»

Svetovna banka izdala obveznico s pomočjo blockchain tehnologije

vir: Fortune
Fortune - Po besedah predstavnikov Svetovne banke gre za prvo obveznico, katere ustanovitev, razdelitev, prenašanje in upravljanje bo potekalo s pomočjo tehnologije razpršene evidence, kot slovenimo "distributed ledger technology". Kar pa ne drži povsem, saj so to doslej že napravile nekatere manjše banke v Veliki Britaniji, Rusiji in drugod.

Drži pa, da gre v tem primeru za res ugledno fintech druščino; obveznice, imenovane bond-i oz. blockchain operated new debt instrument, so namreč izdali skupaj s Commonwealth Bank of Australia v vrednosti 87 milijonov ameriških dolarjev, med naložbeniki pa najdemo številne avstralske državne finančne inštitucije.

Kot so v sporočilu za javnost povedali...

12 komentarjev

Na internetu brezplačno dostopni rokopisi in knjige iz starega in srednjega veka ter raziskave Svetovne banke

Ars Technica - Univerza v Oxfordu in Sveti sedež sta napovedala načrt, po katerem bodo v prihodnjih štirih letih digitalizirali poldrugi milijoni strani različnih starih tekstov in knjig, ki so bili ustvarjeni pred 16. stoletjem. Po digitalizaciji, ki bo stala okrog dva milijona funtov in jo financira Fundacija Polonsky, bodo digitalizirana dela brezplačno dosegljiva na internetu.

Približno dve tretjini del bo...

17 komentarjev

Kdaj ste nazadnje pogledali svojo spletno stran?

Slo-Tech - Po podatkih MNZ je v Sloveniji registriranih 38 političnih strank. Nekatere imajo spletno stran, druge ne. In nekatere za spletno stran skrbijo - druge pa ne. Med slednje očitno spada tudi Nova stranka. Po podatkih Zone-H, so jim namreč napadalci razobličili spletno stran. In to ne enkrat, pač pa kar trikrat. Prvi defacement je bil izveden s strani Fatalit rOOt Shell, drugi s strani TechnoDream. Tretjega je zagrešil scriptX in v Zone-H sicer (še?) ni vpisan, lahko pa si ga ogledate v živo na www.nova-stranka.si. Dejstvo, da je bila spletna stran napadena pa pravzaprav ne preseneča, saj po podatkih Zone-H Novaki uporabljajo WinNT/ 9x operacijski sistem. Bolj preseneča dejstvo, da sprememb na svoji spletni strani niso opazili od konca julija. Jih bodo vsaj do prihodnjih volitev? Ali pa jo bodo morda preimenovali v WWW.N0V4-5TR4NK4.51? [:D]

15 komentarjev

Themes.org išče sodelavce

Slashdot - Mogoče vam ni uspelo priti na mesto pisuna novic na Slo-Techu, kar pa ne pomeni, da o vsem skupaj nimate pojma. Morda vas zanima kaj drugega, kot samo vsakodnevno predelovanje ton teksta in nato tuhtanje, kako bi novico spisal vsaj kolikor tolikor zanimivo. Če hočete pomagati s svojim znanjem, potem vas bo morda zanimalo sodelovanje s Themes.org, ki iščejo novo delovno silo. Če ste zainteresirani, potem je najbolje, če si preberete, kakšne ljudi Themes.org sploh hočejo.

0 komentarjev

BritneySpears.com pohekan

The Register - Hmm, po vseh teh hekerskih napadih sodeč, imajo hekerji trenutno obilo časa. Največkrat smo videli pohekane strani raznih podjetij, ki imajo opravka z računalništvom (Microsoft, 3D Chipset, Themes.org, ...), sedaj pa smo bili priča tudi drugačnim napadom. Tokrat so se hekerji znesli nad pop pevko Britney Spears (bruh) in ji pohekali uradno stran BritneySpears.com. Kako je stran izgledala, ko je bila pohekana ne morem povedati, ker sem vse skupaj zamudil. Zato se sklicujem na The Register, kjer so objavili krajšo novico na to temo. Mimogrede, stran Britney Spears spet deluje.

3 komentarji

themes.org hacked

Slashdot - Tole sploh ni več zabavno. Po tem, ko je shekal spletne strani Sourceforge in Apache, se je isti človek spravil tudi na themes.org. V bistvu ne gre za direkten hack, ampak za sniffanje passwordov pri shekanem ISPju. Defacment naj bi zgledal takole (dobro si oglejte slikco na vrhu :). Themes.org je sicer stran kjer dobite najrazličnejše 'teme' za Linux programje za KDE, GNOME, GTK Windowmaker itd...
Kot, da ne morejo narediti česa koristnejšega in raje vdirati v WTO, svetovno banko ali kaj podobnega :)

6 komentarjev

Cybergverila?

več strani - No, tole v bistvu ni novica, bolj razmišljanje. Namreč vse bolj se zdi, da hekerji vedno več sodelujejo z borci za drugačno globalizacijo in različnimi skupinami, ki želijo spremeniti svet. Recimo medtem, ko so se nekaj tednov nazaj na ulicah Quebeca trle množice demonstrantov, so se napadi na strani FTAA (Free Trade Area of the Americas) kar vrstili. Ali je velike organizacije kot so WTO in svetovna banka možno ogrožati še kako drugače kot s preprečevanjem njihovih sestankov? Prav tako poskušajo palestinci s cybergverilo sesuti čimveč Izraelskih strani. Smo v vrticnu cybervojne? Se lahko kaj podobnega zgodi tudi pri nas?
Obiskala nas bosta Bush (osovražen zaradi smrtnih kazni, jedrske energije, splava itd.) in Putin (Čečenija). Že dan zatem sledi prelomni referendum. 16. junija naj bi se dogajalo veliko. Bodo tudi slovenski cyber borci pokazali zobe? Neglede na čigavi strani so, imajo tarče na dosegu roke: rkc.si, svobodna.si...
Mestna občina Ljubljana, Microsoft.si, kdo je...

8 komentarjev