»

Internetni prevaranti izkoriščajo tudi Skype

Sophos - Kruh internetnih prevarantov postaja iz dneva v dan trši, zato so prisiljeni izumljati nove taktike, kako bi še lahko pretentali uporabnike v nakup nepotrebnih ali celo škodljivih storitev. Njihova zadnja postojanka je Skype, kjer so začeli reklamirati svoj scareware.

Ustvarili so račun na Skypu z imenom Urgent notice (nujno sporočilo), ki avtomatično kliče Skypove uporabnike. Po vzpostavitvi zveze jim predvaja avtomatično računalniško generirano sporočilo, da je njihov sistem nezaščiten in okužen, zato naj se oglasijo na neki spletni strani, kjer bodo lahko dobili potrebno zaščito. Omenjena spletna stran je seveda polna strašilne programske opreme in reklam, ki uporabnika strašijo, da ima na računalniku cel kup nesnage in da mora zato...

7 komentarjev

Skype bo uvedel videokonference

The New York Times - Ker večina izmed 145 milijonov uporabnikov Skypa uporablja zgolj brezplačno možnost spletnega klicanja z računalnika na računalnik, Skype išče nove storitve, ki bi jih ponudil in zaračunal. Ena izmed njih bodo tudi videokonference med več kot dvema človekoma, ki jih bodo ponudili v sodelovanju s podjetjem Citrix.

Citrix že ima tehnologijo GoToMeeting, ki ponuja točno in Skype jo bo s pridom uporabil. Novost bo na voljo v paketu za podjetja Skype for Business. Uporabniki se bodo lahko v konferenco vključili prek Skypa ali pa prek navadnega telefonskega omrežja (v tem primeru seveda ne bodo imeli slike). Ime in cena nove storitve še nista znana.

Skype upa, da bo na ta način pritegnil večje število poslovnih uporabnikov....

10 komentarjev

Skype je nazaj

BBC - Po dvodnevnem izpadu je Skype nazaj. Če je bila sprva napaka videti neškodljiva - zaradi napake v programu je z interneta padlo nekaj supervozlišč (angl. supernode), ki so jih Skypovi inženirji poizkušali nadomestiti z drugimi - 24 ur pozneje še vedno večina Skypovega omrežja ni delovala. Šele po dveh dneh težav se je začelo stanje popravljati in Skype je začel delovati, čeprav nekatere storitve (recimo IM in Group Video Calling) niso bile dostopne še ves včerajšnji dan.

Kaj točno je šlo narobe, Skype razumljivo ne želi preveč povedati. Pravijo, da so dognali, kje je tičal problem, in da za izpad delovanja ni bil kriv zlonameren napad na omrežje. Podrobno analizo bodo uporabnikom predstavili, ko bo končana.

Uporabniki brezplačnih...

10 komentarjev

Enodnevni razpad Skypovega omrežja

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po dobrih dveh letih je Skypovo omrežje včeraj spet razpadlo, tako da milijoni uporabnikov niso mogli uporabljati storitev Skypa. Kaj točno se je zgodilo, še ni povsem jasno, čeprav je Skype že pripravil izjavo za javnost. Uradni razlog za težave v omrežju in nedosegljivost je hrošč v eni verziji programa, ki je povzročil nedosegljivost mnogo supervozlišč (supernode). Ta služijo kot kazala pri iskanju uporabnikov Skypa, zato omrežje brez njih ne more delovati....

12 komentarjev

Microsoft ukinja Vine

Vine se poslavlja

TechCrunch - Microsoft je lani predstavil svojo novo komunikacijsko-družabno storitev Vine, ki je potem obtičala v stadiju beta. Šlo je za Twitterju podobno storitev, ki je bila sprva namenjena vzpostavljanju stika s sorodniki in prijatelji v primeru nesreč in drugih nujnih okoliščin (tudi ko bi drugi komunikacijski kanali odpovedali), kasneje pa so jo nameravali nadgraditi v polnokrvno družabno storitev. Omejili so jo na ZDA in operacijske sisteme Windows XP SP2, Vista in 7, saj je bilo za uporabo treba namestiti lokalnega odjemalca. Microsoft je ugotovil, da storitev ni dosegla želene prepoznavnosti, zato jo...

5 komentarjev

Skype za Linux bo odprtokoden

The Register - Skype za platformo Linux obstaja že dolgo časa, a odprtokodnost platforme nikakor ne pomeni, da je tudi izvorna koda Skypa odprta. Skype jo ljubosumno skriva, tako da zunanji razvijalci Skypa ne morejo napisati kakšnih popravkov in izboljšav, ki bi jih želeli. Kot kaže, se bo to spremenilo. Olivier Faurax je na svojem blogu zapisal, da bo Skype odprl kodo svoje verzije za Linux, sedaj pa je to uradno potrdilo tudi podjetje. Točnega datuma še ni, delajo pa v tej smeri. To naj bi se zgodilo v bližnji prihodnosti, pravijo.

9 komentarjev

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Skypovi avtorji bi ga radi odkupili nazaj

The New York Times - Razvoj programa za telefoniranje z računalnika na računalnik prek spleta, ki se je sčasoma razvil v marsikaj več, so začeli Estonci Ahti Heinla, Priit Kasesalu in Jaan Tallinn, ki so med drugim pisali tudi svojčas priljubljen program za deljenje datotek Kazaa. Njegov potencial so kmalu spoznali pri eBayu, kjer so leta 2005 v prevzemu zanj odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Kot so povedali, Skype prav hudo z ostalimi njihovimi operacijami ni povezan, a dokler ustvarja stabilen denarni tok in dobiček razloga za nasilno prodajo ni.

The New York Times to pot poroča, da naj bi Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki sta bila lastnika podjetja Skype Limited, ki je obvladovalo Skype do prodaje, razmišljala o ponovnem odkupu Skypa. Viri trdijo, da sta se pogovarjala z več zasebnimi skladi in da zbirata svoje premoženje v želji, da podjetje spet kupila. Po prodaji Skypa sta ustanovila podjetje Atomico, ki se je ukvarjalo s tveganim kapitalom (venture capital) in je finančno podprlo Joost.com.

...

12 komentarjev

Skype meri na podjetja

The Wall Street Journal - Skype je včeraj javnosti predstavil novo storitev, s katero se želi približati majhnim podjetjem, ki kanijo preiti na internetno telefonijo. Poimenovali so jo Skype for SIP in je za zdaj še v stadiju beta. Glavna prednost je združljivost s staro opremo PBX, ki jo posedujejo podjetja, s podporo Session Initiation Protocol (SIP). Po Skypovih lastnih besedah to pomeni, da je prehod mogoč brez dragih viličarjev za nadgradnjo obstoječe infrastrukture.

Pogovori med uporabniki Skypove tehnologije bodo brezplačni, medtem ko klici na stacionarne številke v ZDA stanejo približno dva centa. Skype je sicer že prej imel oddelek za podjetja, le da je bilo potrebno za uporabo imeti računalnike in programsko opremo (tako kličemo domači uporabniki), kar je prehod v podjetjih napravljalo manj privlačen. Z uvedbo SIP-a pa je prehod olajšan, saj mora le sistemski skrbnik znati prekonfigurirati PBX. Prehod na brezplačno ali cenejše telefoniranje je mamljiv, a kritiki opozarjajo, da morajo biti zlasti...

0 komentarjev

NSA ponuja nagrado za rešitev, ki bi omogočila prisluškovanje Skype pogovorom

Slo-Tech - Kot poroča The Register naj bi - glede na anonimne vire iz industrije - ameriška tajna služba NSA ponujala visoko nagrado za podjetje ali posameznika, ki bi uspel ponuditi učinkovito rešitev za prisluškovanje Skype pogovorom in prestrezanje Skype sporočil.

Skype naj bi namreč bil eden trših orehov za policije in tajne službe, saj deluje po P2P principu, poleg tega pa pri prenosu podatkov uporablja tudi šifriranje. Po nekaterih podatkih ga zato kriminalci čedalje pogosteje uporabljajo za medsebojno komuniciranje.

Kljub temu so leta 2006 v ZDA že uspeli izslediti prvi Skype klic, lansko leto pa je nemška policija pričela razvijati načrte za prisluškovanje Skypu s pomočjo zlonamerne programske opreme. Konec leta 2008 je tudi prišlo na dan, da Skype skupaj s kitajskim partnerjem TOM Online pregleduje vsebino Skype sporočil.

Po poročanju The Registra naj bi NSA že znala razbiti Skype šifrirane pogovore, vendar naj bi bilo dešifriranje preveč zapleteno in drago, zato ponujajo nagrado...

31 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Je Skype naprodaj?

CNet - Oktobra 2005 je eBay za nakup Skypa, ki ga poznamo po nudenju brezplačnih video klicev z računalnika na računalnik in trženju poceni klicev v telefonska omrežja v tujino, odštel 2,6 milijarde dolarjev. Že lani so se na spletu pojavljala namigovanja, da utegne eBay Skype prodati, zadnje izjave eBayevega izvršnega direktorja pa so zanetile nov val ugibanj. John Donahue je namreč dejal, da je Skype odlična samostojna storitev. Ob analiziranju slabih finančnih rezultatov eBaya v zadnjem četrtletju, ko so zabeležili za tretjino manjši dobiček, je navrgel, da je sinergija med Skypom in drugimi deli portfelja minimalna. Kljub temu pa hudega pritiska, naj ga prodajo prav zdaj, ni, saj je recimo v zadnjem četrtletju Skype povečal dobiček za 26 odstotkov.

Glavni problem je drag nakup, saj eBay trenutno ne more iztržiti niti blizu zneska, ki ga je plačal za nakup. Leta 2007 so odpisali 900 milijonov kapitalske izgube, tako da trenutno cenijo njegovo vrednost na 1,7 milijarde. Spremenile so...

7 komentarjev

Detelfone - zamenjava za Skype?

Slo-Tech - Na tržišču se je pojavil nov ponudnik internetne telefonije - Detelfone. Ponujajo brezplačno telefoniranje z drugimi uporabniki svoje storitve in poceni telefoniranje v ostala fiksna in mobilna omrežja.

Za delovanje je potrebno naložiti njihov brezplačni program in seveda imeti računalnik s slušalkami (zvočniki) ter mikrofonom. Seveda brez povezave v internet ne gre.

Slovenski uporabniki lahko tudi dobijo svojo telefonsko številko (0592xxxxx) in so tako dosegljivi od "zunaj". Kot piše na njihovi spletni strani, uporablja to storitev trenutno 709 uporabnikov. Minuta pogovora v omrežje Telekoma Slovenije stane 4,6 SIT (oz. 3,83 SIT brez DDV), kar je ugodneje, kot klici po stacionarnem telefonu.

76 komentarjev

Sony in internetna telefonija

PC Magazine - Podjetji GlowPoint in Sony sta združili moči in se pridružili izdelovalcem programske opreme, ki ponujajo aplikacije za internetno telefonijo. Brezplačno storitev so poimenovali Instant Video Everywhere, poleg glasovne komunikacije pa omogoča tudi videokonference. Sony bo najnovejši izum dodajal k prenosnikom Vaio BX, ki bodo opremljeni s spletnimi kamerami. Vsak uporabnik programa bo imel tudi lasten poštni predal za sporočila in unikatno številko, na kateri bo dosegljiv, kar bo približalo koncept klasičnemu telefoniranju in posledično olajšalo delo uporabnikom, neveščim sodobnih tehnologij.

6 komentarjev