»

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

The New York Times - Ko pišemo o bližnjevzhodnih državah, navadno poročamo o novih načinih vlad za omejevanje dostopa do interneta in cenzure, zato je pravo olajšanje, da kdaj pišemo o novih internetnih povezavah in celo smelih načrtih o globalnih vozliščih. Za to pot se je odločil Irak, ki se po letih diktature počasi odpira svetu in semkaj sodi seveda tudi internetna povezljivost. Začeli so s položitvijo novega podmorskega kabla, piše The New York.

V okviru pol milijarde dolarjev vrednega sistema Gulf Bridge Network so podmorski kabel, ki svojo pot začne na Siciliji in preko Sueškega prekopa nadaljuje pot po Rdečem morju, ob Arabskem polotoku, čez Hormuško ožino in po Perzijskem zalivu, potegnili do Iraka v bližini Basre. Projekt je bil tehnično zelo zahteven, saj...

6 komentarjev

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Ladja za polaganje podmorskih kablov

Slo-Tech - V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka...

64 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev

Gruzinka od sveta odrezala Armenijo

Optična vlakna povezujejo svet, a le dokler so povezana tudi sama

Slo-Tech - Poškodbe na hrbteničnem omrežju, večinoma sestavljenem iz optičnih kablov, so vedno neprijetna reč, saj pogosto v srednji vek vržejo dobršen del prebivalstva. To so za kar 12 ur 28. marca občutili v večini Armenije, za kar pa je bila, nekoliko začuda, kriva 75-letna ženica iz sosednje Gruzije. Ta je po gozdu iskala odpadne kovine in naletela na optični kabel, ki je v svet povezoval 90 % zasebnih in poslovnih uporabnikov v Armeniji. Prepričana v vrednost svoje najdbe je ženica kabel prerezala, takoj po tem dejanju pa je bila verjetno razočarana, da notranjost kabla ni bakrena in je praktično brez vrednosti za njene podvige.

Vzdrževalci Gruzinskih Železnic in Telekomunikacij so nato dolgo iskali napako, dokler je niso...

17 komentarjev

Rezultat uzakonjenega oglaševanja garantirane hitrosti interneta na Madžarskem medel

Ars Technica - Zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta je hecna stvar. Naši ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se trudijo po najboljših močeh zagotavljati oglaševano in dogovorjeno hitrost dostopa do interneta, a jim vedno ne uspe. Iz takšnih ali drugačni razlogov hitrost ni vedno maksimalna in če so težave stalne, pač ponudijo cenejši paket ali, če tega ni, znižanje cene. K sreči se ne držijo slepo Splošnega akta o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta, v katerem je Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije primerno prenosno hitrost zakoličila pri 28.800 bitih na sekundo. V tujini je stanje še slabše, saj je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) ta teden ugotovila, da je povprečna hitrost dostopa do interneta nekako polovica...

29 komentarjev

UPC na Nizozemskem začel omejevati hitrost dostopa do interneta

Slashdot - Nizozemski ponudnik dostopa do interneta UPC Broadband je začel na Nizozemskem omejevati hitrost dostopa do interneta. Z 20. avgustom so uvedli novo shemo, ki bo od 12.00 do 24.00 ure omejila hitrost na eno tretjino običajne za vse protokole razen HTTP. Tudi določene strani, ki so znane po veliki pasovni zahtevnosti, bodo upočasnjene, čeprav do njih vodi HTTP.

Preizkusno so shemo že pred tem uvedli v pokrajini Flevoland, kjer naj bi požela pozitivne kritike, saj se je večini uporabnikov odzivnost izboljšala. Kot razlog za te poteze v UPC-ju navajajo en odstotek uporabnikov, ki nenormalno veliko uporabljajo svojo pasovno širino s prenosom datotek iz novičarskih skupin in prek omrežij P2P - po njihovih besedah zlorabljajo omrežje - zaradi česar imajo ostali uporabniki težave s hitrostjo in zakasnitvami. Uradna najava v nizozemščini in prevod z Googlom.

Dodajmo še, da nizozemski UPC Broadband nima več nobene povezave z našim UPC Telemachom. Letos maja je namreč sklad Mid Europa...

50 komentarjev

Neznanci odrezali Silicijevo dolino od sveta

The Register - Pretrganje podmorskih kablov, ki skrbijo za svetovno povezanost interneta, je običajno posledica neprevidnih kapitanov, mnogo redkejši pa so primeri namernega poškodovanja internetnih podatkovnih vodov. Na kopnem kable po navadi pomotoma prerežejo pri gradbenih delih, tokrat pa ima policija v Kaliforniji opraviti z zlonamernim dejanjem.

V četrtek je namreč mrknil internet v Silicijevi dolini skupaj s telefonskim omrežjem in bankomati, kar je prebivalcem povzročilo mnogo sivih las. Kot so ugotovili, so nepridipravi sprva prerezali štiri optične kable podjetja AT&T v San Joseju, še štiri pa so onesposobili dve uri pozneje v San Carlosu. Negodovanja domačih uporabnikov so sicer razumljiva, mnogo resnejše težave pa so bile nedostopna številka za nujno pomoč 911, nedosegljivost policije, gasilcev, bolnišnic, podjetij itn.

Motiv za napad ni znan, so se pa napadalci morali pošteno potruditi, saj so morali odmakniti petdesetkilogramske pokrove nad jaški, splezati navzdol in prerezati...

21 komentarjev

Kdo skrbi za podvodne optične kable

Takole podvodni kabli pribodejo na površje na Floridi

vir: Popular Science
Popular Science - Večkrat smo že pisali, da je internet na tem ali onem delu svet mrknil, kar je mnogokrat posledica pretrganih ali poškodovanih podmorskih kablov. Včasih čez nekaj dni sledi novica, da so uspeli povezave popraviti, redko pa predstavijo ljudi in tehnologijo, ki skrbi, da je internet v dobri kondiciji.

Na Popular Science so objavili zelo zanimiv prispevek, v katerem so predstavili človeka, ki obvezuje rane na kablih. John Rennie je 57-letni Škot, ki za podjetje Global Marine Systems patruljira po morjih in rokuje z majhno podmornico na daljinsko upravljanje. Kot pravi, so poškodbe kablov nekaj povsem običajnega, kar se dogaja vsak dan in ne le takrat, ko o prekinitvi kakšnega večjega in pomembnejšega poročajo mediji....

13 komentarjev

Popravila na podmorskih kablih tečejo

Neowin - Prejšnji teden smo poročali, da so se pretrgali kar trije podmorski telekomunikacijski kabli, ki pod Sredozemskim morjem povezujejo z evropskimi vozlišči Bližnji vzhod in naprej. Tako so takoj po pretrganju v Indiji opazili štirikrat daljši dostopni čas.

Šlo je za kable SEA-ME-WE 3, SEA-ME-WE 4 in FLAG, ki potekajo naprej še globoko na Daljni vzhod. Francoski telekom je na pot poslal ladjo Raymond Croze, ki je hitro našla poškodovane vode. Pomagali so si z daljinsko vodeno podmornico Hector, ki bi prišla še posebej prav v primeru, da bi sidro ladje, ki je kable najverjetneje pretrgalo - uradnega razloga še ni - odneslo nekaj kilometrov iz smeri, kar da se bojda rado dogodi. Za kabel iz sistema FLAG bo poskrbel indijski operater, ki je na pot poslal ladjo Teliri. Kable morajo sedaj z dna dvigniti na površje in izvesti zamenjavo pokvarjenih vlaken. SEA-ME-WE4 bo popravljen do božiča, SEA-ME-WE3 pa do konca leta, obljubljajo Francozi.

10 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev

Poškodovan globokomorski podatkovni kabel

ZDNet -

Večinski del podatkovnega prometa med celinami še vedno teče po globokomorskih kablih in ker ti niso večni, se včasih zgodi tudi kakšna nevšečnost. Optični kabel TAT-14, ki povezuje Združene države s Francijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Dansko in Nemčijo, je namreč v torek prekinil podatkovni (internetni) promet. Strokovnjaki so ugotovili, da je napaka v francoskem sektorju, in se takoj odpravili popravljat težavo.

Zanimivo pri vsej stvari je, da je TAT-14 speljan v obliki prstana, torej napaka na eni povezavi ne bi mogla preprečiti pretoka podatkov, kot se je zgodilo tokrat. Že prej ta mesec je bil namreč en del prstana v ameriškem sektorju poškodovan, napako pa naj bi odpravili do konca tega tedna. Ko se je prstan poškodoval še na drugi stran, je povezava obnemela. Dejstva, ali je bil izpad TAT-14 kriv za težave z internetom v Veliki Britaniji, ko je bil večji ameriški del večinoma nedosegljiv, še niso potrdili. Več o tem.

18 komentarjev

DNK računalnik

PhysicsWeb - Zanimiv naslov, kajne? Bistvo novice je, da so znanstveniki prvič v zgodovini uporabili DNK računalnik, da je našel pravilen odgovor iz milijona možnih...kakorkoli že, tukaj si lahko preberete več o tem. Bo namesto koščka silicija v naših megaohišjih tiktakala DNK? Pravijo, da ja.

0 komentarjev

Kdo rabi GeForce3?

Glide Underground - Urednik Glide Undergrounda je objavil zelo zanimiv "uvodnik", v katerm se sprašuje o upravičenosti nakupa trenutnega Nvidiinega paradnega konja, GeForca3. Moram priznati, da se z večino njegovih stališč popolnoma strinjam! Nvidia je očitno pozabila na "realni svet" in se posveča izdelavi vedno hitrejših, funkcijsko polnih in dražjih proizvodov. Očitno jih ne zanima, da njihove napredne tehnologije trenutno nihče ne more izkoristiti ter tudi ne, da si velika večina ljudi sploh ne bo mogla ali hotela privoščiti njihovih produktov. Ta razvojna tendenca je v svoji osnovi sicer vredna pohvale, saj je malo podjetij ki lahko v 6 mesečnih ciklih izdajajo nove in nove proizvode, toda postavlja se vprašanje kam jih bo to pripeljalo. Čisto mogoče je namreč, da se bodo popolnoma odtujili uporabnikom, katerim so njihovi proizvodi dejansko namenjeni...

5 komentarjev