»

Britanija namerava zagnati projekt nadzora slabih družin

Slo-Tech - V Britaniji, deželi Georgea Orwella in njegovega Velikega Brata te dni potekajo razprave o vladnem projektu za nadzor problematičnih družin.

Minister za družino Ed Balls je namreč razkril 400 milijonov funtov težke načrte, po katerih naj bi uvedli poseben nadzor nad 20.000 problematičnimi družinami. S projektom naj bi zagotovili, da bi otroci redno hodili v šolo in pisali domače naloge, šli spat ob doglednem času in jedli ustrezne obroke. Država naj bi najela miselno policijo,* pardon, zasebne varnostnike, ki bodo opravljali preverjanja na domu, najbolj problematične družine pa bodo preselili v sobo 101 Ministrstva za ljubezen,* pardon, posebna stanovanja, ki bodo pod 24-urnim nadzorom.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi v domove slabih staršev namestili telekrane,* pardon, videonadzorne kamere, po preverjanju drugih pa so te trditve nekoliko pretirane - problematične družine naj bi le preselili v 24-ur nadzorovana stanovanja.

Projekt so pravzaprav pilotno izvedli že v...

233 komentarjev

Pred šestdesetimi leti je izšla Orwellova 1984

Naslovnica prve izdaje

Wired News - Pred natanko šestdesetimi leti, 8. junija 1949, je izšla znamenita Orwellova knjiga z naslovom Devetnajststo štiriinosemdeset (1984). Slavna distopija prikazuje svet, kakršnega se je za prihodnost bal Orwell. Prebivalstvo in kopna zemlja sta razdeljena med tri velesile: Evrazijo, Eastazijo in Oceanijo, ki so ves čas v vojno druga z drugo za nikogaršnjo zemljo. V Oceaniji živi tudi...

22 komentarjev

Domače branje: "Orwell, George. 1949. Tisoč devetsto štiriinosemdeset (1984)."

Slo-Tech - Ko sem roman prebral na začetku Gimnazije (v rosnih devetdesetih), se mi je zdelo, da smo za vedno obvarovani totalnega nadzora v militarističnih državah. Velmožje so imeli polna usta spoštovanja človekovih pravic, svobode, zasebnosti, nadzora nad močjo države. Enake zanosne besede smo lahko slišali tudi pri vzhodnih sosedih, ki so se izvili izpod težkega škornja nadzora željnih oblastnikov. Zastave svobode so...

45 komentarjev

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Slo-Tech - Konec lanskega leta je izšla druga knjiga Mateja Kovačiča z naslovom Nadzor in zasebnost v informacijski družbi.

Naslov dovolj zgovorno opiše glavno tematiko, ki jo knjiga obravnava zelo široko. Bralec je deležen multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, ki obsega filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidik nadzorovanja in zasebnosti v sodobni družbi. Tako so v knjigi obdelani pravica do zasebnosti in informacijske...

64 komentarjev

Spycatcher 2?

The Register - Kot poročajo pri The Registru, je Richard Tomlinson, bivši agent britanske tajne službe MI6 (odpuščen je bil leta 1995), po zgledu Petra Wrighta in njegove knjige Spycatcher (njeno recenzijo ste lahko brali pred kratkim), napisal knjigo o svojih letih, ki jih je preživel v britanski tajni službi. Knjiga, ki iz očitnih razlogov še ni izšla v celoti, nosi naslov The Golden Chain. Tomlinson je pred tem leta 1998 že objavil podobno knjigo z naslovom The Big Breach, britanska tajna služba pa ga obtužuje tudi objave seznama aktivnih agentov MI6 v tujini. Slednje Tomlinson sicer zanika.

Zaradi suma slednjega je bil tarča preiskave v Franciji, policija pa mu je tudi zaplenila nekaj lastnine. V želji dobiti jo nazaj, oz. britansko tajno službo prepričati, da se z njim sooči na sodišču, pa se je Tomlinson spomnil precej nenavadnega načina kako oblasti spodbuditi k zanj ugodni rešitvi svojega primera. Na svojem blogu je namreč objavil prvo poglavje knjige The Golden Chain.

Tomlinsonov...

2 komentarja

Žalosten dan

Slo-Tech - Danes je v svojem domu v Kaliforniji umrl pisatelj Douglas Adams. Ker sem hotel, da bi bilo posvetilo res posebno, sem prosil witch_ursulo, da namesto mene napiše slovo, saj je ona prebrala domala vse njegove knjige.

witch_ursula: Danes je žalosten dan za vse štoparje. Douglas Adams je pri 49 letih poštopal napačno ladjo in odneslo ga je v vsemirje. Za njim je ostala zapuščina, ki je marsikomu odprla popolnoma nove poglede. Njegova trilogija v štirih delih (kot je sam zapisal) in jih je v resnici pet, je bila marsikomu zelo blizu zaradi neverjetne domišljije, ki jo je avtor premogel. Zaradi idej, ki so navdušile svet. Zaradi karakterjev, v katerih je vsak našel nekaj svojega. Napisal je še druge knjige (Long Dark Tea Time Of The Soul, Dirk Gently's Holistic Agency,...), ki so pa manj znane. Njemu v čast predlagam, da pod zvezdni svod prižgete svečo in ob njej preberete kako njegovo knjigo. Čeprav ste jo prebrali že tisočkrat. In stavim, da boste tudi tokrat našli detajl, ki ga prej...

44 komentarjev