»

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.



Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Slashdot - Debian, ena bolj znanih distribucij in osnova za nekatere druge (med drugim tudi za Ubuntu) je uvedel precejšno novost, ki omogoča uporabnikom izbrati prav takšen sistem, kot si ga želijo. Kot nestabilnega je Debian mogoče namestiti s FreeBSD jedrom za i386 in x64 arhitekturi. S tem je postal Debian prva Linux distribucija in en izmed prvih večjih operacijskih sistemov z možnostjo uporabe dveh jeder.

Dodatek FreeBSDja pa ne pomeni, da Debian zapušča Linux, temveč le da dodaja možnosti k izbiri. Obenem bo FreeBSD sistem na pogled praktično enak Debianu z Linux jedrom, kar je dodaten plus za uporabnike.

Kdaj pa lahko pričakujemo Debian z Windows 7 jedrom?

12 komentarjev

Debian z grafičnim vmesnikom na T-Mobile G1

LXDE na T-Mobile G1

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čeprav je bil Debian že uspešno nameščen na T-Mobile-ov mobilnik G1, je le-ta deloval brez grafičnega vmesnika, saj ni bilo na voljo grafičnega gonilnika. Tokrat pa se je član strani Andorid Fanatic poigral v drugi smeri. Da bi se ognil potrebi po grafičnemu gonilniku, je na Androidu v ozadju pognal Debian, nanj pa se povezal z VNC odjemalcem.



V tem primeru je bil za namizno okolje uporabljen LXDE, saj bi Gnome oz. KDE preveč upočasnila sistem, čeprav bi ju bilo prav tako popolnoma mogoče uporabiti. Ker se je na linux enostavno povezati iz samega Android operacijskega sistema, funkcije mobilnega telefona seveda ostanejo, obenem pa je moč izkoristiti...

1 komentar

Izšel je Debian 5.0

Slashdot - Po slabih dveh letih razvoja je izšla nova verzija Debiana GNU/Linux, ki nosi številko 5.0 in je poznana pod kodnim imenom Lenny. V novi verziji distribucije teče Linuxovo jedro 2.6.26, poleg tega pa vsebuje še KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6, Apache 2.2.9, Xen 3.2.1 in GCC 4.3.2. Prenos je mogoč prek strežnikov HTTP/FTP, protokola BitTorrent, jigdo, ali pa naročite sistem na zgoščenkah. Cela distribucija se je razvlekla na 31 CD-jev oz. 5 DVD-jev, pri čemer je za večino uporabnikov pomemben le prvi, medtem ko je na ostalih cel kup drugega programja oz. več kot 23.000 paketov.

23 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.1

Slashdot - Po skoraj letu dni od izida zadnje večje verzije operacijskega sistema FreeBSD, takrat je bila tu inačica 7.0, smo dočakali naslednjo revizijo. Gre za FreeBSD 7.1, ki je uradno izšel v ponedeljek. Kot se spodobi, nam prinaša kar nekaj novosti in izboljšav, ki si jih lahko preberete na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. FreeBSD 7.1 je na voljo za platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. KDE je posodobljen na 3.5.10, GNOME na 2.22.3, izboljšan je klient NLM (NFS Lock Manager), zagon sistema je mogoč tudi z USB-naprav in še nekaj sprememb je.

4 komentarji

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu?

Slashdot - Pred nekaj dnevi je eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa skušal na svojo novo matično ploščo proizvajalca Foxconn (gre za enega večjih proizvajalcev matičnih plošč, ki s svojimi izdelki zalaga MSI, Nintendo, Xbox, Playstation, itd) namestiti Ubuntu, vendar je namestitveni program zmrznil, Linux jedro pa je vrnilo čudne napake. Je bilo spet krivo to, da je Linux pač v osnovi zanič operacijski sistem?

Pravzaprav ne, saj se je uporabnik lotil podrobnejšega pregleda BIOS-a in ugotovil, da BIOS vsebuje več tabel z ukazi za implementacijo ACPI, kar operacijskemu sistemu omogoča izklapljanje, hibernacijo in odložen izklop računalnika. Vsaka tabela je vsebovala ukaze za svoj operacijski sistem (Windows XP in Vista, Windows 2000, Windows NT, itd. ter eno tabelo za Linux).

Podrobnejši pregled je razkril, da je DSDT tabela za implementacijo ACPI v okolju Linux okvarjena in sicer tako, da je Linux jedru poslala napačne podatke in zato Linux ni mogel pravilno uporabljati njenih ACPI funkcij.

...

59 komentarjev

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev