»

Zloraba Megauploadovega imena za izsiljevanje uporabnikov

TorrentFreak - Medtem ko pravni postopki zoper Kima Dotcoma in ostale upravljavce zloglasne strani za deljenje datotek Megaupload še tečejo, nekdanjih uporabnikov strani za zdaj še nihče ne preganja. So se pa pojavili nepridipravi, ki izkoriščajo strah, da bi od uporabnikov izsilili plačilo lažne odškodnine, v zameno pa ponujajo opustitev pregona.

Kot so ugotovili na TorrentFreaku, so uporabniki interneta v Nemčiji začeli dobivati pisma od domnevne odvetniške pisarne Dr. Kronen & Kollegen, ki mimogrede sploh ne obstaja. V njih jih obveščajo, da pisarna zastopa lastnike avtorskih pravic, in sicer Universal, EMI, Sony in Paramount, ki naj bi jih prejemniki pisma s prenosom ilegalnih datotek s...

2 komentarja

Vdor v podatkovne baze pri Epsilonu, prizadeti Kroger, JPMorgan Chase in drugi

Slashdot - Podobno kot McDonald'sovemu podizvajalcu lanskega decembra je tudi podjetju Epsilon ušlo nekaj osebnih podatkov o svojih strankah. V petek so namreč javnost obvestili, da so napadalci pridobili dostop do njihovih podatkovnih baz. Epsilon upravlja baze za več podjetij, med drugim tudi za Kroger, JPMorgan Chase, Capital One, Marriott Rewards, McKinsey in New York & Company, ki so vsa med prizadetimi.

Kompromitirane baze podatkov vsebujejo zgolj imena in elektronske naslove strank, zatrjujejo v Epsilon. Škoda je tako omejena le nanje, medtem ko drugih osebnih podatkov napadalci niso dobili. Kroger in JPMorgan Chase sta svoje stranke o vdoru že obvestila po elektronski pošti in jih hkrati opozorila, naj ne odpirajo pošte od nepoznanih oseb, če bi jo dobili. Drugih posledic naj...

1 komentar

Piratu naložen poldrugi milijon dolarjev odškodnine

New Super Mario Bros

smh.com.au - Običajno pišemo o milijonskih tožbah zaradi nelegalnega prenašanja glasbe s spleta, kjer je v glavni vlogi vedno znova RIAA, a tudi založniki iger niso nič bolj razumevajoči. To je na lastni koži izkusil 24-letni James Burt iz avstralske zvezne države Queensland, ki je lanskega novembra na splet poslal igro New Super Mario Bros za konzolo Wii teden dni pred uradnim izidom. Nintendo naj bi zaradi predčasne dostopnosti igre izgubil na tisoče potencialnih strank, zaradi česar so Burta tožili. Postopek se je poravnal z izvensodno poravnavo, ki bo Burta stala poldrugi milijon avstralskih dolarjev odškodnine (950.000 evrov) in 100.000 dolarjev sodnih stroškov. Več o tem.

76 komentarjev

RIAA spet zmagala

Ars Technica - RIAA je bojda nehala tožiti posameznike za nelegalno deljenje glasbe prek spleta, a kot so večkrat poudarili, že začetih postopkov ne kanijo opustiti. Te dni so dobili tožbo proti podiplomskem študentu Joelu Tenenbaumu, ki je kršil avtorske pravice pri 30 skladbah, ki jih je prenesel s spleta s pomočjo programa KaZaA. Sodnik mu je naložil plačilo odškodnine v višini 675.000 dolarjev oz. 22.500 dolarjev za posamezno skladbo.

Tenenbaum je začel pesmi z interneta nalagati leta 1999, uporabljal pa je kopico programov: Napster, KaZaA, AudioGalaxy in iMesh. Kot pravijo tožniki, ga je leta 2002 oče posvaril, da ga lahko doleti tožba, če bo s tem početjem nadaljeval. Leta 2005 je prejel uradno pismo odvetnika tožeče stranke, naj preneha s početjem, tožili so ga leta 2007, a je s svojim početjem ves čas nadaljeval. RIAA je z izplenom seveda zadovoljna, Tenenbaum pa je resignirano dejal, da je zadovoljen, da prisojena odškodnina ni znatno višja. Spomnimo, da mora Jammie Thomas-Rasset zaradi...

33 komentarjev

RIAA zmagala proti Usenet.com

CNet - Zadnja žrtev ameriške organizacija RIAA v boju proti nelegalnim razpečevalcem avtorsko zaščitenih vsebin je postala spletna stran Usenet.com. Ta teden je namreč ameriško sodišče razsodilo v prid stanovske organizacije glasbenikov, je ta zapisala na svojih straneh. Usenet.com je spletna stran, ki uporabnikom omogoča medsebojno izmenjavo datotek, seveda tudi glasbenih, za mesečno pristojbino 19 dolarjev. Za razliko od omrežij P2P pa je tu prenašanje omejeno na en sam strežnik.

V sodbi je sodišče zapisalo, da je spletna stran kriva za kršitve avtorskih pravic in da ne more zaprositi za zaščito kot v primeru Sony Betamax. Dodajajo, da podjetje ne more biti soodgovorno za kršitve avtorskih pravic, če za njihovo napravo obstajajo pomembni načini uporabe, ki ne kršijo avtorskih pravic (primer Sony). Pri Sonyju se s prodajo odnos podjetja do kupca prekine (razen za garancijo), medtem ko odnos z uporabniki strani Usenet.com traja ves čas uporabe.

10 komentarjev

Južnokorejski bloger oproščen

CNet - Včeraj se je na južnokorejskem sodišču z oprostilno sodbo končal primer proti Dae-sungu Parku, ki so ga bremenili širjenja napačnih informacij, ki naj bi pomagale spodkopati južnokorejsko gospodarstvo. Bloger je pod vzdevkom Minerva (rimska različica boginje Atene) lani na svojem blogu napovedal depreciacijo njihove valute won, zlom domače borze in propad ameriške investicijske banke Lehman Brothers. Tožilstvo mu je očitalo, da je z decembrskimi zapisi zviševal volatilnost domače valute, zaradi česar je moral finančni regulator v sistem vbrizgati milijarde dolarjev za stabilizacijo. Blogerja so aretirali januarja, a se je marca Južna Koreja ponovno zatresla zaradi namigovanj, da naj bi bili več sposobni servisirati zunanjega dolga, denominiranega v ameriških dolarjih, tako da Minerva očitno ni mogel biti edini krivec za nestabilnost.

Sodišče je sedaj ugotovilo, da četudi so bile nekatere informacije nepravilne, Minerva ni namenoma poskušal škoditi, še posebej če v obzir vzamemo...

14 komentarjev

Eksperiment Craigslist dobil epilog

Slashdot - Leta 2006 je bloger Jason Fortuny na spletni strani z malimi oglasi Craigslist izvedel svojevrsten eksperiment. Postavil je oglas, v katerem se je izdajal za privlačno in voljno žensko, ki išče ognjevitega moškega. Zanimalo ga je, koliko odzivov bo dobil v 24 urah. Bera je bila izvrstna, saj je prejel 178 odgovorov, od teh 145 s slikami v takšnih in drugačnih kočljivih položajih. Nato je vse, kar je prejel, javno objavil na spletu.

Leta 2008 je eden izmed nesrečnih respondentov anonimno vložil tožbo proti Fortunyju, v kateri mu je očital kršitev avtorskih pravic z objavo slike, ki jo je poslal, in vdora v zasebnost z javno objavo pisma. Zahteval je 75.000 dolarjev odškodnine. Fortuny se je pred sodiščem zastopal sam, kar mu očitno ni najbolj koristilo. Ker se naposled na sodišču sploh ni več pojavljal, mu je sodišče s kontumacijsko sodbo naložilo (PDF) plačilo 35.001 dolarja pavšalne odškodnine (statutory damages) za kršitev avtorskih pravic, 5000 dolarjev odškodnine za dejansko...

18 komentarjev

Enajsterica obsojena zaradi piratstva

CNet - Kitajsko sodišče v Šenženu je včeraj izreklo kazen enajsterici, ki jo je obtožnica bremenila kršitve avtorskih pravic in sodelovanja v razvejani verigi, ki je proizvajala in prodajala ponaredke Microsoftove programske opreme. Skupna preiskava FBI-ja in kitajskih organov pregona je trajala od leta 2005 do julija 2007, ko so aretirali 25 ljudi, podrli nekaj obratov za proizvodnjo ponaredkov in zasegli ponarejeno programsko opremo v vrednosti pol milijarde dolarjev. Ocenjujejo, da je kartel, ki je svoje izdelke prodajal v 36 državah po svetu, zaslužil dve milijardi dolarjev. S ponaredki, ki so bili tako dobri, da so pretentali celo kitajske carinike, saj so imeli holograme in certifikate avtentičnosti, so se usmerjali predvsem na tuje trge, ker se na Kitajskem tovrstni ponaredki prodajajo za prgišče dolarjev. Microsoft je pozdravil sodbo, s katero so enajsterico obsodili na zaporne kazni od poldrugega do šestih let in pol.

59 komentarjev

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne podatke uporabnikov YouTubea

Guardian - Kot poroča The Guardian, je ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni obiskovalcev.

Podjetje Viacom, ki ima v lasti avtorske pravice številnih filmov in oddaj, je namreč tožilo Google zaradi kršitve avtorskih pravic, saj so uporabniki YouTubea video vsebine v lasti Viacoma nepooblaščeno nalagali na strežnike YouTubea. V tožbi je Viacom zahteval vse podatke o osebah (predvsem seveda njihove IP naslove), ki so nalagale in si ogledovale nelegalno naložene videoposnetke, vključno s podatki o izbrisanih videoposnetkih.

Google podatkov sicer ni želel razkriti, saj naj bi po njegovem mnenju to prizadelo zasebnost njihovih uporabnikov, vendar pa je sodišče razsodilo, da bo Google podatke o uporabnikih, ki so nalagali in si ogledovali videoposnetke - tudi tiste, ki so bili zaradi kršitev avtorskih pravic odstranjeni) - podjetju...

37 komentarjev

Eksperiment: Craigslist

Waxy.org - Pred kratkim je blogger Jason Fortuny s pomočjo fotografije nekega dekleta izvedel drzen socialni eksperiment na strani za iskanje zasebnih stikov Craigslist. Njegov cilj je bil predstaviti se kot podložna ženska, ki išče agresivnega moškega, in ugotoviti koliko odzivov lahko dobi v 24 urah. Rezultat je bil 178 odgovorov s 145 slikami, odzivi pa so vsebovali tudi polna imena, naslove in ostale osebne informacije.

Celoten seznam z odgovori in slikami je objavil na spletu, med prostovoljci, ki so se oglasili, se najdejo tudi uslužbenci Microsofta in drugih znanih podjetij, nek par pa ga je celo prosil, naj se podatki umaknejo, ker ne želita, da pride informacija do prijateljev in svojcev. Jason, ki je na začetku imel prosto objavljene svoje osebne podatke, jih je začel umikati, saj bi mu naj nekdo že grozil, postavlja pa se tudi dosti vprašanj o legalnosti in morebitnih pravnih posledicah tega podviga. Tukaj je še povezava do prvotne novice.

8 komentarjev

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

Slashdot - Avtor spletnega portala Stargate SG-1 Information Archive (SG1Archive.com), kjer se zbirajo ljubitelji TV nadaljevanke StarGate je na lastni koži izkusil kafkovski protiteroristični scenarij ameriške vlade.

Kljub temu, da njegovo spletišče ljubitelje spodbuja k nakupom originalnih DVDjev serije -povezave iz SG1Archive.com na Amazon.com so lastnikom serije prinesle preko 100.000 ameriških zelencev - sta se lastnik serije MGM in MPAA proti avtorju portala Adamu McGaugheyu odločila pri FBI vložiti prijavo zaradi kršitve avtorskih pravic.

S tem pa se je kafkovski proces proti McGaugheyu šele začel. Maja 2002 mu je FBI zasegel večjo količino računalniške opreme. FBI mu je ob zasegu podal pisno izjavo, da bo oprema vrnjena v roku 60 dni, vendar jo je s pomočjo odvetnika uspel nazaj dobiti šele po več kot osmih mesecih. Večina opreme je bila poškodovane ali celo popolnoma uničene.

McGaughey je v dokumentaciji FBI odkril precej napačnih podatkov. Med drugim so mu v FBI pripisali dve...

16 komentarjev