»

Simsi praznujejo

Slo-Tech - The Sims je brez dvoma ena izmed najpopularnejših in najbolj znanih serij iger na svetu, delo simulacijskega genija Willa Wrighta, ki je odgovoren tudi za Spore in serijo Sim City. Prva igra The Sims je v Severni Ameriki izšla 31. januarja daljnega leta 2000, kar pomeni, da so razvijalci upihnili že deseto svečko. Kljub dejstvu, da se je Will Wright posvetil drugim projektom, Electronic Arts serijo še vedno razvija, kar je s skupnimi dohodki v višini 2,5 milijard dolarjev, 125 milijoni prodanih kopij in rednim udeleževanjem lestvic najbolj prodajanih iger (tako The Sims 3 kot razširitev, World Adventures, sta še vedno med angleško deseterico najbolje prodajanih iger) popolnoma logično.
Velik del prodaje gre sicer verjetno predvsem na račun mnogih razširitev, saj je Sims 3, izdan lani poleti, uspel nabrati le 4,5 milijona prodanih kopij. Vseeno je tretja izdaja igre v serijo prinesla kar nekaj (potrebne) svežine in zagnala tudi spletno menjalnico, The Sims 3 Exchange platform, s...

2 komentarja

Modern Warfare 2 še vedno podira rekorde

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Priljubljenost najnovejšega naslova iz serije Call of Duty skorajda ne pozna meja, saj je rekordom v prodaji sledil tudi rekord pri količini nelegalnih prenosov. Teh je bilo v letu 2009 oz. pravzaprav v dveh mesecih od izida kar 4,1 milijona samo za osebne računalnike, več kot dvakrat več od najbolj piratizirane igre iz leta 2008, Spore (izid v začetku septembra, 1,7 milijona prenosov za PC). Številki za Modern Warfare lahko dodamo še 970.000 prenosov za Xbox 360, kar prek vseh platform pomeni trikrat več prenosov od Spore (slednji je na voljo le za osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows oz. OS X). Lanskoletno zmago Spore je z letošnjimi rezultati preseglo vseh 5 najbolj prenesenih iger, The Sims 3 na drugem, Prototype na tretjem, NFS: Shift na...

31 komentarjev

Blu-ray bo dovolil kopiranje

bit-tech.net - Zaradi stalnih pritožb uporabnikov nad ostrim DRMjem, ki jim pusti komaj kake pravice in piratstvo naredi še toliko bolj privlačno, so se ustvarjalci standarda Blu-ray odločili, da bodo v reviziji, ki bo v veljavo stopila v prvi četrtini leta 2010, dovolili enkratno kopiranje medija. Lastniki Blu-ray zapisovalcev si bodo tako lahko naredili praktično enak (varnostni) duplikat, ostali pa bodo kopijo lahko shranili na DVDje oz. uporabili funkcijo za izvoz, ki bo vsebino prekodirala v z Windows Media Player kompatibilen format (po vsej verjetnosti torej WMV), katerakoli izbira pa bo obdržala izvorno, HD ločljivost.

Funkcija kopiranja naj bi bila del večine Blu-ray izidov že v drugi polovici leta 2010, ker pa Apple ni odgovoril na povabilo konzorcija, funkcij ne bosta podpirala niti iPod, niti AppleTV. Po besedah bit-techovcev je to morda idealna priložnost za Microsoft in njegov Zune ter z njim povezane servise.

22 komentarjev

The Sims 3 dva tedna pred izidom že na spletu

Ars Technica - EA ima večne težave z uhajanjem iger. Najprej ji je ušla Spore, sedaj pa se zgodba ponavlja tudi s The Sims 3. Marca so razvijalci razglasili dobro novico, da kupcev ne bodo ubijali z DRM-jem, spletno aktivacijo in kakšnim drugim načinom avtentikacije, temveč se bodo zatekli le k dobri stari serijski številki. Te dni pa se je na spletu že znašla igra The Sims 3, čeprav je uradni izid oddaljen še dva tedna. Ker je EA tako velikodušno odstranil zaščite, ki so bile trn v peti tako legalnim kot nelegalnim verzijam, je razpečevanje in igranje igre postalo otročje lahko. Igra je na straneh s torrenti že velik hit, pri čemer večina prenašalcev trdi, da igre ne potrebujejo zase, temveč za svoja dekleta.

30 komentarjev

The Sims 3 ne bodo imeli DRM-ja

Slashdot - Lani si je EA zaradi svoje zaščite na zgoščenkah (DRM) nakopal kar nekaj tožb razjarjenih uporabnikov. Septembra so se nanj spravili kupci igre Spore, novembra pa še The Sims 2. Nekaj se je EA iz te zgodbe le naučil, saj je obljubil, da tretja inkarnacija družine Sims ne bo imela DRM-ja. Vrnili se bodo k dobri stari metodi, in sicer k serijski številki. Prav tako ne bo treba izvesti nobene avtentikacije prek interneta, aktivacije, registracije ali česa podobnega za igranje. The Sims 3 pride v trgovine junija.

14 komentarjev

Deset najbolj piratiziranih iger

TorrentFreak - Na popularnem blogu TorrentFreak začenjajo z letnimi pregledi najbolj piratizirane programske opremo v iztekajočem se letu - prve so na vrsti igre. Prvo mesto si je z odločno prednostjo prislužila igra Spore, ki je dosegla zavidljiv dosežek 1.700.000 prenosov od svojega izida septembra, od tega pol milijona kar v prvih desetih dneh. Poleg tega cinično ugotavljajo, da je k temu dosežku pripomogla tudi zaščita DRM, ki jo je vseboval original. Na drugem mestu so zimzeleni The Sims 2 iz leta 2004 z dobrim milijonom prenosov v tem letu, sledijo pa Assassins Creed, Crysis, Command & Conquer 3 ter Call of Duty 4.

201 komentar

Skupinska tožba zoper EA

Slashdot - Po septembrski tožbi zoper Electronic Arts, ki jo je sprožil razočaran lastnik igre Spore, se jim tokrat obetata še dve novi skupinski tožbi. Razjarjeni lastniki brezplačne preizkusne različice Spore Creature Creatorja in igre The Sims 2: Bon Voyage so nezadovoljni z novo zaščito SecuROM. Oboji trdijo podobno, in sicer da igra brez njihove vednosti in privoljenja namesti programje za urejanje digitalnih pravic (DRM) SecuROM, ki se za vedno ugnezdi na disk in onemogoča normalno delo, odstranitev pa je nemogoča brez formatiranja. EA-ju očitajo, da namestitve zaščite ne omeni niti v EULA, tako obnašanje pa naj bi bilo nemoralno, neetično, tiransko in brezobrazno, še trdijo tožniki. Slashdot.

79 komentarjev

Vsi VIA hrošči...

Chip Online - Le kdo bi jih preštel . Sodeč po Chip.de so odkrili še enega hrošča v povezavi z VIA KT133 North Bridgi. Gre za težavo, ki jo uporabniki srečujejo pri toplem resetiranju računalnika iz DOSa ali Windowsa. Ekran namreč marsikdaj preprosto ostane črn. Mnogi so to težavo pripisovali overclockanju procesorjev, toda pojavlja se tudi pri sistemih, v katerih procesor deluje na osnovni frekvenci. No ja, vse ni tako črno. Napaka naj bi prizadela samo čipe serije 1EA0 in 1EA4 (prvi štirje simboli zadnje serijske številke na čipu), medtem ko 2EA1 čipi nimajo problemov. Sicer zadeva še ni bila uradno potrjena s strani VIA, toda MSI na svojih matičnih ploščah že zamenjuje North Bridge. Po nekaterih podatkih naj bi se napako dalo opraviti tako, da se poveča Vio voltaža s 3.3 na 3.45V, toda ta rešitev pomaga...

7 komentarjev