»

Firefox 3.5 najbolj razširjen brskalnik

Dogajanje v zadnjem letu

bit-tech.net - Firefoxu je uspelo nemogoče, prehiteti Internet Explorer. Po marcu, ko je bil Firefox 3.5 najbolj razširjen brskalnik v Nemčiji (prvič, da se je to zgodilo v pomembnejši državi), se je ta trend zdaj razširil na celoten svet, seveda v povprečju, saj se nekatere države spretno ogibajo temu dosežku. Govorimo seveda o posameznih različicah brskalnikov, kjer je Firefox 3.5 skupno prehitel Internet Explorer 7, v ZDA pa na primer s 26% tržnim deležem vodi Internet Explorer 8. Upoštevajoč celotno znamko, torej npr. IE 8, 7 in 6 skupaj, le-ta še vedno vodi s 56% tržnim deležem, ki pa je od začetka leta upadel za devet odstotnih točk. Prednost IEja se torej topi kot sneg v današnjem dežju. Microsoft ima pred Mozillo sicer še lepo prednost...

109 komentarjev

Firefox prenesen milijardokrat

Milijarda

Ars Technica - Popularen brezplačen in odprtokoden brskalnik Firefox je včeraj dosegel pomemben mejnik, saj je bil s spleta prenesen že milijardokrat. Lanskega februarja so dosegli številko petsto milijonov, za podvojitev tega pa so torej potrebovali približno 17 mesecev. Pomembno vlogo pri pospešku je odigral izid Firefoxa 3.0 in kasneje Firefox 3.5, ko sta v prvem dnevu dostopnosti privabila osem oz. pet milijonov nalagalcev. Ti podatki skupaj z zadnjimi raziskavami trga, kjer ima Firefox 22,51-odstotni delež, kažejo na vedno večjo priljubljenost tega brskalnika, ki pridobiva predvsem na račun prebežnikov z IE-ja. Klik!

42 komentarjev

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Poraba pomnilnika

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo rezultate preizkusa, kjer so testirali, koliko pomnilnika porabi kateri izmed trenutno najbolj popularnih brskalnikov. Preizkusili so Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 in Opero 10b na operacijskem sistemu Windows Vista. Vsak program je odprl enakih 150 URL-naslovov, vsakega v svojem zavihku. Ko je bilo odprtih 30 zavihkov, je avtor na opozorilo programa zaprl vse zavihke in nadaljeval.

Daleč najbolj požrešen je bil Chrome, ki je porabil do 1216 MB pomnilnika, najmanj pa Firefox s 327 MB maksimalne porabe. Opera in Safari sta...

76 komentarjev

Firefox 3.5 RC1 v rokah beta testerjev

preobleke za prenosnike

vir: TG Daily
TG Daily - Težko pričakovani izid Firefox 3.5 bo kot kaže prestavljen v julij, saj javnosti še ni na voljo niti prvi kandidat za izid, kateremu bo po novem načrtu sledil še RC2. Vseeno pa so priprave za javni izid RC1 že vidne, saj uradna stran ne govori več o beta različici, temveč le o Firefox 3.5 RC1. Vseeno je povezava za prenos inštalacijske datoteke še vedno usmerjena na 4. beta različico. A vseeno vse ni tako črno, saj naj bi RC1 v roke (oz. na računalnike) že dobili uradni beta testerji. Njihova naloga (kot pravi sama Mozilla) je novo verzijo mučiti po dolgem in počez, v upanju, da bodo odkrili še kakega od pomembnejših hroščev. Pomembnost izida Firefox 3.5 nakazuje tudi z njim povezana oglaševalska kampanja, v kateri se je pred kratkim Mozilla povezala s stranjo Infectous, kjer v sodelovanju ponujata preobleke za prenosnike in iPode ter nalepke za...

13 komentarjev

Mozilla Jetpack za enostavno izdelavo dodatkov

CNet - Za brskalnik po spletu Mozilla Firefox že obstaja kopica dodatkov (add-ons), s katerimi je moč osnovni program skoraj v celoti prilagoditi in dopolniti. Več kot 8000 razvijalcev je doslej napisalo približno 12000 dodatkov, ocenjujejo avtorji programa. Da bi še razširili bazo piscev in uporabnikom omogočili lažje rokovanje z dodatki, so pri Mozilli izdali prvo eksperimentalno verzijo programa Jetpack, ki postavlja nove standarde.

Najbolj opazna novost je odstranjena potreba po ponovnem zagonu brskalnika po namestitvi nekega dodatka. V tem smislu se Jetpack približa funkcionalnosti Greasemonkeyja, ki uporabnikom omogoča sprotno izbiranje, katere skripte so aktivne. Poleg tega Jetpack uvaja standardizirane API-je, tako da naj razvijalcem ne bi bilo več treba popravljati dodatkov vsakokrat, ko...

9 komentarjev

Firefox Fennec alpha tudi za Windows Mobile

vir: engadget
engadget - Zanimivo, da je Mozillin mobilni brskalnik, Fennec, za precej redek Nokiin operacijski sistem Maemo (teče na tabletih Nokia N800 in N810) že v stadiju beta, medtem ko je verzija za Windows Mobile komaj prilezla do alpha stadija. A zanimivo, tako kot v pred-alpha stadiju, brskalnik zahteva točno določeno strojno opremo - HTCjev Touch PRO.

Vseeno Alpha 1 prinaša spremembo pri grafičnem vmesiku, ki je tokrat osnovan na CSSu, zaradi česar bo manj težav s spreminjanjem resolucij. Obenem so dodali podporo za razširitve, zdaj pa pravijo, da se bodo osredotočili na hitrost prikazovanja strani na Windows Mobile...

30 komentarjev

Mozilla Slovenija se predstavi

Mozilla Slovenija

Slo-Tech - Kljub temu da je Firefox že nekaj časa najbolj priljubljen brskalnik v Sloveniji, pri nas kar nekaj let nismo imeli osrednjega spletišča skupnosti uporabnikov, ustvarjalcev in ljubiteljev Mozille. No, vsaj posodobljenega ne. K sreči je ta čas minil, zato odslej ne bo več dileme, kje poiskati najnovejši Firefox v slovenščini in kje prebrati sveže novice iz sveta Mozille v maternem jeziku. Mozilla Slovenija z današnjim dnem začenja tudi akcijo zbiranja predlogov za izboljšave Firefoxa. Prvih 100 opisov, skic, fotografij, videoposnetkov, delujočih rešitev ali predlogov v drugi obliki bo nagrajenih z majico z motivom Firefoxa.

12 komentarjev

Firefox 3.5 bo podpiral prednastavljeno geografsko lokacijo

TG Daily - Z vedno pogostejšimi spletnimi aplikacijami, ki zaradi kakršnegakoli razloga potrebujejo vašo geografsko lokacijo (recimo za lokalno vremensko napoved), trend podpira tudi Mozilla s svojim spletnim brskalnikom Firefox. V prihajajoči, 3.5 različici, ki naj bi izšla junija, bo lokacijo moč prednastaviti, aplikacija pa jo bo prebrala avtomatično. Ker pa bo enako funkcijo podpiral tudi Mozillin prihajajoči mobilni brskalnik s kodnim imenom Fennec, razvijajo tudi razbiranje lokacije z uporabo GPS signala, triangulacije GSM omrežja oz. s pomočjo WLAN omrežja.

Ker pa dodatek povzroča skrbi okrog zasebnosti, funkcija prihaja le kot opcija za vklop, tovarniško pa bo izklopljena. Vseeno pa lahko precej poveča produktivnost uporabnika, v ekstremnih primerih z dovolj podpore pa poda tudi bolj uporabne rezultate v iskalnikih. Če bi uporabnik, ki se nahaja v središču Ljubljane, želel poiskati besedo 'pica', v rezultatih na primer lahko dobi lokacije najbližjih picerij, njihove ocene, itd.

...

18 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

Firefox se pridružuje zahtevi Evropske komisije

Slo-Tech - Pretekli mesec smo poročali, da se Evropska komisija mršči nad Windows z vgrajenim Internet Explorer, po tem ko je Opera protestirala, da jim Microsoft z nepošteno igro krade tržni delež. Epilog še čakamo, saj ima Microsoft dva meseca časa za odziv, se pa medtem dogajajo razne zastranitve.

Mitchell Baker, nekdanja izvršna direktorica Mozilla Corporation in sedanja predsednica Mozilla Foundation, je v svojem blogu zapisala, da se strinja z očitki Evropske komisije. Po njenem mnenju je Microsoft s svojim ravnanjem povzročil in še povzroča nepopravljivo škodo na področju konkurence in inovacij, zaradi česar bo potrebno nekaj nujno ukreniti, pri čemer svari pred napol domišljenimi ukrepi.

Ena izmed možnosti, ki se omenja, je integracija še drugih brskalnikov v Windows, s čimer bi imel uporabnik izbiro od samega začetka. Mnenja o taki praksi so deljena in Mike Connor stoji na nasprotnem bregu. Sam pravi, da za Firefox integracija ne bi bila dobra rešitev. Mimogrede še zavrača navedbe...

166 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev

Prihaja Firefox 3.1

Uporabljajte odprte standarde!

Slo-Tech - V začetku prihodnjega leta pričakujemo izid nove različice najbolj razširjenega brskalnika na Slo-Techu, Firefoxa 3.1. Med drugim bo prinesel podporo značkam video in audio iz specifikacije HTML 5, klic XMLHttpRequest (XHR) preko različnih domen, česar bodo najbolj veseli razvijalci spletnih aplikacij, prikazovalnik Gecko 1.9.1 in TraceMonkey, ki z do 40-kratnimi pohitritvami JavaScripta spominja na V8 v Google Chrome.

Že te dni pa bo izšla razvojna različica Beta 2, ki bo tudi prva izdaja Firefoxa 3.1 v slovenščini. Tudi sami lahko prispevate k izboljšanju prevodov in vsega ostalega, kar lahko prevodi zlomijo, tako da napake in predloge za izboljšave objavite na

27 komentarjev

Pa končajmo prvoaprilsko šalo...

Slo-Tech - Tako. Kot ste najbrž že vsi izvedeli, je bila zamenjava vodstva in designa prvoaprilska šala. Produkt tega so bile tudi na pol slovenske ter na pol ne-baš-slovenske™ novice ter DVD recenzija odraslega filma. Sedaj bi vam moral Slo-Tech že prikazovati sivomodro vsebino, tako da se bodo lahko vaše oči odpočile od celodnevne akcije :D. Pa pojdimo po vrsti - Slo-Tech se nikoli ni, in se po naših domnevah kot poznavalci slovenskega trga, še dolgo ne bo prodajal. Še naprej vam bomo dostavljali kvalitetne teste strojne opreme, pisali bomo novice, recenzirali ne-porno DVDje (recenzija pornjaka bo jutri izginila, tako da si jo brž preberite), in tako dalje. Zahvalil bi se rad Primožu, ki je omogočil programsko ozadje za izvedbo šale, xbiteu za spremembo CSS filetka v roza odejo, trillian- za igro vloge naše nove administratorke Vivian, ekipi Slo-Compa za potvarjanje zanimivih dejstev v obliki novic (izmišljen intervju in tako dalje), ter seveda celotnemu teamu, da je držal z nami in ni...

49 komentarjev