takrat oddaljen še približno 3 mesece, na voljo pa sta bili le Beta in RC različici. Njegov delež se je v avgustu še nekoliko povečal, na 1,7%, ko je bil istočasno Linux nameščen na približno 2% računalnikih. Skupaj je Windows, jasno, daleč spredaj s 85%, h katerim je 0,13% uporabnikov prispevalo z uporabo Windows 98. Glavni je še vedno Windows XP s kar 60,5%, medtem ko je drugouvrščeno Visto uporabljalo slabih 23% obiskovalcev strani. OS X je utrjen na tretjem mestu s 7% uporabnikov.

Nezadržno raste delež tudi Firefoxu, ki je bil v juliju z različico 3.0 že za petami Internet Explorerju 7, s 23 oz. 24,74 odstotki. Izid Firefox 3.5 je nekoliko povečal razliko, saj je Firefox 3.0 izgubil precej več uporabnikov kot Internet Explorer 7. Slednja imata zdaj 17 oz. 23% tržnega deleža, medtem ko se je Firefox 3.5 s...

62 komentarjev

Razlog za vztrajanje pri Firefoxu 2.0

PC Pro - Čeprav je Mozilla izdala tretjo verzijo Firefox že pred več kot letom dni, natančneje lanskega junija, je znaten odstotek uporabnikov - približno 10 odstotek lisic - še vedno trmasto kljuboval prehodu in ostajal na Firefoxu 2. Maja so jih še enkrat poskusili prepričati, da vendarle stopijo v korak s časom s pozivnim oknom, ki jih je nagovarjalo k nadgradnji. Tiste, ki so zavrnili, pa je pričakal vprašalnik, kjer so lahko našteli vzroke za svojo odločitev. Rezultati so zelo zanimivi in človeški.

Največ...

45 komentarjev

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru

ComputerWorld - V študiji, ki so jo izvedli v podjetju NSS Labs, so primerjali trenutno najbolj uporabljane spletne brskalnike in njihovo prepoznavanje in blokiranje škodljivih malware strani. Zmagovalec je postal Internet Explorer 8, ki je uspešno prepoznal 81 odstotkov okuženih strani. Na drugem mestu je s 27-odstotno uspešnostjo Firefox 3.0, sledijo pa mu Safari 4.0 z 21 odstotki, Chrome s sedmimi in Opera z enim odstotkom. V dvanajstih dneh so s temi petimi brskalniki obiskali 2100 sumljivih strani, ki so bile napravljene na način, da bi uporabnika pretentale v prenos škodljivega programja, največkrat pod pretvezo, da gre za posodobitev kakšnega popularnega vtičnika, denimo Flasha. Strani, ki ne potrebujejo sodelovanja uporabnika,...

85 komentarjev

Firefox prenesen milijardokrat

Milijarda

Ars Technica - Popularen brezplačen in odprtokoden brskalnik Firefox je včeraj dosegel pomemben mejnik, saj je bil s spleta prenesen že milijardokrat. Lanskega februarja so dosegli številko petsto milijonov, za podvojitev tega pa so torej potrebovali približno 17 mesecev. Pomembno vlogo pri pospešku je odigral izid Firefoxa 3.0 in kasneje Firefox 3.5, ko sta v prvem dnevu dostopnosti privabila osem oz. pet milijonov nalagalcev. Ti podatki skupaj z zadnjimi raziskavami trga, kjer ima Firefox 22,51-odstotni delež, kažejo na vedno večjo priljubljenost tega brskalnika, ki pridobiva predvsem na račun prebežnikov z IE-ja. Klik!

42 komentarjev

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Izšel Firefox 3.5

Mozilla.org - Uradno je izšel Firefox 3.5 v končni različici. Prenesete si ga lahko z uradne strani v mnogih jezikih, poslovenjeno izdajo pa tudi s slovenske Mozilla strani. Kot vedno je na voljo za Linux, OS X in Windows sisteme.

Nadgradnja vseh uporabnikov starejše verzije Firefoxa je priporočljiva, saj je nova različica mnogo hitrejša. Razvijalcem je uspelo pospešiti predvsem nalaganje strani z veliko JavaScripta (lep primer je recimo GMail), kot že povedano je tudi prvi brskalnik s podporo lokacijskim oznakam (geotagging), ki samodejno izpolnijo temu namenjene vnose na straneh (recimo država, mesto, itd.), obenem pa prihaja tudi z nativno podporo zvočnim in video posnetkom v obliki OGG in Vorbis formatov, ki sta del specifikacij HTML 5.

Ob tej priložnosti so se na CNET poigrali s starejšimi različicami Firefoxa (0.8, 1.0, 2.0 ter 3.5 RC3), kjer so primerjali izglede posameznih verzij na Linux, OS X in Windows operacijskih sistemih. Omeniti velja še, da je z najavo Googlovega Native...

173 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Mozilla prestavljena

Slo-Tech - Še ena dobra novica od zanje čase hiperaktivnega slycerja:

Če koliko-toliko spremljate internet sceno, potem ste gotovo že slišali za Mozillo. Gre za internetni brskalnik, ki je v tesnem sorodstvu z Netscapom 6 in prejšnjimi Netscapovimi različicami. No, če ste pričakovali, da boste kmalu uživali v novem brskalniku, se lahko obrišete pod nosom. Programerji Mozille so prestavili predstavitev polne različice iz pozne trejte četrtine tega leta (Q3) na zgodnjo četrto četrtino (Q4). Točneje na 15. oktober 2001. Nekateri boste začeli čudno gledati, češ saj lahko snamemo Mozillo z interneta. Že res, vendar je to razvojna različica, ki pa še ni dovolj dobra za končno uporabo. V glavnem, na MozillaQuestu so obdelali problematiko o zamujanju končne različice. Sestavili so tudi tabele, v katerih lahko najdemo datume, ki nam povejo, kdaj naj bi izšle nove različice. Za še lažje razumevanje članka, pa so se potrudili tudi s tako imenovanimi razvojnimi drevesi. Če pa vam še to ni dovolj, pa na...

2 komentarja