»

V ZDA na novih policijskih kamerah odkrili starega znanca Confickerja

Slo-Tech - Conficker sicer sodi med prave dinozavre med virusi, saj je dočakal častitljivo starost sedmih let, in ga kot takega prepoznavajo že praktično vsi protivirusni programi, a očitno še ni za odmet. Utegne se namreč zgoditi, da se bodo v prihodnosti, ko se bo na internet povezovalo čedalje več pametnih in nekoliko manj pametnih naprav s pomanjkljivo zaščito, stari virusi ponovno izkazali za veliko nadlogo. In tako je Conficker leta 2015 prijadral na policijske kamere, ki so jih v ZDA uporabljali prometni policisti in člani taktičnih enot SWAT.

Okužbo je na kamerah, ki jih prodaja Martel Electronics, odkrilo podjetje iPower Technologies. Raziskovalca Jarrett Pavao in Charles Auchinleck sta okužbo identificirala kot sev

14 komentarjev

Windows 7 se prodaja odlično

Uspeh, ki je zasenčil Windows Vista

Slo-Tech - Po besedah CFO-ja Microsofta, Petra Kleina, je Windows 7 zaenkrat najbolje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva, vsaj glede na dolžino obdobja, v katerem se je prodajal. Od konca oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno predstavljen, je Microsoft prodal že kar 90 milijonov licenc, kar v povprečju nanese na 50 licenc vsako minuto. Tržni delež je še vedno precej nizek, saj je Windows 7 v svetovnem merilu z 8% na tretjem mestu za Windows Vista, ki jo uporablja 16% uporabnikov, ter Windows XP, ki je še vedno nameščen na kar 65% računalnikih.

Večinski delež slednjega predstavljajo...

99 komentarjev

Windows 7 22. oktobra

CNet - Po več mesecih ugibanj, špekulacij in raznih tako ali drugače pricurljanih informacij je Microsoft uradno potrdil datum izida prihajajoče verzije svojega operacijskega sistema. Windows 7 bo na prodajne polici v škatlah prišel 22. oktobra, tako da bodo razvoj povsem zaključili še pred iztekom julija. Microsoft je povedal, da so bili z odzivi na kandidata za izid zelo zadovoljni, poleg tega pa so ves čas nameravali Windows ponuditi še pred začetkom božične nakupovalne sezone, ki se začne po zahvalnem dnevu (ki je letos v ZDA 26. novembra). Da ne bi prodaja računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemov z bližanjem izida Windows 7 preveč upadla, je Microsoft ponovil, da bodo kupci sistemov z Visto Home Premium ali boljšo (odpade torej Vista Basic) dobili brezplačne ali zelo ugodne verzije Windows 7 takoj po izidu.

93 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

Novice o Windows 7 in XP

bit-tech.net - Datum izida Windows 7 naj bi bil znan, saj ga je kar dvakrat razkril Acer. Sprva je Bobby Watkins, direktor Acer UK, v intervjuju dejal, da bo nov operacijski sistem na voljo 23. oktobra (in ne januarja prihodnje leto, kakor še vedno vztraja Microsoft), Massimo D'Angelo, podpredsednik evropskega dela Acerja pa je povedal še, da računalnikov z Windows 7 ne bodo prodajali niti dan pred 23. oktobrom. Watkins je v svojem intervjuju povedal tudi, da bo obstajala 30-dnevna doba, v kateri bo zamenjava Viste na novem računalniku za Windows 7 brezplačna.

Vseeno pa vam 23. oktobra še ne bo treba v trgovine, saj bo brezplačna verzija Windows 7 RC delovala še do 1. junija 2010. Če si Windows 7 RC namestite zdaj, bo le-ta nemoteno deloval kar 13 mesecev, kar je zelo zanimiva poteza. RC različica Viste je nemoteno delovala 9 mesecev od izida, po koncu zastonjkarskega obdobja pa se je ponovno zagnala vsaki dve uri, kar naj bi uporabnike prisililo v nakup uradne različice.

Stari dobri XP pa kar...

54 komentarjev

Windows 7 RC za razvijalce že na voljo

ComputerWorld - Včeraj zvečer je na internetu za naročnike MSDN in TechNet postala dostopna skoraj končna verzija Windows 7. Prvi kandidat za izid bo javnosti uradno dostopen šele 5. maja, a skoraj zagotovo bo v divjino pobegnil že prej. Počasi na internet že kapljajo prvi testi in ocene, enega izmed njih si lahko ogledate na PC Mag, kjer so pod prste dobili gradnjo 7100.

Poleg zloglasnega združljivostnega načina z Windows XP, o katerem je bilo prelitega mnogo črnila, bomo v Windows 7 videli še nekaj novosti. Ena izmed njih je funkcija Play to, ki omogoča oddaljeno predvajanje. Spričo širjenja črvov, kot je Conficker, se je Microsoft odločil izklopiti funkcijo samodejnega zagona (AutoPlay) na prepisljivih izmenljivih nosilcih podatkov (USB-ključi, flash kartice ipd.). Omenimo še, da je Microsoft podaljšal rok uporabe kandidata za izid Windows 7. V nasprotju s precej kratkoživejšimi RC-ji Viste bo pravkar izdanega moč uporabljati do 1. junija 2010 oz. kar trinajst mesecev.

46 komentarjev

Zahteve za virtualne XPje

engadget - Med najbolj zanimivimi pridobitvami Windows 7 RC (ter seveda končne različice) v primerjavi z beto je vgrajena virtualna kopija Windows XP SP3, za katero smo že povedali, da bo na voljo le za Ultimate, Professional in Enterprise različice. A dražja verzija operacijskega sistema ni edina omejitev, saj Microsoft od uporabnikov zahteva še dovolj dober računalnik. Tako boste za uporabo morali imeti vgrajenega vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika, procesor pa bo moral omogočati strojno podprto virtualizacijo. Slednjo podpirata tako AMD kot Intel, v več različnih serijah procesorjev, zaradi česar pride do rahle zmešnjave. Virtualizacije ne podpirajo recimo vsi Core 2 Duo, a jo podpirajo nekateri starejši Pentium procesorji, nastala situacija pa pomeni, da se od Microsofta pričakuje orodje oz. svetovalec, ki vam bo povedal, ali je virtualizacija na vašem računalniku mogoča ali ne.

61 komentarjev

Windows 7 RC 5. maja

Virtualni XP SP3

vir: engadget
engadget - Zdaj je uradno, Windows 7 Release Candidate bo javno dosegljiv 5. maja, kakor sporočajo člani ekipe WIndows 7. Kljub prejšni novici, da naj bi bila RC različica že na voljo TechNet in MSDN naročnikom, pa to očitno ne drži, saj naj bi bila dostopna šele 30. aprila.

Windows 7 bodo v ultimativni, profesionalni in Enterprise različici prišli še z zanimivo funkcijo, naemnjeno predvsem uporabnikom, ki se še vedno oklepajo Windows XP. Z namenom lažjega prehoda bodo ponudili virtualno različico XPjev s 3. servisnim paketom, kjer bo moč poganjati vse v Windows 7 nedelujoče aplikacije. Žal to ne bo na voljo tudi za Home različice.

Windows Media Player bo po novem omogočal deljenje...

66 komentarjev

Kandidati za izid

engadget - BBC je sprva poročal, da bo Release Candidate verzija Windows 7 za množice na voljo šele konec maja, na kar je namigovalo testiranje za Windows Touch nalepko (podobna Vista Capable nalepki). Le-to očitno ne drži, saj je za člane programov MSDN in TechNet na voljo za prenos že sedaj, raja pa si bo Windows 7 RC lahko prenesla 5. maja..

Že dva dni pa je na voljo RC verzija novega Ubuntuja, 9.04. Slednji v svoji končni različici izide že v naslednjem tednu (za razliko od polletnega zamika pri Microsoftu), RC pa služi le kot zadnje opozorilo za morebitne hrošče, ki so se prebili skozi vsa ostala testiranja.

56 komentarjev