»

AMD napovedal odpuščanje

AMD - AMD je včeraj napovedal, da bodo do konca leta in v prihodnjem letu izvedli prestrukturiranje podjetja, v sklopu katerega bodo odpuščali, prekinjali pogodbe in združevali oddelke ter tako "povečali produktivnost, skrajšali čas med pripravo prototipa izdelka in končno prodajo ter se bolj prilagoditi trendom, ki bodo najverjetneje gonilo rasti".

Skupno bodo odpustili 1400 zaposlenih, kar je približno 13 odstotkov vseh zaposlenih v AMD-ju po svetu. S tem bodo v zadnjem letošnjem četrtletju privarčevali le 10 milijonov dolarjev, saj bodo dodatni stroški zaradi prestrukturiranja znašali 100 milijonov dolarjev, celotni stroški poslovanja pa se bodo potemtakem povzpeli 610 milijonov dolarjev....

32 komentarjev

Garmin vpoklical 1,25 milijona navigacijskih enot

The Wall Street Journal - Garmin bo vpoklical 1,25 milijona navigacijskih enot zaradi bojazni, da so vgrajene baterije neprimerne in se lahko pregrejejo ter zanetijo požar. Problematični so modeli Garmin Nuvi 200W, 250W, 260W, 7xx in 7xxT, ki so naprodaj tudi v Sloveniji, čeprav je bila večina prodanih v ZDA. V Garminu so povedali, da so dejanski problem opazili v manj kot desetih primerih, ki niso povzročili škode na drugih predmetih ali terjali žrtev. Lastniki omenjenih modelov lahko na spletni strani proizvajalca vpišejo serijsko število naprave in preverijo, ali jo morajo vrniti. Postopek bo brezplačen.

Garmin je vlagatelje sicer pomiril z besedami, da bo finančno škodo zaradi vpoklica kril proizvajalec baterij, tako da na poslovni rezultat podjetja vpoklic ne bo vplival. V zadnjem četrtletju je Garminov dobiček upadel za 17 odstotkov, čeprav so se prihodki od prodaje in število prodanih enot povečali. V Garminu so dejali, da so za slabši rezultat kriva valutna razmerja. Slab izgovor, saj je moč...

22 komentarjev

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

Seagate momentus Thin januarja

Shujševalna dieta, na katero bi bile ponosne celo manekenke

engadget - Pred manj kot tednom dni so pri Seagate predstavili znižane, 7 mm trde diske standarda 2,5 palcev, ki so 2,5 mm nižji od običajnih diskov za prenosnike. Nižjo višino so dosegli z uporabo le ene podatkovne plošče (500 in 640 gigabajtni diski imajo dve), zaradi česar je bilo mogoče tudi špekulirati o največji kapaciteti v kateri bo pogon ponujen. Kot že znano bo Seagate javnosti pogone predstavil na januarskem lasvegaškem CES, sprva pa bosta naprodaj pogona s 160 oz. 250 gigabajti prostora. Pri Seagateu so razkrili tudi ostale specifikacije tankih diskov, tako da zdaj vemo, da se bo povezoval prek standarda SATA II, da se bo plošča vrtela s 5400 obrati na minuto ter da se bodo podatki pretakali skozi 8 MB...

1 komentar

Seagate pripravlja SSDje, najtanjše diske za prenosnike

vir: engadget
engadget - Za prednovoletni čas je običajno, da proizvajalci pripravijo čim več novosti in tako zaradi obdarovanja dvignejo svojo prodajo, kar pomeni dodaten zaslužek. Ta logika se je nekoliko izognila Seagateu, ki je predstavil dve novosti, a bosta zaenkrat obe nedosegljivi za končne kupce. Končno so začeli izdelovati pogone SSD, še tanjše prenosnike pa bodo omogočili s tanjšimi 2,5 palčnimi, mehanskimi trdimi diski, ki v višino merijo zgolj 7 mm. Diski, del serije Momentus Thin, bodo uradno predstavljeni na januarskem lasvegaškem CES, ter takoj po njem tudi naprodaj. Višina zgolj 7 mm je skoraj 30% nižja od običajnih, 9,5 mm diskov, ki jih je mogoče vgraditi v prenosnike oz. skoraj 50% nižja od 12,5 mm visokih diskov, ki so tudi del 2,5 palčnega...

0 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Seagate se prestrukturira in odpušča

Extremetech - Seagate je napovedal, da se bo v boju proti recesiji prestrukturiral in obenem odpustil 1100 zaposlenih oz. poltretji odstotek svoje delovne sile. Stroške bodo krčili na vseh koncih in krajih, tako da naj bi jih oklestili na 300 milijonov dolarjev na četrtletje. Izračunali so si, da bi na tak način v fiskalnem letu 2010 beležili pozitiven denarni tok in dobiček. Prestrukturiranje bodo končali do konca junija in jih bo stalo 72 milijonov dolarjev, letni prihranek pa naj bi znašal 125 milijonov dolarjev. Že pretekli mesec je Seagate ob objavi poslovnih rezultatov, ki so bili slabši kot lani, a boljši od pričakovanj (pod črto so sicer imeli izgubo), ter padajočih marž napovedal, da letos dividend ne bo, s čimer bodo na četrtletje privarčevali 60 milijonov dolarjev.

0 komentarjev

Seagate z LP trdimi diski

engadget - WDjevi Green seriji se bo zdaj pridružil še Seagate s svojo LP serijo (po vsej verjetnosti Low Power in ne Long Play). Podobno kot pri zelencih bo glavna odlika tudi novih Barracud manjša poraba energije, ki naj bi bila kar 50% manjša od primerljivih običajnih modelov. To bodo dosegli z nižjo hitrostjo vrtenja, ki bo znašala 5900 obratov na minuto. Opremljeni bodo z 32 MB pomnilnika, povprečna zakasnitev pri dostopanju do podatkov pa naj bi bila 5,5 ms. Podatkov o ceni 1, 1,5 in 2 terabajtnih modelov, ki bodo na policah prvi, še ni, verjetno pa bo v slogu WD Green serije le-ta precej višja od običajnih modelov.

16 komentarjev

Seagate in AMD pokazala SATA-600

X-Bit Labs - AMD in Seagate sta včeraj predstavila delovanje nove verzije vmesnika SATA, ki je v modernih računalnikih v uporabi za povezovanje naprav za shranjevanje podatkov. Nova generacija standarda se imenuje SATA-600 in podpira hitrosti do 6 gigabitov na sekundo, kar bi moralo zadostovati tudi za najpotratnejše naprave ta hip. Standard bo nazaj združljiv s predhodnikoma SATA-150 in 300, saj bo uporabljal povsem enake priključke, tako da kakšnih hudih glavobolov ne pričakujemo. Za običajne trde diske je sicer prepustnost standarda SATA-300 več zadovoljiva, tako da AMD pričakuje, da bodo SATA-600 prvi posvojili izdelovalci SSD-jev, zato ga bo AMD še letos vgradil v svoje južne mostove (southbridge). Za klasične trde diske naj bi SATA-600 postal pomemben šele leta 2011. Extremetech in X-Bit Labs.

11 komentarjev

Tudi Seagate bo ponudil dva terabajta

ComputerBase - Kmalu za Western Digitalom je zgledu sledil tudi konkurent Seagate in napovedal svoj model dvoterabajtnega diska. Točnega datuma izida še niso povedali, so pa zagotovili, da lahko trde diske serije Constellation, ki bodo sicer namenjeni zahtevnejšemu (enterprise) trgu, pričakujemo letos poleti. Na voljo bo v 2,5- in 3,5-palčni različici, prav tako bo tudi priklop mogoč prek vmesnikov SATA ali SAS 2.0. Poleg največjega modela bodo na voljo še 160, 500 in 1000 GB. O ceni pri Seagatu niso želeli povedati kaj oprijemljivega, so pa zapisali, da se uporabnikom v zameno za prostornost za razliko od WD-jevega modela ne bo treba odpovedati hitrosti.

12 komentarjev

AMD odpustil 430 zaposlenih

X-Bit Labs - Predvsem zaradi slabih poslovnih rezultatov ter delno tudi zaradi lanskega nakupa ATI-ja je AMD, ki je na začetku leta že odpustil dva odstotka svojih zaposlenih, opustil dodatnih 430 delavcev. Vsi odpuščeni so bili zaposleni v severnoameriških obratih AMD-ja. Večina odpuščenih so bili zasposleni v trženju in prodaji izdelkov ter v menedžmentu, poleg tega je brez službe ostalo tudi nekaj inženirjev, vendar naj le-to ne bi vplivalo na trenutje AMD-jeve projekte. Naj spomnimo,da je pred časom tudi Intel odpustil okoli deset odstotkov svojih zaposlenih.

Več o tem na X-bit labs.

5 komentarjev

Logitech je kupil Labtec

The Register - Logitech - švicarski proizvajalec malih računalniških glodalcev (miši) je za 125 milijonov dolarjev kupil podjteje Labtec, svojega ameriškega tekmeca, ki se ukvarja s porizvodnjo računalniških zvočnikov in ostalih pripomočkov ter letno proda za okoli 100 milijonov dolarjev izdelkov. Ta združitev zna imeti zanimive posledice, predvsem pri cenah računalniških zvočnikov. Klik!

0 komentarjev