»

Google ukinja podporo za Internet Explorer 8

Google - Internet Explorer 6 je (bil) ena izmed najbolj trdovratnih verzij tega brskalnika, saj se je kljub zastarelosti in nepodpori modernih tehnologij obdržal več kot deset let. Pokopati so ga poizkušali na različne načie, Microsoft že dlje časa odšteva ure do njegove smrti, Google mu je že zdavnaj odpovedal podporo. Ukrepi so razmeroma dobro zalegli, saj je njegov tržni delež padel na enomestne odstotke.

Če je Google IE6 nehal podpirati šele devet let po njegovem izidu, bodo z Internet Explorerjem 8 precej manj prizanesljivi. Sporočili so, da ga bodo v svojih aplikacijah Google Apps in na svojih straneh nehali podpirati 15. novembra. Seveda strani takrat v IE8 ne bodo nenadno umrle, ampak se bo pojavilo...

74 komentarjev

Microsoft odšteva ure do smrti IE6

Microsoft - Pred natančno enim letom so aktivisti v Denverju dobesedno poizkusili pokopati Internet Explorer 6, a se dinozaver še vedno krčevito upira. Čeprav se njegov tržni delež manjša, je februarja znašal še vedno previsokih 12 odstotkov. Da bi ga vendarle upokojili oziroma njegov delež zmanjšali vsaj pod en odstotek, so tudi v Redmondu postavili stran, ki odšteva ure (v resnici bolj mesece ali leta) do smrti IE6.

Poleg razčlenitve tržnega deleža IE6 po državah, kjer izrazito vodi Kitajska s 34,5 odstotka pred Južno Korejo s 24,8 odstotka in Indijo z 12,3 odstotka, ponuja Microsoft na strani tudi nasvete za IT-oddelke v podjetjih, kako upravičiti in doseči prehod z IE6 na kaj novejšega. To je zlasti pomembno, ker je glavnina namestitev IE6 v podjetjih, kjer nadgradnje zaradi omejenih sredstev in...

26 komentarjev

Chrome prehitel Safari

ComputerWorld - Rezultati raziskav o tržnem deležu brskalnikov za december kažejo, da je Googlov Chrome prehitel Safari in si priboril tretje mesto na listi najbolj uporabljanih brskalnikov. Za ta podvig je potreboval skromnih 16 mesecev, k čemur gotovo botruje tudi slaven starš, povod, da se je to primerilo prav zdaj, pa je bila izdaja verzij za Mace in Linux. Prvo mesto je ohranil Internet Explorer, ki je sicer izgubil odstotno točko in zdaj obvladuje 62,69 odstotkov trga, sledi pa mu Firefox s četrtinskim deležem. Chrome in Safari imata vsak po slabih pet odstotkov, peta pa ostaja Opera s poltretjim odstotkom uporabnikov.

Razčlenitev po inačicah pokaže, da je decembra Internet Explorer 8 s 37,8 odstotki prehitel ostale verzije IE-ja (čas je že bil), žalostno pa je, da mu še vedno sledi Internet Explorer 6 s 33,5 odstotki. Očitno je, da...

19 komentarjev

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru

ComputerWorld - V študiji, ki so jo izvedli v podjetju NSS Labs, so primerjali trenutno najbolj uporabljane spletne brskalnike in njihovo prepoznavanje in blokiranje škodljivih malware strani. Zmagovalec je postal Internet Explorer 8, ki je uspešno prepoznal 81 odstotkov okuženih strani. Na drugem mestu je s 27-odstotno uspešnostjo Firefox 3.0, sledijo pa mu Safari 4.0 z 21 odstotki, Chrome s sedmimi in Opera z enim odstotkom. V dvanajstih dneh so s temi petimi brskalniki obiskali 2100 sumljivih strani, ki so bile napravljene na način, da bi uporabnika pretentale v prenos škodljivega programja, največkrat pod pretvezo, da gre za posodobitev kakšnega popularnega vtičnika, denimo Flasha. Strani, ki ne potrebujejo sodelovanja uporabnika,...

85 komentarjev

Internet Explorer 6 noče umreti

vir: CNet
CNet - Microsoft je brskalnik Internet Explorer 6 izdal pred osmimi leti (avgusta 2001), kar je v računalništvu prazgodovina. Kljub razvoju tehnologij za postavljanje spletnih strani in silovitemu napredku brskalnikov, je Internet Explorer 6 še vedno za mnogo uporabnikov glavno orodje za dostop do spleta. Microsoft je v vmesnem času izdal sedmo in osmo inkarnacijo svojega modrega e-ja, nove verzije sta pripravila Mozilla in Opera, prebudil se je Safari, svoj kos pogače pa si Chromom želi odrezati tudi Google.

Microsoft se trudi Internet Explorerju povrniti sijaj, tako da je v novejših verzijah podprl zavihke, filter proti phishingu, orodja proti malwaru in bolje implementiral standarde. Toda to jim bolj malo pomaga, saj je IE 6 še vedno najbolj uporabljana verzija. Po njem posega 27 odstotkov uporabnikov, IE 7 jih ima 23 odstotkov, IE 8 pa 12 odstotkov.

Razlog za tako...

74 komentarjev

Styria kupila Bolho

Dnevnik - Avstrijsko podjetje Styria AG, ki je lastnik mnogo medijev v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem, je kupilo še 40-odstotni delež spletne strani Bolha.com. Styria ima v Sloveniji v lasti že skupino Žurnal, ki izdaja brezplačna dnevnik Žurnal in tednik Žurnal24 ter skrbi za spletno stran zurnal24.si, ter četrtino Dnevnika. Za 40-odstotni delež so odšteli 1,6 milijona evrov, tako da so sedaj postali edini družbenik, saj so že prej obvladovali 26,7 odstotka Bolhe, medtem ko je bila tretjina lastni delež. Ustanovitelja spletne strani Boštjan Marušič in Aleš Blatnik sta tako za 6,67-odstotni delež prejela vsak po 350.000 evrov.

Bolha je sicer v zadnjih treh letih zabeležila pol milijona evrov izgube, a si je nabrala solidno skupino uporabnikov. Mesečno jo namreč obišče 400.000 ljudi. Avstrijci bodo poskušali stran narediti dobičkonosno, so se pa dodatno zavezali, da bodo v primeru nevarnosti pojavitve dolgoročne plačilne nesposobnosti vanjo vložili dodatna sredstva.

47 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

Microsoftov primerjalnik brskalnikov

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft napovedal nov izdelek z imenom Expression Web SuperPreview, ki naj bi razvijalcem spletnih strani prihranil marsikakšen siv las. Ti morajo pri pisanju spletne strani paziti, da bo ta prikazana neporušeno v vseh popularnejših brskalnikih, kar vzame kar dosti časa. Z novim orodje pa jim želi Microsoft priti naproti, saj bo z njim moč hkrati pogledati izgled strani v vseh nameščenih brskalnikih na računalniku in v več različicah IE-ja (in rezultate celo položite drug na drugega). Trenutna beta verzija, ki je na voljo za prenos, sicer podpira le IE6 z IE7 ali IE8, medtem ko...

71 komentarjev

Izšel Internet Explorer 8

Microsoft - Po več kot dveh letih razvoja je Microsoft včeraj končno izdal novo verzijo svojega brskalnika. Že osma inkarnacija Internet Explorerja je na voljo za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Server 2003 in Server 2008 ter ob izidu govori 25 jezikov, slovensko žal še ne. IE8 bo vključen tudi v končno verzijo Windows 7, ko bo ta izšla, v kandidate za izid pa najverjetneje ne. Namestitev na navedene operacijske sisteme je za zdaj treba sprožiti ročno, medtem ko bodo avtomatsko posodobitev prek Windows Update omogočili kasneje.

Pomembneje od teh obrobnih opazkov pa je, kar se skriva pod pokrovom. Microsoft in Mozilla sta ogorčeno tekmovala, kdo bo prvi predstavil končno kodo nove verzije brskalnika, glavno vprašanje pa je, ali je IE8 dovolj dober, da bo uporabnike prejšnjih verzij prepričal v nadgradnjo in ne v prestop h konkurenci.

Prvi vtisi so vzpodbudni. Microsoft je poskrbel za boljše upravljanje z zavihki (na primer če neka spletna stran sesuje brskalnik, je moč zapreti zgolj...

73 komentarjev

Več kot polovica odraslih igra igre

Neowin - V svoji študiji Pew Internet & American Life Project ugotavlja, da več kot polovica odraslih Američanov igra video ali računalniške igre. Ugotovili so, da je najpomembnejši dejavnik starost, saj s starostjo delež igralcev pada. Kljub temu pa, zanimivo, 23 odstotkov starejših od 65 let igra igre. Tako lahko rečemo, da skupaj kar 53 odstotkov odraslih igra takšne ali drugačne igre (50 odstotkov žensk in 55 odstotkov moških).

Mlajši imajo raje konzole, ki imajo v razredu 18-29 let kar 75-odstotni delež, s starostjo pa ta delež pada. Skupni podatki kažejo, da 73 odstotkov odraslih v te namene uporaba računalnike, 53 konzole, 35 mobilne telefone in 25 druge prenosne naprave. Zanimiva je še korelacija z izobrazbo, saj med takimi z višjo ali visoko izobrazbo 57-odstotni delež igralcev, 51 med takimi s srednjo šolo in 40 pri takih z nižjo.

20 komentarjev

Internet Explorer 8 še pred koncem leta

bit-tech.net - Bill Veghte, vodja Windows in medmrežne divizije Microsofta poroča, da je Internet Explorer 8 na dobri poti za izid pred koncem leta. Avgusta naj bi sledila druga beta verzija, prva, marčevska, pa je bila sprejeta zelo dobro. Razlog za to je razveseljiv. Microsoft se je odpovedal svojim pol-standardom, kar pomeni, da bo IE8 internetne strani izriseval podobno kot konkurenčni brskalniki. Obstajal bo sicer legacy mode, ki bo Internet Explorerju prilagojeno stran izrisal enako kot IE7.

Bill Veghte je povedal še, da ne izključuje možnosti za 3. beta izdajo kasneje pred izidom, omenil pa je tudi, da razvoj Windows 7 poteka po načrtih.

74 komentarjev