»

Prodaja PC računalnikov po šestih letih prvič navzgor

vir: Gartner

Slo-Tech - Drugo četrtletje letošnjega leta je poskrbelo za nekaj optimizma pri ponudnikih PC računalnikov, gre namreč za branžo, v kateri že vse od prvega kvartala leta 2012 niso zabeležili rasti. Gartner poroča, da je bilo v tem obdobju prodanih dobrih 62 milijonov enot, kar je 1,4 % več kot v enakem lanskem četrtletju.

Razlog naj bi tičal v večjem povpraševanju pri poslovnih kupcih, medtem ko trg za navadne potrošnike zaradi precej spremenjenih navad pri uporabi naprav še vedno stagnira. Zato analitiki ocenjujejo, da ta, verjetno začasna stabilnost, še ni zadosten znak, da bi razglasili okrevanje PC industrije. Zlasti, ker se bo tudi povpraševanje poslovnih uporabnikov umirilo v prihodnjih dveh letih, ko mine vrhunec zamenjav strojne opreme,...

37 komentarjev

Googlova analiza duha časa za leto 2010

Google - Google je na podlagi milijard ključnih besed, ki smo jih letos uporabljali pri iskanju po spletu z njihovim iskalnikom, izdelal pregled letošnjega zeitgeista.

Glavni globalni dogodki letošnjega leta so bili svetovno nogometno prvenstvo, olimpijske igre, potres na Haitiju, izliv nafte v Mehiškem zalivu in oblak vulkanskega prahu iznad Islandije. Najbolj vroča iskanja so bila chatroullete, ipad, justin bieber, nicki minaj in friv, medtem ko smo najmanj iskali prašičjo gripo (swine flu). Zanimivi so tudi zmagovalci kategorij, kjer je za našo stran aktualna zabavna elektronika, kjer sta na prvih mestih ipad in iphone 4, pa tudi sicer sledijo večidel pametni telefoni in druge mobilne naprave.

Poleg globalne statistike, iz katere so vzeti...

5 komentarjev

Jezik medmrežja še angleščina, bliža se ji kitajščina

Slo-Tech - Statistični podatki o številu strani na internetu po jeziku, v katerem so napisane, kažejo, da zaenkrat še vodi angleščina, a jo bo zdaj zdaj prehitela kitajščina. Trenutno je 27,3 odstotka uporabnikov medmrežja angleško govorečih, sledijo pa jim kitajsko govoreči z 22,6 odstotka. Na tretjem mestu so hispanofoni (7,8 odstotka), nato pa se zvrstijo še Japonci (5,0...

32 komentarjev

Američani vedno več kupujejo prek spleta

CNet - Prvi in najpomembnejši del decembrske nakupovalne sezone se je z božičem iztekel. Ostaja sicer še kratek teden do novoletnega predaha, a mi si vseeno poglejmo statistiko dosedanjih spletnih nakupov. Podatki iz različnih virov se nekoliko razlikujejo, a pod črto vsi sporočajo isto - potrošniško kolesje se vrača v stare tirnice.

MasterCard je v svojem poročilu SpendingPulse ugotavlja 15,4-odstotno zvišanje nakupov prek spleta, kjer je bila njihova kartica uporabljeno plačilno sredstvo. Na prvem mestu so bile obleke, torej se kupci ne bojijo več kupiti obleke brez pomerjanja. Sledila sta elektronika in nakit. V ZDA na spletne nakupe sicer še vedno odpade relativno majhen del celotne pogače, saj je prek spleta opravljenih le 10 odstotkov vseh nakupov. Toda odstotek iz leta v leto raste. Letos so na črni petek prodali za 999,3 milijonov dolarjev izdelkov prek spleta, kar je za četrtino več kot lani. V celotnem obdobju pa je bilo kar šest dni, ko je prodaja presegla milijardo dolarjev,...

4 komentarji

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

Prodaja čipov marca rahlo navzgor

EETimes - Globalna prodaja čipov se je letošnjega marca v primerjavi s februarjem zvišala za 3,3 odstotke, je izračunala SIA (Semiconductor Industry Association). Skupaj je bilo prodanih za 14,7 milijarde dolarjev čipov, kar pa je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Skupno so v prvem letošnjem četrtletju prodali za 44 milijard dolarjev čipov, kar je prav tako 30 odstotkov manj kot lani, ko je ta številka znašala 62,8 milijarde, in 15,7 odstotka manj kot v zadnjem lanskem četrtletju. Najbolj so mošnjičke razvezali Azijci, ki so kupili za 7,8 odstotka več kot februarja, medtem ko je bila rast v ZDA 5,1-odstotna, Evropi pa 3,1-odstotna. Japonci so še najbolj zaskrbljeni, saj so edini zabeležili padec v višini 10 odstotkov. Klik!

2 komentarja

Prodaja čipov upadla za tretjino

vir: Heise
EETimes - V mesecu februarju je svetovna prodaja polprevodniških čipov upadla za 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kot poroča Semiconductor Industry Association (SIA), je bilo po svetu prodanih za 14,2 milijarde dolarjev čipov, medtem ko so jih lani prodali za več kot 20 milijard. V primerjavi z letošnjim januarjem je znižanje znašalo skoraj osem odstotkov, saj so v prvem mesecu še uspeli prodati za 15,33 milijard dolarjev polprevodnikov.

Sicer je bilo leto 2008 prvo leto po poku dot-com balončka, da se je ta hitro rastoči trg skrčil, letos pa kaže še slabše. Najbolj zaslužni za zmanjšanje povpraševanja so Evropejci, ki so v primerjavi z lanskim letom pokupili za 36 odstotkov manj,...

10 komentarjev

Trg mobilnih aparatov se bo skrčil

Reuters - Že dolgo se ni dogodilo, da se bi trg mobilnih telefonov skrčil, a pri Strategy Analytics napovedujejo prav to. Medtem ko je šlo lani v promet 1,18 milijarde mobilnikov, naj bi se letos prvikrat po letu 2001 ta številka zmanjšala. Pričakujejo devetodstotno zmanjšanje prodaje oz. 1,08 milijarde telefonov. Razen že omenjenega leta 2001 se še nikoli ni zgodilo, da bi prodali manj telefonov, kot leto prej. Posebej mračno naj bi bilo prvo letošnje polletje, kar je logično nadaljevanje slabega zadnjega lanskega četrtletja, ko so zabeležili desetodstotni minus, kar se v tradicionalnih nakupovalnih mesecih, še posebej decembru, še ni primerilo.

41 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

Američani novembra pokupili za 3 milijarde iger

Los Angeles Times - Ne glede kako nas prodajalci prepričujejo, da prodaja iger vsled piratiziranja ali pa recesije peša, izsledki raziskave, ki jo je opravilo podjetje NPD Group, pripovedujejo drugo zgodbo. V letošnjem novembru so namreč v ZDA prodali za deset odstotkov več video iger kot v enakem obdobju lani. Letos se je številka povzpela do 2,91 milijarde dolarjev, kar je še posebej dober rezultat, saj je bil lani zahvali dan, ki otvori nakupovalno sezono, 22. novembra, letos pa šele 27.

Skupno so letos zaslužili že 16 milijard, tako da proizvajalci ostajajo optimistični, da bodo do konca leta dosegli zastavljeni cilj 22 milijard v ZDA. V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je prodaja iger zrasla za 31 odstotkov, prodaja potrebne strojne opreme (konzol) pa za 14. V kategoriji slednjih je zmagovalec Nintendo, ki je prodal dva milijona Wiijev in poldrugi milijon ročnih DS-jev, sledita mu Microsoft s 836.000 Xboxi in Sony s 378.000 PS3, 206.000 PS2 in 421.000 ročnih PSP.

25 komentarjev

Porast prodaje računalnikov

The Register -

Prodaja računalniške opreme v svetu oziroma natančneje prodaja čipov je trenutno v porastu, pravijo pri SIA (ang. Semiconductor Industry Association). V celotnem drugem četrtletju letos so na svetu prodali za 37,6 milijarde dolarjev čipov, kar je za 3,2 odstotka več kot v prvem kvartalu in za dobro desetino več kot v lanskem drugem kvartalu.

Tudi prodaja mikroprocesorjev je sledila splošnemu trendu, tako da so se trgovci veselili osemodstotnega porasta prodaje.

Poglejmo še prodaja po celinah. Japonci so prodali za 5,5 odstotkov več, Azijsko-Pacifiški trg za 5,9, Američani za 3,6, no, v Evropi pa je prodaja padla za 4,1 odstotka glede na prvi kvartal. V primerjavi z lanskim drugim četrtletjem so Japonci prodali za dobro petino več, Stara celina za 12,3 odstotke, Azijsko-Pacifiški trg pa za 11,8. Edini, ki so prodali manj kot lani, so bili Američani s 3,7 odstotnim padcom.

Izvirna novica.

0 komentarjev