»

Intel izdal nove Nehaleme

CNet - Leto dni po predstavitvi družine Nehalem je Intel izdal nove procesorje iz te serije, ki bodo namenjene namiznim računalnikom srednjega razreda. Gre za štirijedrni Core i5-750, ki teče pri 2,66 GHz in uporablja 8 MB predpomnilnika. Porabi do 95 W električne energije, v pošiljkah nad 1000 kosov pa stane 196 dolarjev. Čip ima integriran le dvokanalni pomnilniški krmilnik (Core i7 900 ima trokanalnega), tako da vseh zmožnosti arhitekture Nehalem ne zmore. Prav tako na primer izvaja le eno nit z jedra, medtem ko tehnologija podpira branje dveh (Hyperthreading).

Poleg tega je Intel izdal še dva nova procesorja Core i7 za zahtevnejše sisteme. Core...

50 komentarjev

Intel predstavil osemjedrnike, AMD pripravljen splaviti šestjedrnike

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim predstavil delovanje prihajajoče pošasti, osemjedrnega Nehalem-EX procesorja. Čip s kodnim imenom Beckton, ki prihaja na vrh ponudbe Xeon, bo tako lahko naenkrat preračunaval kar 16 niti, s podatki pa jih bo zalagalo skupaj kar 24 MB predpomnilnika in štirikanalni pomnilnik. Izdelan bo seveda v že znanem, 45 nm proizvodnem procesu, število tranzistorjev pa znaša kar 2,3 milijarde.

Da Intel resno konkurira AMDjevi liniji Opteronov nakazuje s kar štirimi QPI povezavami, kar bo omogočalo sisteme z osmimi procesorji (128 sočasnih niti), v prihodnosti pa naj bi bilo to mogoče razširiti na kar 32 ležišč. Novinec bo, poleg novega podnožja (LGA 1567), prišel tudi z novostmi, ki...

29 komentarjev

Sun napovedal nove strežnike z Nehalemi

TG Daily - Sun je včeraj kot zadnje večje podjetje predstavil nove strežnike, ki bodo zgrajeni okrog Intelovih procesorjev družine Xeon 5500, poznanih tudi pod kodnim imenom Nehalem. Pripravili so šest modelov. Fire X4270 in Blade X6270 bosta namenjena za virtualizacijo, Fire X4170, Fire X2270 in tudi Fire X4275 bodo namenjeni za zahtevna okolja in spletne aplikacije, medtem ko bo Blade X6275 najmočnejša beštija. Sun pravi, da bo slednji prvi strežnike družine Blade z QDR (quad data rate) InfiBandom, tako da bo na primer polno ohišje Blade 6048 teh strežnikov zmoglo 9 teraflopsov. Vsi bodo opremljeni s procesorji Xeon X5570 (2,93 GHz, 95 W), E5540 (2,53 GHz, 80 W) ali L5520 (2,26 GHz, 60 W). Modeli z dvema podnožjema za procesorje bodo imeli 12 (X2270) oz. 18 rež za DDR3-pomnilnik. Cene se začnejo pri 1488 dolarjih za X2270.

0 komentarjev

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji

Lenovo predstavil nova računalnika z Nehalemom

PC World - Kitajski Lenovo je predstavil dve novi delovni postaji, ki bosta v drobovju skrivali prihajajoče Intelove štirijedrne Nehaleme - slednji prihajajo v trgovine prihodnji teden. Močnejši komplet se bo imenoval ThinkStation D20, šibkejši pa ThinkStation S20.

D20 bo imel na matični plošči dvoje podnožij za procesorje (osem jeder) in podporo za 96 GB pomnilnika, medtem ko bo šibkejši bratec imel le eno ležišče in podporo za 12 GB pomnilnika. Tovarniško bodo vgrajevali trde diske v izmeri do 1 TB. Procesorji, ki bosta poganjali vso mašinerijo, se bodo imenovali Xeon E5500, W3500, X5500 in W5580, s...

10 komentarjev

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

Prvi test Nehalema

VR - Zone - Možje pri VR-Zone so na sejmu Computex uspeli pod prste dobiti Intelov prihajajoči procesor s kodnim imenom Bloomfield, kar je varianta Nehalema za široko potrošnjo. Procesor je tiktakal pri 2.66 GHz in na osnovni plošči z naborom X58 (kodno ime Tylersburg) uspel v CPU testu 3D Mark Vantage prebiti mejo 16000 točk, kar je za skoraj polovico boljši rezultat od sedanjih Intelovih štirijedrnikov pri podobni frekvenci delovanja.

Test!

61 komentarjev

Večjedrni Athloni?

The Register - Šef AMD-ja je menda ravno te dni izjavil, da se lahko nadejamo večjedrnih Athlonov, kajti Hyper Transport pomeni tisto lepilo za povezovanje procesorjev, ki ga konkurenca še nima in neverjetno priložnost, da konkurenci zabijejo še kak gol.

Sicer ni najbolj jasno, ali je s tem mislil na kak genetski spoj dveh Bartonov, ki bi si delila drugonivojski pomnilnik na čipu, ki bi imel podnožje, združljivo s sedanjimi Athlon-64/Opteron matičnimi ploščami, ali pa na kaj bolj daljnoročnega z dvema Athlon-64 enotama na čipu, kar bo očitno moralo počakati vsaj na 90 nm geometrijo, če ne celo malo dlje.

Kljub vsemu se dva Athlona zdita naravnost nora kombinacija, prav tako tudi recimo dvojno popolnomo 64-bitno jedro (brez 32-bitnih delov iz x86). Tako bi uporabniki dobili stroj, ki ga rabijo (Windows userji verjetno še prvega, Linux mojstri verjetno slednjega), ki bi vsem omogočil pravo "dual CPU" delo, tistim z denarjem za plato z dvema podnožjema pa celo delo s štirimi procesorji!

Ne ve se,...

12 komentarjev