»

Delničar pozval Ballmerja k odstopu

Med Ballmerjeve neuspehe mnogi umeščajo Windows Visto, predvajalnik Zune in zadnje Microsoftove mobilne rešitve

vir: Reuters
Reuters - David Einhorn, lastnik vplivnega investicijskega sklada Greenlight Capital (ki, zanimivo, trguje brez rabe finančnega vzvoda) je prvega moža Microsofta, Steva Ballmerja, javno pozval k odstopu. Po Einhornovih besedah naj bi Ballmer z mislimi "obtičal v preteklosti", kar "predstavlja resno oviro za rast podjetja". Z odstopom bi dal možnost komu drugemu in omogočil ponovno rast delnic podjetja.



Trg se je na na poziv odzval pozitivno, z dvigom cene delnice za 0.87 dolarja. Microsoftove delnice sicer zadnjih 10 let, kar je Ballmer za...

65 komentarjev

Icahn odstopil iz Yahoojeve uprave

Slo-Tech - Ameriški poslovnež Carl Icahn, ki je lani uprizoril pravi upor, ko je želel zamenjati Yahoojevo upravo, in se je kasneje zadovoljil z mestom v upravi zase in dva zaveznika, je odstopil s položaja. Pred tem je poskusil skupaj z Microsoftom prevzeti Yahoo, a je slednji zavrnil ženitno ponudbo.

Yahoo je v petek objavil, da jih Icahn zapušča. V izjavi za medije so prijazno zapisali, da je šlo za pomembnega člana uprave, ki jim je obilno pomagal, za kar so mu hvaležni. Zakaj točno je zapustil Yahoo, ni znano, se pa govori, da se je to pot zagledal v padlega finančnega velikana CIT Group, kateremu ponuja šestmilijardno posojilo. V svoji odstopni izjavi je Icahn poudaril, da je trenutno prezaposlen z drugimi projekti, in izrazil podporo Yahoojevi šefici Carol Bartz in združevanju z Microsoftom. Yahoojeva uprava bo imela odslej 11 članov, konec leta pa se mandat izteče še predsednici Maggie Wilderotter.

0 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Londonska borza opušča Microsoft platformo?

ComputerWorld - Kot na Computerworld piše Steven J. Vaughan-Nichols, naj bi se Londonska borza (LSE) dokončno odločila opustiti Microsoft platformo.

Septembra 2008 je namreč Londonska borza doživela celodnevni izpad sistema in po nekaterih špekulacijah (na LSE so jih sicer zanikali, a ne preveč prepričljivo) naj bi bila za to kriva programska oprema TradElect.

TradElect, ki so ga v produkcijo pompozno uvedli junija 2007 je programska platforma pisana v C# in .NET, teče pa na Microsoft Windows Server 2003. Podatkovna baza sistema teče na Microsoft SQL Server 2000, program pa sta razvila Microsoft in Accenture.

Načrtovan odzivni čas sistema naj bi bil do 10 milisekund, vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem takšnega odzivnega časa. Stalne težave s sistemom, stroški vzdrževanja in nezanesljivost sistema pa so očitno privedli do odločitve, da LSE TradElect dokončno opusti.

Pri vsem skupaj pa je morda najbolj zanimivo to, da takšnih težav konkurenčni program za borzno trgovanje...

213 komentarjev

Kumo ne bo Kumo

TG Daily - Težko pričakovani spletni iskalnik nove generacije, ki ga je Microsoft skrival in razkrival pod imenom Kumo (to po japonsko pomeni oblak ali pajek), je dobil novo poimenovanje. Odslej se bo imenoval Bing. Za reklamiranje novega iskalnega pogona, ki bo luč dneva ugledal v prihajajočih dneh, je Microsoft namenil od 80 do 100 milijonov dolarjev, kar je več kot četrtina lanskega celotnega oglaševalskega proračuna podjetja. Kot pravijo, v oglasih ne bodo neposredno napadali Googla, temveč bodo igrali z starimi kartami, da internetno iskanje trenutno pač ne deluje kot bi morali, zato imajo oni rešitev. Trenutno ima Google sicer 60,4-odstotni tržni delež, ki mu sledi Yahoo s 16,3 odstotka, šele tretji pa je Microsoft s slabimi desetimi odstotki. Če se bo Chandlerjev priimek uveljavil in pomagal Microsoftu do boljše prepoznavnosti, presodite sami.

17 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Microsoft še vedno pogleduje za Yahoojem

TG Daily - Tale limonda o ljubezni in sovraštvu med Microsoftom in Yahoojem se kar noče končati, za kar pridno skrbijo šefi obeh podjetij, ki vsake toliko časa izustijo primerno udarno izjavo. To pot je očitno na vrsti Microsoft. Njegov šef Steve Ballmer je namreč tedni na konferenci ponovno dvoumno dejal, da bi kupčija med podjetjema pomagala Microsoftu pri gradnji spletnega iskalnika in širitvi baze uporabnikov.

Ali se bo iz tega kaj izcimilo, je vprašljivo, saj je nova Yahoojeva šefinja Carol Bartz zelo zadržana do teh idej. Poleg tega je Ballmer priznal, da je z njo osebno od prevzema funkcije govoril le enkrat, in sicer ko ji je čestital za napredovanje. Spomnimo, da Microsoft intenzivno razvija in testira svoj iskalni sistem Kumo, za katerega bi si verjetno zelo želel Yahoojevo množico uporabnikov. Rezultat na borzi je pričakovan, a ne pretiran, saj so delnice Yahooja včeraj spričo teh govoric porasle za tri odstotke.

6 komentarjev

Kakšen bo Microsoftov Kumo

Wired News - Microsoft je naznanil, da je začel z internim testiranjem novega iskalnega pogona, ki nosi kodno ime Kumo. Ko bo Kumo nared za uporabo, bodo z njim zamenjali Live Search, in poskusili konkurirati Googlu na področju iskanja po spletu. Celotni projekt naj bi Microsoft zastavil kar resno, tako da je v podjetju trenutno živahno vzdušenje testiranja, nad izdelkom pa naj bili zaposleni navdušeni.

Da bi jim uspelo ogroziti Google, razvijajo novo tehnologijo iskanja, ki so jo poimenovali...

8 komentarjev

Microsoftova ponudba stala Yahoo 79 milijonov dolarjev

CNet - Čeprav je Microsoftova prevzemna ponudba za Yahoo lani padla v vodo, Microsoft vsake toliko previdno ponovi, da je načeloma še vedno zainteresiran za takšno ali drugačno sodelovanje z Yahoojem. Microsoftov šef Steve Ballmer je pred dnevi ponovno dejal, da si želi zavezništva z Yahoojem. Toda nova izvršna direktorica Yahooja Carol Bartz ostaja neizprosna in vse od nastopa funkcije pred šestimi tedni zavrača kakršnokoli povezovanje. Sicer je nova šefica delo vzela skrajno resno in v teh tednih opravila nešteto intervjujev z zaposlenimi, dodobra spoznala delovanje podjetja in zastavila nove smernice ter reorganizirala vodstveni kader. Tako je denimo odpustila finančnega direktorja Blaka Jorgensena in pripeljala Elise Steele.

Zanimivi pa so tudi podatki, koliko je lanska ubranitev pred prevzemom stala Yahoo. Večino od 79 milijonov dolarjev, kolikor naj bi znašal račun, so porabili za zunanje svetovalce, ki so pomagali analizirati Microsoftove ponudbe. Drugi delež je veljala borba z...

9 komentarjev

Microsoft se spet zanima za Yahoo

Microsoft - Težko bi prešteli, kolikokrat si je Microsoft premislil, ali je ali ni zainteresiran za nakup Yahooja, a najnovejše uradno stališče pravi, da je. V petkovi izdaji The Wall Street Journala je Steve Ballmer, Microsoftov izvršni direktor, v skupnem intervjuju z dr. Lujem dejal, da bi bilo bolje posel z Yahoojem skleniti čim prej. Dr. Qi Lu, prej zaposlen v Yahooju, je postal novi šef za spletne izdelke in oglaševanje ter hkrati vodja Microsoftove skupine, ki se ukvarja z izvedbo kupčije.

Oba še vedno trdita, da trenutno z Yahoojem ne potekajo nobeni pogovori, a v isti sapi dodajata, da bi bil prevzem smiselna odločitev za Microsoft. Glavna prednost povezovanja z Yahoojem ni tehnična superiornost, ampak Yahoojevi kontakti in pogodbe v svetu oglaševanja. Poleg tega bi Google s tem dobil resnega in močnega konkurenta. Dodajata še, da se Microsoftu pri tem nikamor ne mudi. Jasno, Microsoft lahko še malo počaka, da se Yahoo znajde v še večji godlji, in izsili boljši dogovor.

6 komentarjev

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad...

40 komentarjev

Microsoftov ultimat: "Yahoo, imaš tri tedne časa."

Microsoft grozi, da bo odstavil Yahoojevo upravo

vir: CNet
CNet - Microsoftov šef Steve Ballmer je v zgodbi o prevzemu Yahooja odprl povsem novo poglavje. V pismu, ki ga je včeraj naslovil na Yahoojevo upravo, je sporočil: "V primeru, da sporazuma ne bomo dosegli v naslednjih treh tednih, bomo prisiljeni vključiti v odločitev vaše delničarje, sprožili pa bomo tudi postopek za glasovanje o novi Yahoojevi upravi. Prvotna ponudba je bila namenjena prijateljskemu prevzemu, če pa bodo morali o sporu odločati delničarji, bo imelo dogajanje po našem mnenju negativen vpliv na vrednost vašega podjetja."



Microsoft je 1. februarja ponudil za Yahoojevo delnico 31 ameriških dolarjev, grožnja o zamenjavi uprave podjetja in nižji ponudbi pa najbrž ne bo spodbudila...

10 komentarjev

Microsoft ponudil 44,6 mrd $ za Yahoo!

Reuters - Po poročanju The inquirer in Reuters je Microsoft ponudil za nakup Yahooja 44,6 milijard USD. S tem nakupom naj bi se še bolj zaostril boj med Redmondom in Googlom za internetno prevlado. Microsoft je pripravljen plačati 31 USD za delnico Yahooja, kar je za 62% več, kot je bila včeraj cena delnice po zaprtju na ameriški borzi - Nasdaq.

Yahoo pričakuje nadaljnjo strmo rast spletnega oglaševanja, ki naj bi do leta 2010 obsegalo že 80 milijard USD, v primerjavi s 40 milijardami USD v letu 2007. Dodajajo pa, da je na tem področju vse bolj dominanten le en igralec - Google.
Yahoo je bil zadnje čase tarča vse več kritik zaradi ne najboljšega konkuriranja Googlu na področju spletnega oglaševanja in spletnega iskalnika ter, še bolj pogosto, porastu "social network" strani, kot sta Myspace in Facebook.

Microsoft pravi, da so identificirali štiri področja, kjer bo prihajalo do medsebojne sinergije. Ta pa bo vredna milijardo USD letno.

Na novico sta nas opozorila tudi root987 in metalc.

35 komentarjev