»

Najnatančnejši posnetki Meseca doslej

NASA - NASA je junija 2009 proti Mesecu izstrelila satelit LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki kroži 30 km nad površjem in ga natančno fotografira. Iz reke podatkov, ki jih LRO vestno pošilja na Zemljo, so znanstveniki sestavili doslej najnatančnejši posnetek površja Meseca doslej.



Skupaj so ga zlepili iz podatkov, ki jih je LRO pridobil decembra lani. Gre za okoli 1300 posnetkov, ki jih je posnel tako, da je bilo površje zmerno osvetljeno s Soncem (vpadni kot je bil med 69° in 82°, opoldne znaša 0°). Na ta način so ujeli dovolj senc, da se jasno razločijo robovi kraterjev in druge...

26 komentarjev

Endeavour nared za izstrelitev

Endeavour čaka na izstrelitev

NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 10.39 uri po srednjeevropskem času iz izstrelišča na Floridi v vesolje poslala raketoplan Endeavour. V okviru misije STS-130 bo Endeavour na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljal modul Tranquility, ki bo zadnji ameriški kos ISS. Ta bo prebivalcem postaje prinesel nekaj novih sistemov za vzdrževanje življenja, kot so recikliranje odpadne vode in proizvodnja kisika,...

5 komentarjev

Discovery poletel v vesolje

Vzlet Discoveryja

vir: Daily Mail
Daily Mail - Raketoplan Discovery je danes minuto pred šesto uro zjutraj po slovenskem času, torej v zadnjih petkovih vzdihljajih po floridskem času, vendarle uspešno poletel v vesolje. Dan pred tem so izstrelitev dvakrat odložili, ker so inženirji potrebovali več časa za preizkuse tesnjenja ventilov rezervoarjev s tekočim vodikom in zaradi slabega vremena. Sedemčlanska posadka, ki jo sestavlja šest Američanov in en Šved, bo v vesolju prebila 13 dni, opravili pa bodo tri vesoljske sprehode. Članica posadke Nicole Stott bo na ISS zamenjala Timothyja Kopro, ki se bo po mesecu bivanja v breztežnosti vrnil domov. Med vesoljskimi sprehodi bodo namestili nov rezervoar amoniaka, ki skrbi za ohlajanje ladje, zamenjali nekaj druge opreme in...

28 komentarjev

LRO pošilja slike z Lune s 100 Mbps

Slashdot - Robot LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki ga je NASA na Luno poslala 18. junija letos, od začetka julija pridno obletava prašno površino Meseca in na Zemljo pošilja raznorazne posnetke in druge podatke. In tega je kar precej, piše NetworkWorld. S pomočjo dobrih 33 centimetrov dolgega ojačevalnika TWTA (Traveling Wave Tube Amplifier) lahko namreč na Zemljo pošlje ogromne količine podatkov...

17 komentarjev

Endeavour ostal prizemljen

Puščajoča napeljava

vir: CNet
CNet - Včeraj bi moral v vesolje poleteti raketoplan Endeavour, a je ostal prizemljen. Sedemčlanska posadka bi morala na šestnajstdnevni misiji dokončati vesoljski laboratorij Kibo, ki ga za preučevanje vplivov breztežnosti gradijo Japonci, in nazaj na Zemljo pripeljati japonskega astronavta Kojičija Wakato.

Žal se je zopet zapletlo. Kot pri marca preloženi izstrelitvi Discoveryja so tudi tokrat zaznali puščanje vodika iz rezervoarjev. V petek zvečer po lokalnem času so začeli triurno črpanje tekočega vodika v rezervoarje, pri čemer se nekaj vodika vplini, za odstranitev katerega poskrbi odzračevanje. Ko so končali s polnjenjem, so senzorji pri tleh zaznali previsoke koncentracije plinastega...

20 komentarjev

Endeavour bo poletel 13. junija

Posadka pred plovilom

vir: CNet
NASA - NASA je potrdila, da se bo naslednji polet raketoplana Endeavour zgodil prihodnjo soboto, torej 13. junija, če bodo vremenski pogoji ugodni, sicer pa imajo za vzlet na voljo časovno okno, ki se razteza do vključno 15. junija. Za razliko od zadnjega Atlantisa, ki se je v celoti posvetil Hubblovemu remontu in ni sploh ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je Endeavour namenjen prav tja. V okviru šestnajstdnevne misije bo sedemčlanska posadka dokončala laboratorij Kibo, ki ga na ISS gradijo Japonci za izvajanje poskusov v breztežnostnem stanju, in izvedli pet vesoljskih sprehodov. Poleg tega bo Endeavour na Zemljo pripeljal japonskega astronavta Kojičija Wakato, ki je na ISS že tri mesece.

1 komentar

Discovery ostal prizemljen

Puščajoča napeljava

vir: NASA
NASA - Danes zjutraj ob 2.20 po srednjeevropskem času bi morali v Nasinem vesoljskem izstrelišču blizu Cape Canaverala na Floridi izstreliti raketoplan Discovery. Prvotni datum poleta je bil sicer že mesec prej, a se je NASA odločila nekoliko počakati in ga dodatno preveriti, da se ne bi slučajno ponovila zgodba s satelitom Orbiting Carbon Observatory, ki so ga 24. februarja spektakularno razstrelili namesto izstrelili. Discoveryjeva misija STS-119 bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljati nove panele sončnih celic in prvega astronavta iz Japonske, poleg njega pa posadka vključuje še šest drugih astronavtov. Povratek je načrtovan čez dva tedna.

...

14 komentarjev

Vesoljske vesti

NASA - Danes ob dveh ponoči po srednjeevropskem času namerava NASA izstreliti misijo STS-126 proti Mednarodni vesoljski postaji. Space shuttle Endeavour nosi astronavtko Sandro Magnus, ki bo zamenjala Grega Chamitoffa, ki je v vesolju od začetka junija letos. Astronavti bodo opravili še štiri vesoljske sprehode, med katerimi bodo izvedli vzdrževalna delna na spojih panelnih plošč s sončnimi celicami. Še posebej pa bodo veseli nove opreme, med katero sta tudi nova naprava za recikliranje vode in generator kisika. Endeavour se bo na Zemljo vrnil čez 15 dni, načrtuje NASA.

Druga dobra novica je, da Mars Rover Spirit ni storil bridkega konca. Vozilu sicer primanjkuje energije, še zlasti po peščeni nevihti v zadnjih dneh, a se baterije niso toliko izpraznile, da bi odpovedal poslušnost. Spirit se je tako zmogel odzvati na v torek poslane ukaze, kontrolorji pa sedaj preudarjajo, kaj storiti. Misija Rover je bila sprva načrtovana za tri mesece, traja pa že pet let.

Spektakularnejša novica pa...

14 komentarjev

Novi OCZjev "AMD-only" spomin

The inquirer - V svetu računalništva, sploh procesorskih in nanje vezanih komponent, redko vidimo, da proizvajalec relativno stare tehnologije, v nekoliko modificirani obliki prinaša nove produkte na trg, sploh če gre za modifikacijo, ki vsaj v začetku omejuje uporabo na AMD platformo.

Gre za nove RAM module, ki izkoriščajo univerzalnost pomnilniškega krmilnika, vdelanega v AMD-jeve K-8 in K-10 procesorje. Ti omogočajo uporabo RAM-a z 11-bitnimi stolpci in velikostjo strani 16 Kib, kar je dvakrat več od standardnih 10 bitov in velikostjo strani 8 Kib.

Če še ne veste, je RAM organiziran nekako tako kot ogromna šahovnica. Katerokoli polje na njej lahko naslovimo v osnovi v dveh korakih:

1. izberemo "privzeto" vrstico, v kateri se polje nahaja ( in ki bo ostala izbrana, dokler ne bomo izbrali nove);
2. izberemo polje v tej vrstici.

Prvi korak je razmeroma počasen, drugi pa hiter. Če ste se kdaj igrali z RAM nastavitvami v BIOS-u, potem veste, da je RAS zakasnitev (poenostavljeno rečeno izbira...

19 komentarjev