»

ECS H55H-M - poceni plošča za Clarkdale

Expreview.com - Slab mesec pred izidom dvojedrnih Intelovih procesorjev, ki bodo poleg pomnilniškega in PCIe krmilnika imeli vgrajeno tudi grafično jedro, smo ugledali še eno matično ploščo, namenjeno izkoriščanju teh grafičnih čipov. Po dveh ploščah, Asusovi in MSIjevi, ki sta se ponašali z veznim čipovjem H57, imamo tokrat v slikah prvo predstavnico s šibkejšim, H55 čipovjem, delo družbe ECS. Plošča, namenjena procesorjem za podnožje LGA-1156, prihaja v mATX velikosti in je opremljena z eno PCIe x16, dvema x1 režama ter eno starejši, PCI režo. Začuda ima zgolj dve DDR3 pomnilniški reži, ki podpirata...

21 komentarjev

Core i7-860 hitrejši od Core i7-920

Expreview.com - Izid Intelove nove platforme, LGA-1156, se nezadržno bliža, dobili pa smo tudi enega prvih testov novih procesorjev. Na turški strani Donanim Haber so stestirali Core i7-860, primerek z jedrom Lynnfield, ki ima frekvenco 2,8 GHz, 4 MB drugonivojskega predpomnilnika ter dvokanalni pomnilniški kontroler. Primerjali so ga s Core i7-920, najcenejšim predstavnikom procesorjev Bloomfield, nekoliko dražjim Core i7-940, starejšim Core 2 Extreme QX9650 ter Phenom II X4 965 BE. A najpomembnejša je primerjava med Core i7-860 in i7-920, saj imata procesorja enako ceno, 286 $ za 1000 kosov.

Test, ki so ga povzeli na Expreview, nam pokaže, da je Lynnfield več kot dostojen nasprotnik...

28 komentarjev

SLI na Intel P45

GPU-Z prikazuje vklopljen SLI

vir: Expreview.com
Expreview.com - S podporo SLIja na veznem čipovju Intel X58 je nVidia jasno pokazala, da se omejitve za vklop SLI načina skrivajo samo v gonilnikih. Zato je bilo dejstvo, da za SLI v kombinaciji s s775 procesorjem potrebujete posebno ploščo še toliko bolj nadležno. A tudi to se je spremenilo. Že v časih nForce 4 čipovja so ruski navijalci uspeli popraviti grafične gonilnike, da je SLI deloval na Intel čipovjih. A le-ti so bili že takrat nekaj različic za aktualnim izidom, obenem pa je nVidia to luknjo kasneje zakrpala. Tokrat je član Expreview foruma, Firewings [CCG], mimo omejitve prišel na drugačen način.

Za vklop SLIja je spisal poseben programček, ki mu je na Asusovi Maximus Formula plošči (čipovje Intel X38) omogočil v SLI povezati Geforce GTX...

6 komentarjev

MultiGPU v polovici namiznikov do 2012

X-Bit Labs - V preteklosti je bilo mnogo uporabnikov, ki jim tehnologije večih grafičnih jeder niso bile všeč in so se jih odločno upirali. A s prihodom dvojedrnih kartic, kot je nVidiina serija GX2 in ATIjeva X2, se je to rahlo spremenilo. Čeprav gre za eno samo kartico, ki se priključi v le eno režo na matični plošči, še vedno uporablja SLI oz. Crossfire.

Kljub počasnim začetkom večih grafičnih jeder v računalnikih, lahko glede na raziskavo, ki so jo opravili pri Jon Peddie Research, že do leta 2012 lahko pričakujemo kar 50 % delež namiznih računalnikov, v katerih bosta vsaj dve grafični jedri. MultiGPU ima po njihovih besedah možnost, da vsako leto pridobi kar 83 % novih sistemov v primerjavi z letom poprej, saj bodo igre vedno bolj zahtevne, veliko pa obeta tudi uporaba grafičnih jeder za splošno računanje.

4 komentarji

Poplava plošč z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Čeprav je izid Intel Core i5 platforme oddaljen še za več kot en mesec, skoraj vsak dan proizvajalci predstavijo svoje plošče z LGA-1156 podnožjem in Intel P55 čipovjem. Ravno pred kratkim je Biostar, med navijalci poznan kot izdelovalec relativno poceni in kakovostnih plošč, predstavil 3 različne modele. Plošče TPower i55, TP 55XE in T5 XE si delijo nekaj lastnosti, saj imajo vse tri 2 PCIe x16 reži in dve PCI reži. Vrh ponudbe predstavlja prva, TPower i55, ki ima poleg prej omenjenih rež še eno PCIe x1 in eno x4 režo in štiri reže za dvokanalni DDR3 pomnilnik s podporo do 2000 MHz. Kot vrh ponudbe je opremljena tudi z 12 faznim napajalnim sklopom. Cenejša, TP...

46 komentarjev

LGA 775 še ni odpisan

Fudzilla - S predstavitvijo prvih Core i7 procesorjev je bil ves internet mnenja, da se je doba podnožja LGA-775 končala. A temu ni tako, saj je podnožje LGA-1366 prestižnejše in mišljeno kot zmogljivejši dodatek LGA-775. Prava zamenjava bo septembra prihajajoče podnožje LGA-1156 ter mešanica Core i5 in i7 procesorjev, mišljenih zanj. A to vseeno ne pomeni, da se dobro znana platforma poslavlja, daleč od tega. Intel pravi, da bo LGA-775 živel še vsaj do leta 2011.

Dodatno življenje mu bodo vdahnili z evolucijo veznih čipovij 4. serije - P45, G45, G43 in G41. Vsi štirje bodo, če že nimajo, dobili podporo DDR3 pomnilniku, ki je glavna novost osvežitve. Podnožje in čipovja bodo tako uporabna za običajne uporabnike in bodo namenjena nižjim cenovnim razredom. Obenem to pomeni, da bo Intel vsaj 2 leti vzporedno vzdrževal kar 3 namizna podnožja, kar je zagotovo novost na trgu računalnikov.

Težave so bile že z nezdružljivostjo enega podnožja, kaj bo šele s tremi...

45 komentarjev

Prve težkokategornice z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Svet brez matičnih plošč težke kategorije, namenjenih navijalcem in igračarjem, očitno ne bi bil popoln, vsaj glede na količino namenskih linij, ki jih imajo proizvajalci za ta namen. Tako sta predstavljeni tudi prvi takšni matični plošči, namenjeni Lynnfield procesorjem, osnovani na Intelovem naboru P55. Predstavnici Asusove Republic of Gamers in Foxconnove Quantum Force prestižne linije sta si, zanimivo, na prvi pogled zelo podobni, a precej različni pod pokrovom.
Foxconnova Inferno Katana ima na tiskanini poleg Intelovega P55 čipovja še nVidiin NF200 čip, ki deli PCIe x16 reže in doda uradno SLI podporo, tudi brez čipa pa plošča podpira še Crossfire. Poleg treh PCIe x16 rež je na plošči še standardnih 6 SATA II priključkov, za Quantum Force linijo običajne merilne točke napetosti 12 fazno hibridno napajanje procesorja ter podpora dvokanalnemu DDR3 pomnilniku s frekvenco do 1800 MHz.

Asus ROG Maximus III Formula

vir: Expreview.com
Asus ROG Maximus III Formula je že tretja...

19 komentarjev

Intelova P55 matična plošča s podporo SLI

Expreview.com - Intel na Computexu predstavlja svojo (referenčno) matično ploščo za Core i5 procesorje, osnovano okrog P55 nabora. zanimivo je, da poleg plošče piše, da podpira nVidiino parjenje kartic, SLI, na sami tiskanini pa ni prostora oz. hladilnika, pod katerim bi se lahko skrival čip nForce200.

Pomanjkanje slednjega lahko pomeni samo eno, da se je nVidia odločila poleg X58 veznega čipovja licencirati tudi Core i5 procesorje (le-ti imajo kontroler za PCIe reže, namenjene grafičnim karticam, vgrajen) za delovanje SLI brez lastnih veznih čipovij. Poleg standardne podpore Crossfire tudi pri Core i5...

5 komentarjev

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev

Tom's Hardware - Čeprav so vsi AM2 ter AM2+ procesorji teoretično kompatibilni z vsemi AM2 ter AM2+ ploščami, je resnica malo drugačna. Večina AM2 plošč namreč ne podpira K10 procesorjev. Na testu, ki so ga izvedli pri Tom's Hardware, sta s Phenom procesorji od desetih delovali le dve plošči, obe Asusovi. Prva, plošča višjega ranga iz RoG družine, Crosshair, je osnovana okrog nForce 590 SLI, druga, cenovno bolj ugodna in primerna za HTPCje, M2A-VM HDMI, pa okrog AMDjevega 690G nabora. Ostale, s Phenom procesorji nekompatibilne, so bile osnovane okrog nForce 590 oz. 570 SLI, našle pa so se še po ena plošča z VIA K8M890, ULi/Nvidia M1697 ter Radeon Xpress 3200 veznim čipovjem.



Ker...

135 komentarjev

Ali hladilnik paše na matično?

OC Inside - Z vse večjimi zračnimi hladilniki postaja izbira prave matične plošče toliko težavnejša. Nikoli ne morete biti sigurni, da bo kombinacija vaše matične plošče in hladilnika sploh pasala skupaj, saj proizvajalci ne posvečajo dovolj pozornosti meram. V veliko pomoč pri pravilni izbiri vam bo ta interaktivna stran na Overclockers Inside. Na strani lahko iz preprostega menija izberete model matične plošče (na žalost je trenutno na voljo le nekaj najpopularnejših) in hladilnika (precej večja izbira), ter pogledate, kako pašeta skupaj... Slikice so v razmerju, tako da se lahko na ugotovitve kar zanesete.

8 komentarjev