»

Braille bralnik SMSov za slepe

engadget - Kratka besedilna sporočila, SMSi, so za slepe in slabovidne bolj ali manj neuporabni, saj vsebine enostavno ne morejo prebrati. Ena izmed rešitev je branje teh sporočil, kar podpirajo nekateri telefoni, a se pogosto zmedejo že pri kraticah, da ne-angleških, tujih jezikov ne omenjamo. Pri Nokii so se zato odločili pomagati ljudem s težavami z vidom in so v sodelovanju z Finsko Federacijo Slepih in Slabovidnih ter Univerziteto v Tampereju razvili Nokia Braille Reader, ki slepim in slabovidnim sporočila posreduje v poznani obliki Braillove pisave.

Aplikacijo se po zagonu skrije v ozadje, od prejetem sporočilu pa samodejno reagira ter se aktivira. SMS Sporočilo nato prebere s pritiskom na zaslon, črko za črko. V primeru polne pike telefon...

25 komentarjev

Nokia N97 Mini

N97 levo, N97 mini desno

vir: engadget
engadget - Prve omembe mini različice Nokie N97 so na nekem forumu že pred časom ušle Irskemu uslužbencuu Vodafone-a, nato pa so prejšnji teden ušle še slike pomanjšane Nokie N97. Ugibanja je vsaj nekoliko potrdil Eldar Murtazin, pisec za ruski Mobile-review.com, ki ima po besedah engadgeta odlične veze po celotni industriji in ki ga je vredno poslušati, ko govori o načrtovanih modelih. N97 je poleg nekaj milimetrov (in verjetno nekaj gramov) izgubila tudi D-pad na tipkovnici ter pokrovček za lečo fotoaparata. Žal se je zmanjšala tudi količina vgrajenega pomnilnika, z 32 GB na 8 oz. 16 GB. Po Eldarjevih besedah naj bi bila cena manjše različice okrog 100 € nižja od polnokrvne, kar jo bo naredilo bolj zanimivo večjemu delu trga. Uradno naj bi N97 Mini Nokia pokazala že na...

6 komentarjev

Nokia pripravlja netbooka

X-Bit Labs - Nokia je že v začetku leta povedala, da jo močno zanima trg malih prenosnikov. Končno so tudi uradno najavili, da se podajajo med ostale konkurente z dvema modeloma, ki ju bodo predstavili v tretji letošnji četrtini. Prvi bo verjetno precej standarden netbook, saj bo osnovan na procesorjih Atom, izdelovala pa jih bo Quanta, eden izmed najpomembnejših izdelovalcev prenosnikov. Drugi model bo pravzaprav smartbook (da, še ena definicija prenosnika...), v katerem bo počival Qualcommov ARM procesor Snapdragon in ga bo izdeloval Compal. S tem bo verjetno zelo podoben na Computexu videnemu Eee PCju, ki je prav tako vseboal procesor Snapdragon.

Podatkov o operacijskem sistemu, ki bo tekel na prenosnikih, ni, vsaj smartbook pa bi lahko uporabljal prirejeno različico Nokiinega operacijskega sistema Symbian. Na Atom procesorjih osnovan netbook bi lahko uporabljal prirejen operacijski sistem Maemo, ki temelji na Linuxu, kar bi bila logična poteza, saj Intel in Nokia že sodelujeta na projektu...

4 komentarji

Najavljena Nokia 5530 XpressMusic

Nokia 5530 XpressMusic

vir: Neowin
Neowin - Nokia je poleg poslovnega E72 najavila tudi novi mobilnik iz družine XpressMusic - model 5530 XpressMusic.

Le ta se bo postavil ob bok precej priljubljenemu modelu 5800 XpressMusic. Novinec glede na večji model vključuje nekaj izboljšav uporabniškega vmesnika in se lahko pohvali z bolj kompaktnimi merami.
Kamera s 3,2 megapikami in LED bliskavico ostaja enaka, prav tako povezljivost, ki vključuje Bluetooth, WiFi in EDGE, a po novem brez 3G podpore in GPS navigacije.

Pričakovane maloprodajne cene naj bi se gibale okoli 199€ oziroma 280$.

13 komentarjev

Nokia predstavila E72

TG Daily - E71 je z eno boljših polnih, QWERTY tipkovnic v svojem razredu, priročno obliko in visoko kvaliteto izdelave zelo priljubljen poslovni (in geekovski) telefon in je pogosta izbira uporabnikov, ki ne želijo poseči po iPhone-u oz. Blackberryjih. A vseeno aparat ni popoln, zaradi česar se je Nokia odločila izdati popravljeno in izboljšano verzijo, E72. Novinka obdrži vse stare in dobre lastnosti, kot so tipkovnica, oblika in velikost (ter resolucija) ekrana, ostaja pa tudi 3. različica Symbian S60 operacijskega sistema. Po novem bodo...

61 komentarjev

Novice iz mobilnega sveta

engadget - Pa začnimo z Androidom oz. z aparati, na katerih teče. HTCjev G2 oz. Magic pod pokrovom skriva 3,2 megapixel fotoaparat, HTC pa je napravil zanimivo potezo, saj je zamenjal precej velik del mobilnika za le enega ponudnika. Glede na pobeglo sliko s T-Mobileovimi logoti polepljenega mobilnika, namenjenega za ZDA, bo myTouch, kot so ga poimenovali T-Mobileovci, prišel opremljen s 5 megapixel fotoaparatom. Podatek se sklada s T-Mobileovimi težnjami k visokoresolucijski ponudbi kamer v svojih mobilnikih, načeloma pa je slika boljši dokaz kot lista podatkov, kjer so napake bolj verjetne.

Pred kratkim pa je prav tako ameriški...

4 komentarji

WiFi v vsak čip

Slashdot - O Intelovih naborih za prenosnike Centrino smo že pisali. Ena od njihovih dobrih lastnosti je tudi vgrajen WiFi, ki je del nabora čipovja. Sedaj se nam očitno nekaj podobnega obeta na področju namiznih računalnikov. Tako so pri Intelu sedaj predstavili svojo vizijo uvajanja WiFi v vsak dom. Del čipovja Grantsdale bo tudi WiFi čip. Da pa ne bo vse tako lepo, kot se sliši, omenimo še, da je to samo čip brez radijskega oddajnika. Slednjega bodo uporabniki morali še vedno dokupiti kot dodatno razširitveno kartico. Kupcem bo nabor na voljo enkrat v prvi polovici naslednjega leta.

Proizvajalci obstoječe opreme se sicer pritožujejo, da jim bo Intel s to potezo odvzel dobršen del trga, a po drugi strani priznavajo, da bo ta poteza pocenila uvajanje WiFi v domove in tudi poenostavila celoten proces.

Še bolj zanimiva pa je Intelova napoved, da nameravajo s časom vgraditi WiFi čip v njihove procesorje...

22 komentarjev

Test pekača Philips DVDRW200 DVD+RW

CDRLabs - Počasi se na trgu pojavlja vse več DVD+RW pogonov. Zaenkrat je to za nas, navadne smrtnike, še predraga zadeva, pa tudi pri nas se jih še bolj težko dobi. A da se vam vsaj malce pocedijo sline, si poglejte test in pričnite zbirati denar. Ako bi pač radi imeli lasten DVD snemalnik. Kateri se lahko pohvali še s tem, da je prvi, ki uporablja Seamless Link tehnologijo med DVD+RW pogoni.

3 komentarji