»

Rekorden padec prodaje računalnikov

ZDNet - Padanje prodaje računalnikov se nadaljuje že četrto četrtletje zapovrstjo, v svoji raziskavi ugotavlja IDC. V prvih treh mesecih tega leta je prodaja upadla za 14 odstotkov, kar je dvakrat več od lanskih napovedi IDC in največji padec od leta 1994, ko je IDC začel spremljati trg. Udarec so utrpeli praktično vsi sestavljavci in prodajalci računalnikov. Največji minus je pridelal HP, ki mu je prodaja računalnikov upadla za 24 odstotkov. Dell je izgubil 11 odstotkov, pregovorno vedno iznajdljivi in zaželeni Apple pa sedem odstotkov.

Kot ugotavlja IDC, smo na pomembni prelomnici, kjer se glavnina seli na mobilne naprave. Da bi kupci ostali zainteresirani v osebne računalnike, bi bilo treba ponuditi nekaj več, to pa se ni...

124 komentarjev

Novi rezultati prodaje osebnih računalnikov

Ars Technica - Rezultate prodaje osebnih računalnikov v drugem letošnjem četrtletju sta pripravili dve podjetji, IDC in Gartner, njuni rezultati pa se kljub manjšim razlikam v splošnem bolj ali manj skladajo. Čeprav se je prodaja v svetovnem merilu povišala, po podatkih Gartnerja za 2,3, po podatkih IDC-ja pa za 2,6 %, obe podjetji poročata, da je prodaja nekoliko upadla v ZDA (5,6 oz. 4,2 odstotka za Gartner oz IDC); Gartner obenem poroča še, da je prodaja upadla tudi na skupnem področju Evrope, Srednjega Vzhoda ter Afrike, kjer padec znaša 4,8 %. Položaji na svetovni lestvici so sicer večinoma enaki, kot v drugem četrtletju lani, razen Acerja in Toshibe. Acer je navkljub željam po preskoku na prvo mesto izgubil 3,1 odstotne točke tržnega deleža in z 10,9 % pristal na...

0 komentarjev

Valve išče poskusne zajčke

PC World - Poročali smo že, da aprila uporabniki Macov lahko pričakujejo verzijo Steama in lep nabor iger, primernih za Applov OS X. A da bo ob še neznanem datumu v aprilu vse potekalo gladko, Valve išče poskusne zajčke, ki bi nekaj iger odigrali že pred tem. Pripravili so formular (za izpolnjevanje morate biti prijavljeni v Steam, registracija je brezplačna), v katerem bodo lastniki jabolčnih računalnikov razkrili svoje igralne navade.

Predstavnike Valvea namreč zanima, koliko in katere Mace z Intelovimi procesorji si lastite, koliko iger za Mace ste kupili v preteklem letu, zanima pa jih tudi igranje na ostalih osebnih računalnikih in konzolah ter uporaba virtualizacijske programske opreme za poganjanje operacijskega sistema Windows. S pomočjo podrobnih navodil Valve anketirance poprosi tudi, da ustvarijo zgoščeno...

1 komentar

Prodaja računalnikov končno pozitivna

CNet - Ekonomski kazalci se počasi obračajo na bolje, pri čemer je med zadnjimi tudi prodaja računalnikov. V tretjem kvartalu letošnjega leta se je prodaja PC-jev v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej zvišala za 2,3 odstotka, kar je prvo povišanje po devetih mesecih padanja. Pomemben delež k preobratu je prispeval začetek novega šolskega leta, ko prodaja tradicionalno poskoči. Če se bo trend nadaljeval, bo konec letošnjega leta pozitiven za 1,3 odstotka, medtem ko je projekcija za prihodnje leto kar 10,3-odstotno povišanje prodaje PC-jev po svetu. Zanimivo je, da je letos vsa rast posledica boljše prodaje prenosnikov, medtem ko se je namiznikov prodalo manj kot lani. Večina rasti bo sicer posledica povpraševanja iz razvijajočih držav, ki že sedaj pokupijo polovico opreme.

25 komentarjev

Kam gre 299 dolarjev od iPoda

Slashdot - Večina današnjih elektronskih igračk ima nekje na spodnji stranici odtisnjen napis Made in China ali nekaj podobnega. Praktično vsa integrirana vezja namreč sestavljajo v Aziji. Če torej iPod v ZDA stane 299 dolarjev, kam po svetu odtečejo ti dolarji, so se vprašali v Telegraphu. Gredo res vsi na Vzhod? Izbrskali so članek z University of California, v katerem so raziskovalci študirali prav ta tok denarja.

Poglejmo si torej iPod, ki ga je za 299 zelencev sredi New Yorka kupil tipični ameriški potrošnik. Uradne statistike kažejo, da je 150 dolarjev odpotovalo na Kitajsko, za kolikor se torej poveča ameriški primanjkljaj v blagovni menjavi s Kitajsko. Resnica je nekoliko drugačna, saj večina tega denarja hitro najde pot nazaj...

39 komentarjev

iPod Touch s podporo 802.11n

Broadcom BCM4329

engadget - Tretja generacija iPod Touch, ki jo je Apple predstavil prejšnjo sredo, vsem napovedim navkljub ne vsebuje fotoaparata, ki ga je dobila 5. generacija malih iPod Nanov. A pri odpiranju in temeljitem ogledu novih Touchov, kot je navada za vse Applove izdelke takoj po izidu, so razstavljavci prišli do dveh ugotovitev - da je tiskanina popolnoma pripravljena na senzor, ki bi zajemal slike, ter da čip, ki skrbi za brezžično povezljivost prek WiFi podpira pravkar sprejet standard IEEE 802.11n, česar ne zmore niti iPhone 3GS.

Broadcomov čip, BCM4329, ki je uporabljen v tretji generaciji iPod Touch, poleg brezžične komunikacije prek WiFi standarda 802.11n skrbi tudi za Bluetooth povezljivost...

23 komentarjev

Walkman kraljuje na Japonskem

*Pirova zmaga

vir: engadget
engadget - Kar štiri leta so minila, odkar je Apple tudi na Japonskem zavzel prvo mesto na področju prenosnih predvajalnikov glasbe s svojim glavnim orožjem, iPodom. A očitno so pred nami novi časi, saj je konec avgusta glede na raziskavo tokijske družbe BCN Inc. največji tržni delež s 43 odstotki v rokah držal Sony s svojimi predvajalniki Walkman. Čeprav so iPodi zasedli drugo mesto z 42,1%, je moralni zmagovalec vseeno Apple.

Deloma začuda, deloma pa razumljivo v delež iPodov ni vključen iPhone, ki je trenutno v obliki 3GS najbolj popularen pametni mobilnik na Japonskem. Razumljivo, ker v raziskavo niso bili...

35 komentarjev

Na Mac OS prihaja Outlook

Entourage se umika Outlooku

TechCrunch - Eden izmed razlogov, da se Maci v poslovnem okolju še niso dobro prijeli, je nezmožnost poganjanja Outlooka. Resda imajo Entourage, a kaj ko so uporabniki in skrbniki navajeni na Outlook. Da bi osvojili še to trdnjavo, so v Redmondu napovedali, da bo nova verzija Mac Offica, ki bo izšla prihodnje leto decembra, vključevala tudi Outlook. Na ta način želi Microsoft uporabnikom Macov omogočiti boljše sodelovanje z drugimi platformami (torej Windows) in uporabo Microsoft Exchange Serverja. Do takrat pa bo na voljo posodobljena verzija Entourage 2008 Web Services Edition. Klik!

21 komentarjev

Prodaja Macov in iPodov upadla

CNet - NPD Group je zbrala podatke o prodaji Applovih izdelkov v aprilu in ti kažejo, da deževni mesec ni bil nič kaj rožnat. V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Macov upadla za 1,8 odstotka. Če se bo trend nadaljeval tudi maja in junija, potem bodo v tem četrtletju prodali 2,1 do 2,3 milijona Macov, kar bo že drugo četrtletje zapovrstjo z negativno rastjo prodaje. To niti ni tako kritično, saj se je v istem obdobju prodaja PC-jev znižala kar za sedem odstotkov. Tudi iPodi ne gredo več za med, saj so jih aprila prodali za devet odstotkov manj kot leto prej, kar napoveduje padec med petimi in štirinajstimi odstotki na koncu četrtletja. Ker so Applovi rezultati kljub negativnim trendom še vedno stabilni, še enkrat več vidimo, da je Applov paradni konj ta hip iPhone.

50 komentarjev

Prodaja Macov upadla

Reuters - NPD ugotavlja, da je v letošnjem novembru prodaja Macov v primerjavi z lanskim novembru rahlo upadla - znižala se je namreč za odstotek - medtem ko so prodali sedem odstotkov več PC-jev. Prodaja namiznih računalnikov je nižja za 20 odstotkov, od tega tistih z Windows za 15 odstotkov in Macov za 38 odstotkov. Pridobili pa so prenosniki, saj so prodali za 22 odstotkov več MacBookov in 15 odstotkov več prenosnikov s sistemom Windows.

Analitik iz NPD, Stephen Barker, pravi, da je to posledica dražjih Macov, ki ne nudijo dovolj dodane vrednosti, da bi uporabniki zanje odšteli toliko več. Apple in Microsoft podatkov nista komentirala, tako da za zdaj ostaja stališče Apple od oktobra, ko je Steve Jobs dejal, da niso pretirano zaskrbljeni, prav tako pa ne bojo zniževali cen, ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.

105 komentarjev

VIA aprila uspešnejša

X-Bit Labs - Po malce slabšem marcu, ko sta Viina prodaja in dobiček v primerjavi s februarjem znatno padla, je bil april uspešnejši, čeravno ne tako uspešen, kot lanski april. Dohodki od prodaje so znašali dobrih 45 milijonov dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot marca, a še vedno dvanajst odstotkov manj od lanskega aprila. Skupno je tako VIA v prvi tretjini letošnjega leta zaslužila 175 milijonov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju lani. VIA sicer letos namerava izdati še PT890 in KT890, od katerih pričakuje znatno povečanje prihodkov. Več o tem.

1 komentar

Notebook Wars

Newsfactor - Segment prenosnih računal ni pomemben le zaradi dejstva, da je relativno gledano vrednostno pomembnejši ter zavzema vedno večji del vsega računalniškega tržišča, ampak predvsem zaradi hitrosti naraščanja, ki je vsako leto mnogo višja.

V svetovni bitki je tako še vedno vodilni Dell, predvsem s svojo dokaj umirjeno tržno naravnano politiko, kateri je v prvem četrtletju doživel 4 % padec obvladovane kvote, Toshibi pa je prodaja narasla za kar 19,3 %, predvsem na račun japonskega tržišča, kjer omenjeni ameriški konkurent nima predstavništev.

Na strani manj uspešnih je IBM s svojo proizvodno orientirano politiko, ki pa proti konkurentom vztrajno izgublja delež (padec prodaje v zadnjem četrtletju 11,8 %). No, to se zna spremeniti ob ponovnem vzponu poslovnega sektorja, ki IBM-ovi politiki bolj pritiče. Pa, saj "ekonomisti" že lep čas pravijo, da je recesije že (bilo) konec, ne? [:\\] Klik!...

0 komentarjev

Še prodaja X-boxa

Australian IT - Po Oknih XP pa še X kocka: od 15. novembra so jih prodali kar milijon in pol. Se vam zdi nizka številka? No ja, primerjajte to s sedemnajstimi milijoni Oken XP. Zanimivo razmerje.

Še hecen podatek: po podatkih NPD Group-a, je število prodanih iger na posamezno konzolo znašalo tri izvode. I, kako pa ne, ko pa so nekateri prodajalci kot pogoj za nakup X-Boxa postavili še nakup treh iger (po izbiri prodajalca, da se ve). Eh, ta statistika.

2 komentarja