»

Wine 4.0 je tu

Phoronix - Izšla je nova verzija priljubljenega programa s skupkom knjižnic, ki omogoča poganjanje aplikacij za Windows pod Linuxom in Mac OS X. Wine ni emulator, temveč klice do API-jev in dinamično povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo Linux, Mac OS X in ostali unixovski sistemi. Programi tako dejansko tečejo na Unixu.

Novi Wine 4.0 prinaša kopico novosti, med katerimi velja omeniti grafično podporo za Vulkan ter Direct3D 12, ki sta sicer še v povojih, in podporo za več krmilnikov za igre. Privzeto je vključen Direct3D CSMT (Multi-Threaded Command-Stream), prav tako je izboljšan in vključen OpenGL. Med manj opaznimi, a pomembnimi novostmi najdemo Kerberos (avtentikacija), dostop do podatkov v BIOS-u pod Linuxom, samodokončanje v lupini, izboljšana...

23 komentarjev

Nastavljanje goriščne razdalje po zajemu posnetka

The New York Times - Podjetje Lytro je napovedalo prihajajoči fotoaparat, ki bo prinesel velik preboj pri izdelavi posnetkov. Doslej je bilo treba pred fotografiranjem poskrbeti, da je bila goriščna razdalja nastavljena primerno, sicer so bile slike zamegljene. Lytro pa razvija fotoaparat, ki omogoča nastavljanje gorišče razdalje in s tem ostrenje posnetka po tem, ko je bil posnet.

Idejo je izvršni direktor start-upa Lytro Ren Ng raziskal v svoji doktorski disertaciji na Univerzi Stanford, za katero je leta 2006 od Association for Computing Machinery dobil nagrado za najboljšo disertacijo s področja računalništva. Skrivnost se skriva v posebnem senzorju, ki ga Ng imenuje polje mikroleč (microlens array) in ki zajame precej več svetlobnih podatkov od konvencionalnih tipal. S posebno programsko opremo...

150 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Cooliris prihaja na Linux

Slo-Tech - Cooliris je priljubljen vtičnik za Safari, Firefox in Internet Explorer, ki omogoča 3D-pregledovanje slik in video posnetkov. Doslej je bil na voljo le za platforme Windows, Mac OS X in iPhone, z novo izšlo verzijo 1.10 pa se bo znašel tudi na Firefoxu 3 pod Linuxom.

Poleg podpore za novo okolje, ki zahteva novo verzijo Linuxa (recimo distribucije Ubuntu 8.04, Fedora 10, OpenSuse 11), grafiko s strojnim pospeševanjem, Flash 10 ali več in Firefox 3, je nova inačica prinesla še nekaj novosti. Omeniti velja možnost pregleda slikovnih datotek, ki so na lokalnih diskih, s čimer se briše meja med spletnim in lokalnim. Za prihodnje verzije načrtujejo še podporo lokalnim video posnetkom. Dodali...

7 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

Linux je počasnejši od Windows

Rezultati Dromaeo testa (večja vrednost je boljša)

Slo-Tech - Da, prav ste prebrali - tako vsaj kažejo testi spletne strani TuxRadar, kjer so testirali hitrost brskalnika Firefox 3.0.6 v okolju Windows XP SP3 in Fedora 10.

Testirali so na dveh strojno enakih računalnikih, izvedli pa so tri teste, ki intenzivno uporabljajo JavaScript: SunSpider, V8 Benchmark 3 in Dromaeo.



Rezultati kažejo, da je Firefox pod Linuxom v vseh treh primerih opazno počasnejši, kar pa avtorji ne pripisujejo Firefoxu, pač pa Linuxu, ki naj bi imel tudi v primeru OpenOffica težave s slabšo performančnostjo. Da pa bi bila mera polna, pa se je izkazalo, da je Firefox hitrejši celo pod Wineom (testirali so Firefox pod Windows...

333 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Izšel je Ubuntu 8.04

Ubuntu - V skladu s sedaj že ustaljenim urnikom je izšla nova izdaja Ubuntu Linuxa, o katerem se krešejo mnenja tudi na Slo-Techu. Gre za različico LTS, kar pomeni, da so se avtorji še posebej potrudili pri stabilnosti in bodo še dlje ponujali podporo (3 leta za namizno in 5 za strežniško verzijo).

Za tiste, ki Ubuntuja ne poznate, lahko povemo, da ga razvijajo s pomočjo odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete in namestite na svoj osebni računalnik ali pa namestitvene zgoščenke naročite kar po pošti (pošljejo vam jo brezplačno).

Tokratna izdaja vključuje pisarniški paket OpenOffice, odjemalca elektronske pošte Evolution, internetni brskalnik Mozilla Firefox 3 beta 5, zmogljiv program za obdelavo zvoka Pulse Audio, grafično orodje za urejanje slik Gimp, program za ustvarjanje CD-jev in DVD-jev Brasero, bittorrent odjemalca Transmission, kopico iger in pripomočkov ter vse ostalo, kar soliden operacijski sistem mora zagotavljati.

Nameščanje je po novem olajšano s...

145 komentarjev

Internet Explorer 7 Beta 1

Slo-Tech - Vzporedno z izzidom prve beta inačice operacijskega sistema Windows Vista je izšel tudi nov brskalnik Internet Explorer 7, prav tako Beta 1.

Kot je bilo za pričakovati, smo tudi uporabniki tega brskalnika dočakali zavihke (tabe). Le-ti se nahajajo pod vrstico, v kateri je URL naslov. Nov zavihek je možno odpreti tako, da kliknemo na majhen kvadratek, ki se nahaja desno od zadnjega zavihka, lahko pa tudi tako, da ob kliku na povezavo držimo tipko Ctrl.

Druga novost je t.i. Phishing filter, ki je privzeto izključen. Ob vključitvi omogoča, da brskalnik ob obisku strani sam pregleda stran, prav tako lahko to mi sami zahtevamo, lahko...

38 komentarjev