»

AMD ukinja znamke procesorjev, vrača nekatere oznake

AMD-jev FX se vrača

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs poroča, da bo s splavitvijo novih procesorjev, APU-jev Llano in procesorjev s kodnim imenom Zambezi, namizno različico arhitekture Bulldozer, AMD ukinil blagovne znamke, ki so jih nosili procesorji do sedaj. Poslavljajo se tako imena Phenom, Athlon in Sempron, nadomestile pa jih bodo oznake oz. serije FX, A in E. Te bodo dodatno razvrščene še v AMD-jeve znamke Vision, ki naj bi kupcem olajšale izbiro računalnika.

Z FX naj bi bili poimenovani procesorji Zambezi, ki bodo del znamke Vision Black oz. Vision Ultimate, glede na število jeder, ki jih bo določen čip vseboval. V Vision Black naj bi se nekoliko zanimivo nahajali najzmogljivejši osemjedrniki, medtem ko bodo čipi s šestimi oz. štirimi jedri del znamke Vision Ultimate, kjer jim bodo delali...

31 komentarjev

CES 2011: OLPC pokazal nov XO 1.75

ComputerWorld - Projekt OLPC (One Laptop Per Child) je na CES-u 2011 pokazal nov prenosnik XO 1.75, ki stane le 165 dolarjev in se počasi približuje cilju, to je do leta 2012 izdelati in prodajati XO 3.0 za manj kot sto dolarjev (razvoj XO 2.0 so bili že preklicali).

XO 1.75 ima 8,9-palčni na dotik občutljiv zaslon in procesor arhitekture ARM. To je tudi razlog, da porabi dvakrat manj energije od predhodnikov, ki so uporabljali arhitekturo x86. XO 1.75 poganja čip Armada 610 z 1 GHz iz podjetja Marvell Technology. Ker je prenosnik namenjen odročnim krajem, kjer je elektrika lahko problem, ga je možno napolniti ročno, kar traja slabi dve uri.

Dizajn...

6 komentarjev

OLPC XO-3 bo tablični računalnik

OLPC XO-3

vir: Hexus
Hexus - Pri neprofitni organizaciji OLPC, katere cilj je opremiti otroke v manj razvitih delih sveta (npr. Afrika) s poceni prenosniki, so najavili, da pripravljajo tretjo izdajo prenosnika, ki bo pravzaprav tablični računalnik brez tipkovnice. OLPC XO-3 nadomešča OLPC XO-2, ki naj bi uporabljal dva zaslona v običajnem prenosniškem, preklopnem načinu (drugi zaslon bi bil namesto tipkovnice in bi tako omogočal interakcijo s sistemom), in je bil prvič predstavljen lani. Letos so te načrte opustili v prid cenejšemu in verjetno v praksi trdnejšemu dizajnu z le enim zaslonom. Računalnik, ki naj bi stal precej manj od $100, naj bi bil nekoliko upogljiv in zaradi svoje oblike ne bi imel nobenih lukenj. Posledično bo...

38 komentarjev

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

Lahki prenosnik za sto dolarjev

Africa

Slashdot - CherryPal je izdal lahki prenosnik (netbook) z imenom Africa, ki bo namenjen uporabnikom v deželah v razvoju. Za razliko od sorodnega projekta OLPC (One Laptop Per Child), kjer prebivalci bogatejših držav kupijo dva prenosnika in avtomatično enega podarijo revežem, se Africa prodaja neposredno končnim uporabnikom za 99 dolarjev. Pričujoči netbooki nimajo stalne sestave, saj CherryPal komponente sestavlja skupaj podobno, kot to počnemo z namiznimi računalniki, pri čemer pazi, da končni izdelek zadostuje minimalnim zahtevam. Te so sedempalčni zaslon, procesor s taktom 400 MHz, 256 MB pomnilnika, 2 GB flash pomnilnika, ethernet, Wi-Fi, USB. Vse skupaj teče z Windows CE ali namenska distribucija Linxua Green Maraschino, ki...

14 komentarjev

Urugvajski otroci opremljeni z OLPCji

OLPC

vir: BBC
BBC - Urugvaj, velik ljubitelj iniciative OLPC, ki bi vsakemu otroku iz države v razvoju omogočila poceni prenosnik, je postal prva država, kjer so osnovnošolci do zadnjega opremljeni s temi poceni prenosniki. Prvi osnovnošolci so svoje prenosnike dobili že v maju leta 2007, prejšnji torek pa je predsednik Tabaré Vázquez v osnovni šoli v Montevideu z njimi opremil še zadnje osnovnošolce, ki še niso imeli zeleno-belega prijatelja. V dveh letih je Urugvaj za otroke priskrbel 362.000 prenosnikov, še dodatnih 18.000 pa jih je bilo potrebnih za učitelje. Poceni prenosniki so mnogim...

13 komentarjev

OLPC XO 1.5 z Viinimi procesorji

X-Bit Labs - Kot so napovedovali že nekaj časa, se OLPC poslavlja od AMD-jevih procesorjev Geode, ki jih bodo zamenjali z Viinimi procesorji C7. V generaciji 1.5 prenosnikov XO, ki bodo sicer na pogled popolnoma enaki kot starejši modeli, bodo tiktakali Via C7-M z 1 GHz, saj je AMD ukinil Geode. Zraven bomo našli čipovje Via VX855 z vgrajeno grafiko s podporo za DirectX 9.0 in strojno pospeševanje videa, podporo za Serial ATA, USB in avdio ter 1 GB pomnilnika DDR2, 4 GB flash NAND-pomnilnika (opcijsko 8 GB). Zaslon bo ostal enak, čeprav se dogovarjajo z dobaviteljem PixelQi, da bi izboljšali svetilnost.

Kot pravi John Watlington, tiskovni predstavnik projekta OLPC, je cilj ustvariti prenosnik, ki bo primerljiv z XO 1.0 po porabi in ceni, ob boljših komponentah. Priprave na povsem novo generacijo, XO 2.0, ki bo uporabljala procesorje Arm, se nadaljujejo nemoteno.

10 komentarjev

OLPC po novem s procesorji Arm

Slashdot - Iniciativa OLPC (One Laptop Per Child) se je odločila, da bo počasi prenehala uporabljati procesorje na arhitekturi x86, marveč bo v prihajajočem (napovedani datum prihoda je 18 mesecev od zdaj) prenosniku XO-2 raje posegla po varčnejših procesorjih Arm, da bi dosegla daljšo avtonomijo prenosnika. Spomnimo, da trenutno uporabljani procesor XO-1 poseduje AMD-jev čip Geode, ki je arhitekture x86.

Glavni cilj OLPC-ja je že omenjeno daljše delovanje prenosnika ob večji funkcionalnosti, je dejal Ed McNierney. Trenutno Geode porabi 5 W, kar je za večino ljudi izredno malo, a za OLPC predstavlja velik problem, je še dodal. Nekoliko čudna je izjava predsednika Negroponteja, ki je Microsoft pozval, naj čim prej napravi verzijo Windows, ne Windows Mobile, ki bo tekla na Arm. Trenutno je do česa takega še daleč, a Negroponte pravi, da se v 18 mesecih utegne marsikaj zasukati. Iz Redmonda še ni komentarjev. Tudi sicer pa otrokom poznavanje odprtokodnega sistema gotovo ne bi škodilo. Več o tem.

14 komentarjev

OLPC-ju škripa

CNet - Pri denarju se vse konča in še posebej to velja za raznovrstne človekoljubne projekte. Iniciativa OLPC (one laptop per child), ki skuša revnim otrokom v tretjem svetu s pomočjo bogatih botrov v razvitih državah priskrbeti poceni računalnike, se je znašla v finančnih škripcih. Tako bodo odpustili polovico zaposlenih, medtem ko bodo preostalim 32 srečnežem znižali plače in nekoliko prestrukturirali svoje delovanje. Ustanovitelj in predsednik OLPC-ja Nicholas Negroponte je dejal, da se bodo osredotočili na razvoj druge generacije prenosnikov OLPC, medtem ko bodo razvoj Sugarja prepustili odprtokodni skupnosti. OLPC se je v zadnjem letu spopadel s kar nekaj težavami in preprekami, saj ga je npr. zapustil pomemben partner Intel, a ni umrl. Na novo so v sodelovanje privabili Amazon, ki tržni njihovo ponudbo Podari enega, prejmi enega, kjer lahko vsakdo kupi dva prenosnika OLPC XO-1, od katerih se potem eden pošlje plačniku, drugi pa daruje otrokom v tretjem svetu.

44 komentarjev

VIA ARTiGO

VIA ARTiGO

VIA - VIA je predstavila zanimiv računalniški sistem ARTiGO, ki s svojimi merami 15 cm x 11 cm x 4 cm vsekakor sodi med najmanjše računalniške sisteme, njegova posebnost pa je, da si ga lahko kupec sestavi kar sam. Ob nakupu v kompletu poleg ohišja dobi Pico-ITX matično ploščo VIA EPIA PX10000 z gigaherčnim VIA C7 procesorjem, napajalnik VIA PWB-N550 ter potrebne kable in priključke. Kupec lahko v omenjen računalniški sistem vgradi poljuben 2,5 palčni disk ter največ 1 GB DDR2 533 SODIMM pomnilnik.

Cena VIA ARTiGO Builder Kit-a znaša 300 ameriških dolarjev, več o njem pa si lahko preberete na Viinem sporočilu za javnost, oziroma na technovoyance.com, kjer najdete tudi kratek video o izdelku.

35 komentarjev