»

OEM in Windows: manj je več

The New York Times - Kupljeni sestavljeni računalniki z operacijskim sistemom običajno vsebujejo še marsikaj drugega kot goli sistem. Sestavljavci (OEM) nanje poleg operacijskega sistema, ki ga uporabnik sicer dobi precej ceneje od škatlaste verzije (retail), a ga mora kljub temu plačati, naložijo še kopico drugih programov. Žal gre večinoma za razne neuporabne in nadležne orodne vrstice, preizkusne verzije ipd. Njihova motivacija je jasna, saj jim proizvajalci teh programov za to početje mastno plačajo, na suhem pa ostanejo uporabniki, ki dobijo že precej zapacan in zaradi tega počasnejši računalnik. Microsoft je v tem početju zagledal tržno nišo.

Računalnike, ki imajo nameščeno minimalno količino programske opreme in zaradi svoje vitkosti delujejo hitreje, Microsoft imenuje verzija Signature. V ZDA so zato začeli izvajati program, ki omogoča čiščenje zapacanih računalnikov. Odprtih je že 16...

19 komentarjev

Microsoft in EU složna

The Register - Microsoft in Evropska komisija sta tik pred sklenitvijo dogovora, poroča Network World, ki naj bi zaključil proti-monopolno bitko, ki se vleče že celo desetletje. Prvi predlog, ki ga je Microsoft ponudil julija, se Komisiji in konkurenci ni zdel dovolj dober, medtem ko je novi bojda boljši. Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes je o tem dejala, da verjame, da imajo pravi odgovor. Microsoft se je zavezal, da bo v novem Windows izbirno okno, kjer bo uporabnik lahko izbiral med do 12 brskalniki, ki bodo imeli točno enako opaznost in enostavnost uporabe kot Internet Explorer. Poleg tega so obljubili, da bodo piscem programov zagotovili dostop do dokumentacije, ki jo potrebujejo za združljivost aplikacij z okoljem Windows.

3 komentarji

Evropejcem v Windows 7 izbira brskalnika

X-Bit Labs - Kot kaže, sta Microsoft in Evropska komisija po večmesečnem pregovarjanju dosegla dogovor, kakšno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 7 bo Microsoft tržil v Evropi, da bo ta skladna z našo protimonopolno zakonodajo. Priložili ji bodo lahko brskalnik Internet Explorer, a bo moral Microsoft upoštevati nekaj smernic, ki so jih v Redmondu predlagali sami.

V Windows bodo vključili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali namestitev drugega brskalnika, izbrali poljuben brskalnik kot privzet in po želji onemogočili Internet Explorer. S tem bo volk sit in koza cel, saj bo IE ostal del sistema, a bo odločitev o njegovi uporabi prepuščena uporabnikom. Prodajalci oz. proizvajalci računalnikov (OEM-i) bodo to odločitev lahko sprejeli namesto uporabnikov in že sami namestili poljubne druge brskalnike in onemogočili IE. Komisija pozdravlja predlog in bo sedaj raziskala praktično učinkovitost ukrepa. Klik!

37 komentarjev

Prenosnik s krokodiljo kožo

Vaio P

vir: engadget
engadget - Za vse petičneže, ki imajo pod palcem nekoliko preveč in želijo, da to ve tudi njihova širša okolica, je Sony izdal posebno verzijo svojih prenosnikov Vaio P. Nova "Signature Collection" serija v nakladi 1000 izvodov ponuja posebne prenosnike, ki imajo poleg običajnega 1,86 GHz-procesorja Atom Z540, četrt terabajtnega SSD-ja ohišje prevlečeno s krokodiljo kožo, kar vas bo veljalo dva tisoč dolarjev.

30 komentarjev

Microsoft dosegel poravnavo z Mississippijem

Extremetech - Microsoft se s protimonopolnimi tožbami bori na več frontah, ne le v EU. Te dni so dosegli poravnavo z ameriško zvezno državo Mississippi, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Microsoft se je v tej državi zagovarjal v skupinski tožbi uporabnikov, ki so jo vložili uporabniki na podlagi odločitve sodišča leta 2000, da so z integracijo IE v Windows zlorabili prevladujoči položaj na trgu. V poravnavi je določeno, da bo 40 milijonov dolarjev prejela zvezna država v naslednjih 40 dneh, medtem ko bodo preostanek razdelili med uporabnike, podjetja, šole in vladne ustanove v obliki bonov. Do bona v vrednosti 5 ali 12 dolarjev bodo upravičeni vsi, ki so med 1. januarjem 1996 in 11. junijem 2009 kupili kakšen Microsoftov izdelek. Če ne bodo izkoristili vseh bonov, bo preostanek dobila država.

33 komentarjev

Evropska komisija še vedno nezadovoljna z Microsoftom

Slashdot - Microsoft je včeraj napovedal, da bo za EU izdal posebno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windws 7, v kateri ne bo vključenega Internet Explorerja. Očitno to ni dovolj, saj Evropska komisija ne bo odnehala. Kot pravijo, je Microsoftova zaveza vredna pozornosti in "potencialno pozitivna", saj bo OEM-om (sestavljavcem oz. proizvajalcem računalnikov) omogočila, da uporabnikom namestijo kakšen konkurenčni brskalnik, na primer Opero, Firefox, Chrome ali Safari. V isti sapi dodajajo, da z Microsoftovo izvedbo niso najbolj navdušeni, saj so se odločili uporabnikom namesto več (torej vgraditi več brskalnikov) ponuditi manj (odstraniti vse). Še več, poteza Microsofta naj bi po njihovem mnenju dokazovala, da se tudi v Redmondu zavedajo, da kršijo zakonodajo, zato bodo šli do konca in zahtevali tudi kazen. Klik!

361 komentarjev

Microsoft Evropejcem Windows brez IE

DeleÅž IE z leti pada

vir: CNet
CNet - V postopku, ki teče proti Microsoftu pred Evropsko komisijo, se Microsoft zagovarja, zakaj je v svoj Windows integriral brskalnik IE in ali s tem krši protimonopolno zakonodajo. Evropska komisija se je zavzemala za rešitev, da bi Microsoft v Windows dodal še nekaj konkurenčnih brskalnikov, uporabnik pa bi pri prvem zagonu odločil, kateri naj se ohranijo. V Redmondu imajo drugačne načrte.

Da bi zadostili zahtevam Evropske komisije, kanijo v EU ponuditi Windows 7 brez vgrajenega Internet Explorerja, sestavljavci računalnikov pa...

123 komentarjev

Nič več AOLovih zgoščenk

Slo-Tech - Jim Mckena in John Lieberman bi rada, da jima pošljete vse AOL CDje ki jih imate, saj je njun cilj zbrati kar milijon primerkov -- sedaj jih imata "le" 80 000 -- in jih odnesti pred vrata podjetja ter s tem povedati, da naj odnehajo s tem početjem. Na strani pa najdete tudi ustvarjalni kotiček, kjer lahko dobite idejo za uporabo starih ali nezaželenih reklamnih zgoščenk.

5 komentarjev

Predogled Whistlerja

Overclockedcafe - Čeprav Microsoft po vsej verjetnosti ne bo ravno navdušen nad tem, so na Overclockedcafeju objavili nekakšen "predogled" MSjevega prihajajočega operacijskega sistema, Whistlerja. Če vas te stvari zanimajo, potem kar pojdite sem. Moram reči, da zadeva res izgleda precej drugače od dosedanjih OSjev, toda upajmo, da ne bo šlo le za Win2k z drugačnim skinom ( saj ne, da bi bilo s slednjim kaj narobe... ).

19 komentarjev