»

ATI razposlal že 11 milijonov DirectX 11 čipov

Trojica Radeonov HD 5000 z GeForce GTX 295

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Če smo govorili, da sta 2 milijona prodanih iPadov v dveh mesecih dosežek brez dvoma ne moremo mimo dejstva, da je od konca septembra ATI-ju, AMD-jevemu grafičnemu oddelku, uspelo razposlati že 11 milijonov grafičnih čipov s podporo standardu DirectX 11. Sem sodi celotna družina Radeon HD 5000, tako za prenosnike kot namizne računalnike, vse skupaj pa pomeni, da so v preteklih osmih mesecih in nekaj dneh povprečno prodali skoraj milijon in pol čipov mesečno.

Prvo delujočo kartico s podporo DirectX 11 so prikazali praktično pred točno enim letom, na lanskem Computexu, ter konec septembra splavili Radeona HD 5870 in 5850. K uspehu so sicer brez dvoma najbolj prispevali cenejše serije Radeon HD 5700, 5600 in 5500, ki jih je ATI...

34 komentarjev

AMD predstavil prvi delujoč primerek DX11 čipa

PC Perspective - AMD/ATI naveza je danes na novinarski konferenci v okviru Computex Taipei sejma prvič pokazala delujoč primerek naslednje-generacijskega DX11 čipa, zgrajenega v 40 nm proizvodnem procesu, pod kodnim imenom znanega kot Evergreen (nekateri ga poznajo tudi pod neuradnim imenom RV870). Videti je bilo moč predvsem demonstracije tehnologij, ki so del novega DirectX vmesnika, pokazali so tudi rezino z novimi čipi. Nekaj od tega si lahko ogledate na sledeči povezavi, tukaj pa najdete AMD-jev press release.

Namigovanja gredo v smeri, da naj bi kartice zgrajene okrog novih GPU-jev bile na voljo nekje oktobra, torej vštric z izidom novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7, ki prinaša podporo za novi DirectX 11.

3 komentarji

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji

AMD je star 40 let

bit-tech.net - 1. maja leta 1969 si je Jerry Sanders III skupaj s sedmimi kolegi izposodil 100 000 $ in ustvaril, vsem težavam navkljub, eno najpomembnejših firm v zgodovini informacijskih tehnologij. Začeli so z razvojem splošnih čipov, nadaljevali s pomnilniškimi čipi, na današnje mesto pa jih je zagotovo popeljalo kloniranje Intelovih procesorjev. Seveda so nadaljevali z lastnim razvojem in na trg pripeljali nekaj prvih, med drugim prvi dvojedrni, prvi 64 bitni x86 procesor in prvi x86 procesor z vgrajenim krmilnikom pomnilnika, tri inovacije, ki jih je Intel do danes uporabil tudi v svojih procesorjih. Pri mnogih podvigih so se srečevali z neodobravanjem oz. nejevernostjo javnosti, podobno kot Kennedy, ko je napovedal pristanek na Luni do konca 60. let. Prav s primerjavo s tem dosežkom, ki se je zgodil le nekaj mesecev po ustanovitvi družbe, se radi pohvalijo, saj jim je, nejeveri navkljub, ponavadi...

9 komentarjev

AMD napovedal 16-jedrnike

ComputerBase - Pred dvema mesecema je AMD pokazal prve delujoče primerke šestjedrnih procesorjev, ki bodo na prodajne police prišli prihodnji mesec. To pot so demonstrirali delovanje še dvakrat bolj obdarjenih procesorjev, in sicer dvanajstjedrnih. Procesorje s kodnim imenom Magny Cours (nekdo v AMD-ju je očitno bencinski navdušenec) bodo javnosti začeli prodajati prihodnje leto, na voljo pa bodo tudi osemjedrni modeli. Poleg teh iz razreda Maranello bodo izdali tudi šibkejše predstavnike iz razreda San Marino, kjer bomo prihodnje leto videli različico Lisbon, ki bo štiri- do šestjedrna.

Za leto 2011 pa AMD načrtuje prehod na 32 nm-tehnologijo, tako da bodo lahko v tistih nekaj kvadratnih milimetrov silicija stlačili še več jeder. V razredu Maranello...

79 komentarjev

Novice iz AMD-ja

engadget - V AMDju imajo zadnje dni očitno veliko akcije, saj so najavili izid šestjedrnih procesorjev in novih grafičnih kartic, obenem pa povedali še, kakšno je njihovo finančno stanje.

Šestjedrni Opteroni bodo tako na trg prišli že naslednji mesec, maja, saj s to potezo upajo na dvig prodaje svojih procesorjev in s tem večjega zaslužka. Fizično Istanbul ni skorajda nič drugačen od štirijedrnih Shanghaijev, razen seveda dveh dodanih jeder. Tretjenivojskega predpomnilnika je še vedno 6 MB, kontroler za pomnilnik je še vedno dvokanalni DDR2, procesorji pa uporabljajo Socket F podnožje, kar jih naredi kompatibilne z vsemi Socket F ploščami, ki so na trgu že od leta 2006. Zaradi večjega jedra in 45 nm proizvodnega procesa frekvence seveda ne bodo tako visoke kot pri štirijedrnikih, a to je itak pričakovano.
Obenem AMD ponuja še popust za nadgradnjo strežnikov in delovnih postaj, izdelanih in prodanih že leta 2006, kar je odlična marketinška poteza, ki prikazuje trdoživost Socket F platforme....

18 komentarjev

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

The Register - Konec preteklega leta je AMD objavil, da bo začel varčevati na vseh koncih in krajih, kar naj bi ga stalo kar nekaj dolarjev v odpravninah in ostalih stroških, povezanih s prestrukturiranjem. Točnih številk tedaj še niso imeli, so jih pa objavili ta teden. Kot so sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC-u), bodo kratkoročno za klestenje stroškov porabili 50 milijonov dolarjev. Od tega jih bo 23 namenjenih za odpravnine, 13 milijonov za prekinitve pogodb in programov, 7 milijonov zaradi prevrednotenja osnovnih sredstev in še dodatnih 7 milijonov za konsolidacijo obratov in zapiranje nekaterih. Prestrukturiranje naj bi bilo končano do zaključega tega leta.

Teh nekaj milijonov sicer ne izgleda tako strašno, saj je AMD lani pridelal tri milijarde dolarjev izgube. Skupno je AMD odpustil že več kot 1.100 ljudi, potem ko so še novembra napovedali pol manjšo številko. Vlagatelji so se na novico odzvali presenetljivo pozitivno, saj je delnica AMD-ja v petek pridobila...

8 komentarjev

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

AMD pokazal šestjedrnike

Tech Report - Konec tedna je AMD nekaj novinarjem pokazal prve delujoče primerke procesorjev s kodnim imenom Istanbul. Gre za nadgradnjo obstoječih Shangaijev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji s 6 MB L3-predpomnilnika s to razliko, da imajo Istanbuli šest jeder. Sedli bodo na identična podnožja Socket F, tako da bo nadgradnja preprosta.

Demonstrirali so delovanje sistema s štirimi ležišči, tako da so imeli hkrati v sistemu kar 24 jeder, nato pa še pol šibkejši sistem z 12 jedri. Obakrat je vse skupaj poganjal Windows Server 2008. Zadnji preizkus je bil najbolj zanimiv, saj so pokazali razliko med Shanghaijem in Istanbulom na sicer identičnem sistemu, saj bo večina starih plošč z nadgradnjo BIOS-a podpirala tudi nove procesorje. Oba sistema so z vključenim HyperTransportom 3 testirali v...

34 komentarjev

AMD z izgubo

The inquirer - AMD je to četrtino končal z izgubo. Razlog zanjo je slabša prodaja in nizke cene procesorjev, ter slabi rezultati pri prodaji pomnilnika Flash, ki še vedno predstavlja enega izmed glavnih virov zaslužka, saj je AMD še vedno eden izmed največjih (če že ne kar največji) proizvajalec tega pomnilnika. Obeti za prihodnost pa niso nič optimistični, saj AMD pričakuje, da bo v četrti četrtini tega leta prodaja še bolj stagnirala.

0 komentarjev

Finančno stanje Transmete

Sharky Extreme - Jah, konec prve četrtine leta je in vsa podjetja poročajo o bolj ali manj spodbudnih poslovnih rezultatih. Transmeta je sicer majhno podjedje, a jim prodaja raste, tako da so v prvi četrtini tega leta prodali za 18,6 milijonov dolarjev izdelkov, kar je v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2000 povečanje prodaje za 50%. Še vedno pa to novo podjetje prinaša izgubo, ki dejansko znaša okoli 20 milijonov dolarjev, a je gledano na število delnic kar tri do štirikrat manjša.

0 komentarjev