»

nVidia GT300 je revolucija

engadget - Do sedaj je bila vsaka grafična arhitektura bolj ali manj evolucija, razen prehoda na DirectX 10, kjer sta tako ATi kot nVidia prešla na Unified Shader arhitekturo. Po dveh evolucijah, nVidia pripravlja nekaj popolnoma novega. GT300 naj bi se tako popolnoma razlikoval od trenutno uporabljane SIMD arhitekture, ki je stalnica pri današnjih grafičnih (in deloma tudi pri centralnih) procesorjih, uporabljal pa naj bi MIMD arhitekturo. Znano je, da nVidia že nekaj let cilja na centralne procesorje, govorice o tem so se začele že leta 2006, z zamenjavo arhitekture pa so korak bližje k resničnemu združevanju CPUjev in GPUjev.

Spremembe pa so si bolj podrobno ogledali na Bright Side of News.

In čakanje na GTX 380 se je začelo.

102 komentarja

Novice iz nVidie

bit-tech.net - Očitno se stvari z nVidiino platformo Ion premikajo na bolje, saj je po izidu miniITX plošč in nettopov zdaj na vrsto še mobilni del. Govorice pravijo, da bo junija na tajvanskem sejmu Computex moč videti več modelov netbookov osnovanih na platformi Ion, nič pa še ni znano o proizvajalcih in modelih. Po govorici sodeč naj bi bili vključeni tudi glavni proizvajalci prenosnikov (skoraj zagotovo bo med njimi Acer, sodeč po preteklih dogodkih), na trg pa naj bi prenosniki lahko prišli že v začetku julija.

Po težavah z licenami za Core i7 in i5 procesorje bo nVidia očitno ostala na suhem tudi pri AMDju. Od leta 2010 naprej naj bi bili AMDjevi Opteroni na voljo le z AMDjevimi veznimi čipovji, kar pomeni, da bo odpadel tudi Broadcom. Sodeč po novci naj bi to veljalo za novo platformo (verjetno podnožje G34 z DDR3 podporo), ni pa jasno, kaj to pomeni za namizne (in mobilne) procesorje. nVidia ima vezna čipovja, ki so že kompatibilna tudi z AM3 podnožjem, prav tako pa ima licenco za stara...

7 komentarjev

nVidia pravi, da je Core i7 potrata denarja

bit-tech.net - Tom Petersen, tehnični direktor marketinga pri nVidiji, se je vtaknil v trditev, da so Core i7 procesorji v igrah do 80 % hitrejši od Core 2 procesorjev, kakor trdi Intel. V materialu, ki ga Intel deli z novinarji in prizkuševalci komponent, namreč piše ravno to, a ta trditev pride z zanko. Pohitritev velja le za 3D Mark Vantage CPU test, ki po besedah Petersena nima nobene povezave z realnim svetom igranja iger. Za nadaljnji prikaz je sestavil dva sistema, enega s Core i7 procesorjem in X58 ploščo ter drugega s Core 2 Duo E8400 procesorjem in 750i matično ploščo. Cena prvega ssitema je bila seveda veliko višja, a naj bi se razlika po besedah Intela upravičila. Z dvema geforce GTS 250 karticama v SLI načinu je bilo v štirih igrah v povprečju razlike za približno 1 FPS v prid Core i7 sistema, najbolj pa je število sličic poskočilo z zamenjavo kartic za par GTX 260.

Vseeno se zaveda, da nekateri pač hočejo najboljše, najhitrejše in najdražje, zaradi česar Core i7 in SLI sistem...

57 komentarjev

Nvidia splavila GeForce GTX 275

X-Bit Labs - Nvidia je odgovorila na AMD-jev izziv po imenu Radeon HD 4890 in urno izdala svoj odgovor, ki se imenuje GeForce GTX 275. To pot ne gre za nov čip, temveč zgolj nekoliko spodrezan GeForce 285/G200b, ki naj bi imel vsled nižje cene ugodnejše razmerje cena/zmogljivost. Čistokrven grafični procesor G200b bo imel 240 shader procesorjev s 1404 MHz, 80 teksturnih enot, 30 RBE (render back end) s 633 MHz in 448-bitni pomnilniški vmesnik. Kartica bo opremljena z 896 MB GDDR3-pomnilnika, ki bo tiktakal pri 2328 MHz. Specifikacije in testi dajejo slutiti, da bo GTX 275 opazno hitrejši od GTX 260, a s kar precejšnjim zaostankom za GTX 285. To utegne biti manjši problem, saj testi kažejo, da se Radeon HD 4890 dobro kosa...

5 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Vojna med Intelom in nVidio

Primerjava velikosti in zmogljivosti obeh rešitev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Vse se je začelo včeraj, ko je Intel izdal dokument, kjer so odprto in entuzijastično našteli nekaj pomankljivosti nVidiine platforme Ion, pri katerih je njihova lastna platforma Atom boljša. Tako so recimo povedali, da platfroma Atom porabi 8, Ion pa 15,5 Wattov, da Ion dejansko ni sposoben gladko predvajati 1080p medijskih vsebin, kakor trdijo zeleni (le-to so testirali in dokazali na Tech-Reportu), kar pa naj bi zmoglo prihajajoče vezno čipovje, osnovano prav z Atomom v mislih, GN40. Mimogrede so omenili še, da v segmentu nettopov in netbookov igračarske zmogljivosti in sposobnosti predvajanja posnetkov visoke ločljivosti itak nista pomembna, za konec...

38 komentarjev