»

Poteka velik koordiniran napad DDOS na Pirate Bay

vir: ZDNet
ZDNet - Priljubljena spletna stran s torrenti The Pirate Bay, ki je trn v peti številnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic po svetu, je že več kot 24 ur nedosegljiva. Sprva je kazalo, da so organi pregona končno uspeli zatreti trdovratno stran, a se je kasneje izkazalo, da je razlog drugačen. Neznani napadalci so se strani lotili s koordiniranim napadom DDOS, je stran sporočila prek Facebooka. Nedosegljiva je tako glavna stran kot tudi blog, ki gostuje na drugem strežniku.

Pirati so sicer hitro našli obvoz za svoje uporabnike in objavili seznam posredniških...

22 komentarjev

Borci proti piratstvu ukradli spletno stran

TorrentFreak - Ameriški USCG (U.S. Copyright Group) poznamo v zadnjem času po sodelovanju s producenti filma Bombna misija (The Hurt Locker), saj so skupaj vložili tožbo proti 5000 uporabnikom, ki so film sneli s spleta. Pred tožbo jim ponujajo poravnavo v višini 2500 dolarjev, kar lahko uredijo na strani, ki so jo postavili prav ta namen. Podrobnejši pogled pa je pokazal, da je USCG-jeva kobila bosa, saj so spletno strani sami nelegalno prekopirali od konkurence.

Čeprav je stran danes na videz precej drugačna od strani Copyright Enforcement Groupa, videz vara. Še nedavno sta bili strani povsem identični, poleg HTML-kode pa še danes razkrije sumljivo preveč podobnosti. Vsak dvom se razkadi ob očitno nesposobnosti, saj je USCG nekaj časa na strani imel napisano telefonsko...

27 komentarjev

Konec Piratbyråna

TorrentFreak - Švedsko skupino Piratbyrån (švedsko Urad za piratstvo) so ustanovili leta 2003 kot protiutež Antipiratbyrånu (švedska verzija BSA). Organizacija oziroma think tank je promovirala deljenje informacij in podatkov ter si prizadevala za dialog o vplivu avtorskih pravic na družbo. Najbolj znani so postali po strani The Pirate Bay, ki so jo postavili nekaj mesecev po ustanovitvi skupine. Stran je rasla in kmalu pritegnila milijon uporabnikov. Zaradi popularnosti strani se je ekipa The Pirata Baya ločila od Piratbyråna in za stran skrbela pozneje sama.

Svoj namen je skupina Piratbyrån dosegla, saj so avtorskih pravicah in problemih njihove ekstremizacije stekle živahne debate, Piratska stranka iz Švedske pa se je prebila v evropski parlament. V zadnjih letih so bili zato znotraj skupine vedno glasnejši glasovi po zaprtju, dokončno pa je tehtnico prevesila smrt enega izmed ustanoviteljev Ibija Kopimija Botanija pretekli...

3 komentarji

Ustanovitelj The Pirate Baya zagnal plačljivo stran

TG Daily - V primerjavi z daleč najbolj znano spletno stranjo, namenjeno nedovoljenemu deljenju datotek, eden izmed ustanoviteljev The Pirate Baya, Peter Sunde, pripravlja popolnoma nov koncept za plačevanje vsebin na spletu. Flattr.com, ki je zaenkrat še v beta stadiju in naj bi bil celemu svetu dostopen že prihodnji mesec, bo za članstvo mesečno računal 2 € mesečno, v zameno pa bo ponujal vsebine na spletu, npr. prispevke na blogih, glasbo, itd. V teoriji na Flattr.com ne bo nobene vsebine oz. bodo na njej zbrane le povezave s celotnega spleta. Celoten sistem bo deloval na podoben način, kot Digg, katerega namen je prepričati uporabnike, da je neka vsebina na spletu res dobra. Blogerji, glasbeniki oz. kdorkoli drug, ki ustvarja vsebine na...

43 komentarjev

Piratom težki dnevi na Švedskem

TechCrunch - Švedskim piratom se slabo piše. V državi, ki je spletu dala največje leglo torrentov The Pirate Bay in prvo piratsko stranko, se brezskrbni gusarski dnevi počasi iztekajo. Švedski ponudnik dostopa do interneta Teliasonera je pred kratkim dobil sodni poziv, ki se sklicuje na aprila sprejeti IPRED, da bodisi plača 750.000 kron kazni (72.000 evrov) bodisi posreduje imena in naslove ustanoviteljev strani Swetorrents. Ta zakon namreč predpisuje, da morajo ISP-ji posredovati kontaktne informacije nelegalnih deliteljev datotek lastnikom avtorskih pravic, če ti to zahtevajo.

Zadnjega žeblja v krsto švedskih piratov pa najverjetneje ne bodo zabila sodišča. Spotify in podobni servisi so namreč prepričali veliko množico ne tako ideološko zagretih piratov. Za 10 dolarjev mesečno lahko namreč v zadovoljivi kvaliteti (320 kbps) poslušajo, kar jim srce poželi.

Ustanovitelji The Pirate Baya so medtem uspeli privleči svoj primer do prizivnega sodišča, kjer se bodo ponovno zagovarjali, da s...

36 komentarjev

Začenjajo se blokade The Pirate Baya

PC Pro - Po končanem postopku zoper upravitelje zloglasne švedske strani The Pirate Bay, ki sicer zunaj švedskih meja nima posledic, avtorje skladb pa navdaja z zadoščenjem, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo prvi ponudniki dostopa do interneta odločili, da je čas za blokiranje dostopa. Med prvimi je britanski ponudnik dostopa do interneta British Telecom, ki je za svoje stranke v mobilnih omrežjih onemogočil dostop do The Pirate Baya.

Pri dostopu do strani uporabnike pričaka obvestilo, da je stran blokirana zaradi zaščite mladoletnih uporabnikov. Nato so navedene kategorije strani, ki se blokirajo, pri čemer pa ni navedeno, kaj točno je pri The Pirate Bayu spornega. Zanimivo je, da tega od njih ni zahteval zakonodajalec, ampak gre za dogovor med ponudniki samimi. Še več, uporabniki, ki si želijo do strani na vsak način priti in lahko dokažejo, da so polnoletni, lahko s klicem na uporabniško podporo omogočijo dostop do strani s svojega IP-ja. Klik, klik!

72 komentarjev

Ogromno zanimanje za IPREDator na Švedskem

Heise - V začetku tega meseca je švedski raj za izmenjevalce datotek The Pirate Bay, ki sicer še čaka razsodbo sodišča (pričakujemo jo v petek), napovedal, da bo za mesečno nadomestilo pet evrov zainteresiranim ponudil uporabo VPN-ja z imenom IPREDator, s čimer bo njihovo identiteto mnogo teže odkriti. Kot poroča švedski časnik The Local, naj bi bilo zanimanje za storitev ogromno. Registriralo naj bi se že več kot 113.000 uporabnikov, od tega 80 odstotkov državljanov Švedske. IPREDator je The Pirate Bay uvedel kot odgovor na IPRED, ki je pri njih začel veljati 1. aprila in je uporabnike tako prestrašil, da se je v prvih dneh spletni promet skoraj prepolovil. V naslednjih dneh je legalna prodaja glasbe prek spleta narasla za sto odstotkov.

4 komentarji

Pirate Bay bo ponudil VPN za pet evrov mesečno

Ars Technica - Proces proti najbolj znani torrent strani na spletu The Pirate Bay na Švedskem se je že končal, o katerem smo obširno poročali, tako da čakamo le še na razsodbo (verjetno 17. aprila). So se pa medtem lastniki strani odločili za eno novost. Zainteresiranim bodo ponudili VPN dostop do strani. Storitev se bo imenovala IPREDator (IPRED sicer pomeni Intellectual Property Rights Enforcement Directive) in bo stala pet evrov mesečno, uporabniki pa bodo v zameno dobili anonimno prenašanje torrentov. IPRED namreč dovoljuje oblastem in lastnikom avtorskih pravic, da zahtevajo osebno podatke osumljenih krišiteljev, tako da jih lahko neposredno kontaktirajo in zagrozijo s tožbami. The Pirate Bay pravi, da bo uporabnike prek VPN mnogo teže identificirati in izslediti.

29 komentarjev

Sojenje proti Pirate Bayu se nadaljuje z rožami

Slashdot - Sojenje proti lastnikom in skrbnikom strani The Pirate Bay se na Švedskem nadaljuje že dva tedna, pri čemer se občasno zgodi kakšna zabavnejša prigoda. Obramba in tožilec sta ta teden večinoma pregovarjala o tem, kaj dokazi dokazujejo in česa ne, kdo je strokovnjak za protokol Bit Torrent, kolikšno škodo imajo res zaradi strani ipd. Nastopili so tudi predstavniki raznih založb, ki še vedno računajo in jadikujejo, kolikšno škodo so zaradi delovanja strani utrpeli. Tako smo bili priče različnim številkam, in sicer koliko glasbe se prenese, koliko zaradi tega izgubljajo založniki in avtorji, kako se zaradi piratstva proda manj vstopnic za kino, katere so največkrat prenesene TV-serije (prepričljivo vodita Skrivnosti otok - Lost in Heroji - Heroes). Podroben pregled najdete na TorrentFreaku.

Zanimiv pripetljaj se je primeril včeraj. V četrtek je namreč pričal profesor Roger Wallis kot izvedenec, ki je odgovarjal na vprašanja, kako sta povezana padec prodaje albumov in deljenje glasbe...

46 komentarjev

Sojenje The Pirate Bayu dalje brez presenečenj

TorrentFreak - Za nami so že štirje dnevi sojenja The Pirate Bayu, ki poteka od ponedeljka na Švedskem. V torek smo videli prvi večji preobrat, ko je tožilec umaknil polovico obtožb proti četverici zaradi težav z dokazovanjem. Sedaj si poglejmo, kaj se je dogajalo tretji in četrti dan, ki sta minila brez večjih pretresov.

V sredo je torej tožilec Håkan Roswall najprej predstavil spremenjeno obtožnico, ki jo je opisal z besedami rahlo popravljena, dasiravno je bila za polovico lažja. IFPI je zahteval odškodnino po načelu vsak prenos je izgubljena prodaja. Za vsebine, ki ji v času dostopnosti na The Pirate Bayu ni bilo mogoče legalno kupiti (denimo Let It Be skupine The Beatles), pa so zahtevali desetkrat višje zneske, pri čemer jih izgovarjanje, da toliko denarja The Pirate Bay sploh nima, ne gane. Po njihovem mnenju je The Pirate Bay organiziran kriminal v velikem obsegu, ki je torej požel tudi znatne zaslužke. Podobnega mnenja so bili tudi ostali predstavniki založnikov. Obramba se je popoldne...

125 komentarjev

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena

TorrentFreak - V ponedeljek se je na Švedskem pričelo najodmevnejše sojenje za kršenje avtorskih pravic na svetu, ko so pred sodnika morali stopiti ustanovitelji in upravljavci spletnega portala The Pirate Bay. Po dveh dneh sojenja je že prišlo do zanimivega preobrata. Tožilstvo ima namreč obilico težav z dokazovanjem, da so datoteke torrent, ki so zavedene kot dokazno gradivo, dejansko uporabljale sledilnik (tracker) Pirate Bay. Poleg tega tožilec Håkan Roswall ni dovolj dobro obrazložil delovanja DHT, zaradi česar so iz obtožnice odstranili polovico obtožb proti četverici obtoženih.

V spisih tako ostajajo obtožbe, ki se nanašajo na pomoč pri omogočanju dostopa do vsebin (assisting making available), medtem ko so pomoč pri samem kršenju avtorskih pravic (assisting copyright infringement) odstranili. Obramba je nad razpletom navdušena in ga opisuje kot senzacijo, saj, tako pravijo, se redko zgodi, da ti uspe odbiti polovico obtožb v dveh dneh, medtem ko tožilstvo ostaja stvarnejše. Po njihovem...

73 komentarjev

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Heise - V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni,...

235 komentarjev

The Pirate Bay želi zašifrirati celoten internet

New TeeVee - Očitno zakon, ki so ga pred kratkim sprejeli na Švedskem in po katerem bo švedska tajna služba lahko brez sodnih odredb prestrezala ves čezmejni telekomunikacijski promet ter protipiratska represija v obliki idej po uveljavitvi "three strikes" načela, prinašata tudi kakšno pozitivno posledico.

Pri The pirate Bay so se namreč odločili začeti s projektom, ki sliši na ime Transparent end-to-end encryption for the Internets (IPETEE). Na kratko povedano: gre za projekt, s katerim naj bi šifrirali vse omrežne povezave med računalniki.

Aplikacija, ki jo po besedah soustanovitelja The Pirate Baya Fredrika Neija nameravajo razviti do januarja 2009, bo omogočala vzpostavljanje šifriranih povezav na omrežnem nivoju.

IPETEE bo pred vzpostavitvijo omrežne povezave tako najprej preveril ali ciljni računalnik podpira šifrirni protokol, nato pa se bodo izmenjali javni ključi in se vzpostavila šifrirana povezava. V nasprotnem primeru bo povezava potekala v navadnem, torej nešifriranem načinu. Na...

54 komentarjev