»

Centralni register vseh kliničnih preizkusov v EU prosto dostopen

Europa.eu - Od torka je na internetu centralni register kliničnih testiranj medicinskih učinkovin v Evropski uniji. V njem lahko vsakdo brezplačno dostopa do podatkov o vseh kliničnih preizkusih, ki ta hip tečejo v državah EU. Na ta način želijo povečati transparentnost testiranj in preprečiti podvajanje, saj se vsako leto začne okoli 4000 novih testov.

V registru so podatki o testiranjih, ki jih izvajajo tako raziskovalne ustanove kot tudi industrija. Vanj se dodajo takoj, ko se klinični preizkus avtorizira, kar je seveda nujno potrebno za vse preizkuse (direktiva 2001/20/EC), ki se izvajajo na ljudeh. Za upravljanje registra je zadolžena Evropska agencija za zdravila (EMA), sodi pa v širši sistem...

0 komentarjev

Napovedan prevajalnik CUDA C za x86

X-Bit Labs - Nvidia in Portland Group sta objavila, da razvijata prevajalnik CUDA C za platformo x86. Aplikacije, napisane za platformo CUDA, se namreč izredno hitro izvajajo na sistemih z grafičnimi procesorji Nvidia, medtem ko se na tistih brez zelo težko ali pa sploh ne. Nov prevajalnik bo to popravil, saj se bodo v odsotnosti Nvidiinih GPU-jev aplikacije izvajale z AMD-jevimi ali Intelovimi procesorji s podporo SIMD (Single Instruction Multiple Data). Nov prevajalnik bodo predstavili na konferenci SC10 Supercomputing, ki bo med 13. in 15. novembrom v New Orleansu. Takrat bomo tudi dobili prve vtise o hitrosti izvajanja, ki utegne biti problematična, če bodo aplikacije slabo prevedene iz nabora CUDA v x86 ali obratno.

15 komentarjev

AMD brez CUDA podpore

X-Bit Labs - CUDA je zloglasna tehnologija nVidie, ki omogoča uporabo DX10 kompatibilnih kartic za splošno računanje. Do sedaj ATI ni imel podobne rešitve, vsaj ne tako izpopolnjene oz. znane. Pred kratkim se je sicer govorilo, da naj bi AMD podprl kar CUDA-o, ker bi s tem imeli najmanj težav s kompatibilnostjo, zmagali pa bi tudi uporabniki. A temu očitno ne bo tako, saj je ATI oz. AMD zanikal namere o podpori.

Razlog za takšno odločitev je preprost. Pri AMDju so povedali, da bi nVidia lahko namerno upočasnjevala izvajanje aplikacij na Radeon karticah, zaradi česar bi bile njihove kartice pri enakih pogojih hitrejše. Tudi če nVidia ne bi imela takih namenov, CUDA preprosto ne bi bila optimizirana za izvajanje na Radeon karticah, vsaj ne v takšni meri, kot njihov lasten SDK. Pri AMDju pravijo še, da bodo podpirali le odprte standarde industrije, kamor spadata OpenCL in Microsoftov DirectX compute shaders, ki prihaja z DirectX 11.

44 komentarjev

Potrebuje AMD namizne šestjedrnike?

Phenom II X4 TWKR

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je AMDjevo uradno stališče da zaenkrat še ne, pri X-Bit Labs menijo, da bi bil to najboljši način stopiti v korak z Intelom. Windows 7 s seboj prinaša Direct X 11 in močno izboljšano podporo večjedrnim procesorjem in upravljanja z nitmi na njih. Posledično bo že itak hitrejši Core i7 s Hyper Threadingom, ki omogoča računanje osmih sočasnih niti, v še večji prednosti pred štirijedrnimi Phenom II procesorji. Lani so sicer napovedovali hitre (4,4 GHz) FX procesorje, a o njih ni ne duha ne sluha, razen posebej izbranih, ekstremnim navijalcem namenjenih Phenom II X4 TWKR procesorjev.

S...

42 komentarjev

Nvidia izdala CUDA 2.2

E-week - Nvidia je izdala verzijo 2.2 toolkita in SDK-ja za arhitekturo CUDA, ki omogoča programerjem, da spišejo večnitne aplikacije GPGPU, ki se izvajajo na grafičnih čipih GeForce in Tesla. Najnovejša verzija že podpira prihajajoči operacijski sistem Windows 7, tako da je s tega vidika Nvidia pripravljena na prihodnost. Poleg tega nova inačica vsebuje CUDA Visual Profiler za profiliranje C-jevskih aplikacij (iskanje ozkih grl pri dostopu do pomnilnika), izboljšano delovanje aplikacij OpenGL in še nekaj dodelav. Vse potrebne datoteke si lahko prenesete z njihovih spletnih strani.

26 komentarjev

Nvidia še vedno v rdečih številkah

The Wall Street Journal - Nvidia je objavila poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem še vedno izkazuje predvsem rdečo barvo. V razdobju, ki se je zaključilo 26. aprila, so njihovi prihodki znašali 664 milijonov dolarjev, kar je 42 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu nad rezultatom niso razočarani, saj so bili v zadnjem lanskem četrtletju njihovi prihodki še manjši, in sicer 481 milijonov dolarjev, kolikor so načrtovali tudi za ta kvartal.

Še vedno se niso uspeli izvleči iz izgub, saj so tokrat zabeležili 201 milijon dolarjev minusa, kar je za tretjino več kot v preteklem četrtletju. Za primerjavo, v enakem obdobju lani so pridelali 176 milijonov dolarjev dobička. Glavni razlog za slabe izide je po ocenah podjetja znižanje bruto trgovske marže, ki je padla s 44,6 na 28,6 odstotka, kar je posledica pešanja prodaje dragih izdelkov in višjega povpraševanja po cenejših. Izvršni direktor Jen-Hsun Huang pravi, da pričakujejo izboljšanje, ko se bo pobralo...

12 komentarjev

nVidia GT300 je revolucija

engadget - Do sedaj je bila vsaka grafična arhitektura bolj ali manj evolucija, razen prehoda na DirectX 10, kjer sta tako ATi kot nVidia prešla na Unified Shader arhitekturo. Po dveh evolucijah, nVidia pripravlja nekaj popolnoma novega. GT300 naj bi se tako popolnoma razlikoval od trenutno uporabljane SIMD arhitekture, ki je stalnica pri današnjih grafičnih (in deloma tudi pri centralnih) procesorjih, uporabljal pa naj bi MIMD arhitekturo. Znano je, da nVidia že nekaj let cilja na centralne procesorje, govorice o tem so se začele že leta 2006, z zamenjavo arhitekture pa so korak bližje k resničnemu združevanju CPUjev in GPUjev.

Spremembe pa so si bolj podrobno ogledali na Bright Side of News.

In čakanje na GTX 380 se je začelo.

102 komentarja

Grafična kartica s štirimi gigabajti

vir: Gizmodo
Slashdot - Grafični gigant nVidia je izdala grafično kartico, za katero pravijo, da je najmočnejša v zgodovini. Model z imenom Quadro FX 5800, ki nadomešča 5600, prinaša 240 CUDA-programljivih paralelnih jeder in premierno kar štiri gigabajte vgrajenega pomnilnika. S ceno 3500 dolarjev seveda ni namenjena nažiganju iger, temveč modeliranju, grafičnemu oblikovanju in podobno, poročata Slashdot in Gizmodo.

23 komentarjev

NVDVD končno na voljo

Reactor Critical - Morda se še kdo izmed vas spomni, da je Nvidia pred časom napovedala, da bo izdala programski DVD predvajalnik, ki bo lahko dodobra izkoristil Video Processing Engine v čipih GeForce 4. No, z veseljem lahko povem, da se je to v polovični meri pred kratkim tudi zgodilo. Zakaj v polovični? Zato, ker je predvajalnik še vedno v stanju beta, a je očitno že toliko funkcionalen, da so ga nvidiaši brez zadržkov dali na razpolago uporabnikom. Če imate torej GeForca 4 in bi radi preizkusili Nvidiino čudo, ki bojda zelo malo obremeni CPU, potem brž zaprežite svoje modeme. Za vsak primer pa preverite še Reactor Critical.

0 komentarjev

Hercules ne bo proizvajal GeForce 4 kartic

Guru 3D - Hercules, eden izmed največjih in najbolj uglednih proizvajalcev grafičnih kartic, se je presenetljivo odločil, da ne bo proizvajal kartic, ki bodo bazirale na čipu GeForce 4. Uradni odgovor podjetja Guillemot, ki je lastnik Herculesa, se glasi, da so si izbrali kanadsko podjetje ATI in da to zadostuje njihovim potrebam. Je kriva Nvidia? Malo verjetno, saj so se že pred časom pojavljale novice, da sta se Hercules in Nvidia resno sprla in da Hercules zato ne bo deležen čipov GeForce 3. No, čipe GeForce 3 smo vseeno dočakali na Herculesovih karticah. Je mogoče problem v samih čipih GeForce 4? Ne vem, vendar vam lahko namignem, da naši bralci nad novim čipom po komentarjih sodeč zagotovo niso ravno navdušeni. Skratka škoda, da je Hercules dal košarico Nvidii, saj so znali narediti zares dobre kartice na čipih tega podjetja.

7 komentarjev