»

Google kupil LabPixies

TechCrunch - Google si je včeraj privoščil nekaj lahkega nakupovanja in je prevzel novo izraelsko podjetje LabPixies. Podjetje je najbolj znano po igri Flood-It! za iPhone, poleg tega pa so izdelali še kopico drugih iger za iGoogle, Facebook, Hi5, MySpace in Android. Natančnih podatkov o prevzemni ceni ni, se pa omenjajo številke med 15 in 25 milijoni dolarjev. Slednjo vrednost omenja tudi izraelski časnik TheMaker, kar je odličen izkupiček za podjetje, ki je leta 2008 z angelskim financiranjem zbralo milijon dolarjev. Don Loeb iz Googla pojasnjuje, da so podjetje kupili zaradi talenta...

11 komentarjev

Palm globoko v rdečih številkah

Heise - Palm, ki ga poznamo predvsem po pametnih telefonih, je po hudem upadu prometa spet zašel v rdeče številke. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta, ki se je za Palm končalo konec maja, so zabeležili 105 milijonov dolarjev izgube, medtem ko so v enakem obdobju lani pridelali le 43 milijonov dolarjev izgube. Promet je zgrmel za 70 milijonov dolarjev na 87 milijonov dolarjev. V celotnem letu 2008/2009 so tako vknjižili 753 milijonov dolarjev izgube, kar je sedemkrat več kot leto prej.

Vse svoje upe sedaj Palm polaga v nedavno predstavljen Palm Pre, ki bi naj podjetje popeljal na pota stare slave. Jon Rubinstein iz Palma pravi, da je bil Pre pomembna prelomnica za podjetje, ki jih je ponovno pognal v tek. Točnih številk o prodaji ni želel razkriti, medtem ko analitiki ocenjujejo, da naj bi prodali že okrog 150.000 kosov. Če jim ne bo uspelo, nove priložnosti v teh težkih časih najverjetneje ne bo.

4 komentarji

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Rackable pogoltnil SGI in se preimenoval vanj

X-Bit Labs - Poročali smo že, da si Rackable ogleduje obubožani SGI. Sedaj je ogledovanja uradno konec, saj je Rackable že opravil dokončen nakup SGI-ja. Za podjetje so odšteli 42,5 milijona dolarjev, prevzem pa je že potrdilo tudi sodišče. V ta namen bo Rackable ustanovil podružnico z imenom Silicon Graphics International, ki bo prevzela vso premoženje in dolgove SGI-ja. Še več, upokojili bodo ime Rackable, tako da se bo odslej celotno podjetje imenovalo kar SGI entity, saj je SGI kljub vsemu bolj poznano ime kot Rackable. Novi SGI bo imel približno 1350 zaposlenih po celem svetu, sedež pa bo obdržal v Fremontu v Kaliforniji. Ponujali bodo visoko zmogljive izdelke za srednje in velike podatkovne centre.

2 komentarja

Rackable Systems si ogleduje bankrotiran SGI

X-Bit Labs - Podjetje Rackable Systems je objavilo svoje načrte o prevzemu podjetja Silicion Graphics (SGI). SGI je ta teden v New Yorku razglasil stečaj po 11. poglavju, po tem ko si je v drugem četrtletju fiskalnega leta nagrmadil 49,2 milijona dolarjev izgube. Rackable bo za SGI odštel 25 milijonov dolarjev in prvzel nekatere njegove dolgove, s čimer se bo razširil še na trg HPC (high-performance computing). Resnici na ljubo ima Rackable v spodnjem delu tega segmenta že določeno prisotnost s strežniki na Intelovi tehnologiji x86, predvsem v komercialnem sektorju, medtem ko je SGI čislan v vladnih, znastvenih in akademskih krogih. Klik!

1 komentar

Japonci rušijo rekorde

Slashdot - Na Japonskem so sestavili MDGrape-3, najzmogljivejši računalnik na svetu, ki premore kar za petaflop računske moči, oziroma kvadrilijon računskih operacij na sekundo. S tem je iz prvega mesta na seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov izrinil IBM-ov BluGene/L. Obenem japonski MDGrape-3 za doseganje impresivnega rezultata uporablja zgolj 4808 procesorjev v primerjavi z BluGene/L, ki ga poganja 130,000 procesorjev.

Razvoj japonskega MDGrape-3 je trajal 4 leta, stal pa zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev. Procesorske enote je izdelal Hitachi, s svojimi izdelki je sodeloval Intel (DC Xeoni) in pa SGI (povezave in ostala strojna oprema). Cena procesorske zmogljivost se je ustavila pri zgolj 15 dolarjih na gigaflop. Za primerjavo - cena gigaflopa znaša pri BlueGene/L 140 dolarjev in pri Earth Simulatorju kar 8,000 dolarjev, v začetku 90-ih let 20. stoletja pa je stal gigaflop okoli milijona dolarjev. Računalnik se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri...

28 komentarjev

SGI v prisilni poravnavi

OSNews - SGI, ki ga mnogi poznate kar pod polnim imenom Silicon Graphics, je v najboljših letih (konec 80.) slovel zlasti po zmogljivih delovnih postajah in malo kasneje tudi po strežnikih za pretakanje videa. Zaton pa se je pričel z bliskovitim razvojem grafičnih kartic za PC-je, vedno bolj priljubljenimi gručami PC-jev in prenosom udarne aplikacije Maya na konkurenčne platforme. Še nekaj zgrešenih poslovnih odločitev (zlasti tista o delovnih postajah z Intelovimi procesorji in Windows NT konec 90. je bila velik finančni fiasko) in podjetje je usodno zaplavalo v rdeče številke in je tako danes bilo prisiljeno vložiti predlog za prisilno poravnavo, obenem pa je napovedalo reorganizacijo, ki naj bi dolgove zmanjšala kar za četrt dolarske milijarde.

Kakorkoli se bo že zgodba končala, spodobila bi se kakšna minuta molka, da se še enkrat spomnimo na njihove legendarne mlinčke in datotečni sistem XFS, ki so ga poklonili odprtokodni skupnosti.

24 komentarjev