»

Možakar napisal gonilnike za kup kamer

The inquirer - Tako kot povsod drugje so tudi v IT branži določeni ljudje zaradi svojih dosežkov znani, drugi pa kljub zavidljivim podvigom ostanejo skriti nekje tam zadaj. Eden od slednjih je nedavno doživel svojih 5 minut slave, na Inquirerju so namreč objavili kratek intervju šestdesetletnega francoskega zdravnika Michela Xhaarda. Morda mislite, da mu je uspelo kakšno medicinsko odkritje, pa ni ravno tako, saj se Michel v prostem času ukvarja s programiranjem, natančneje z izdelavo gonilnikov za spletne kamere USB v Linuxu. Doslej je popolnoma samostojno in prostovoljno do delovanja v odprtokodnem OS-u pripravil že 352 izdelkov, predvsem cenejših izvedenk, ki ne uživajo podpore proizvajalca.

Izvorni intervju.

10 komentarjev

Mozilla napada mobilne telefone

Slashdot - Razvijalci pri Mozilla Foundation so se že pred časom odločili, da jim svet namiznih računalnikov niti približno ni dovolj. Zato so odprli novo fronto v boju med brskalniki, tokrat na mobilnih telefonih in podobnih manjših napravah. Minimo, kot se mini Mozilla imenuje, je v razvoju že kar lep čas in deluje kot konkurenca Operi za mobilne telefone.

Na CNET News so pred kratkim objavili intervju z vodilnim pri projektu, Dougom Turnerjem. Ta je povedal nekaj razlogov zakaj bi sploh uporabljali Minimo namesto konkurence in tudi napovedal izdajo nove različice (0.3) tega brskalnika, ki naj bi prišla januarja.

Še eno pomagalo pri krajšanju dolgih ur v šoli ...

5 komentarjev

Teorija hologramov

Tech Review - Predstavljate si skupino znanstvenikov, ki pred sabo gleda molekulo DNK. Iz zraka priplava (dobesedno) antitumurna učinkovina in se začne vezati v mali žleb dvojne vijačnice. Iz prikaza lahko razberejo lastnosti vezave, kar pomeni, da lahko molekulo tudi sintetizirajo.

Verjetno si se sedaj to malo težje predstavljate, ampak čez nekaj časa bo hologramski prikaz omogočil lažje delo v medicini, farmaciji, strojništvu in podobnih vedah. Vsaj tako pravijo na Technology Review, kjer so vzeli pod drobnogled hologramsko tehniko, vse njene prednosti in slabosti. Kaj vse ostalega pa nudi hologramska tehnika, pa najdete tukaj.

1 komentar

Intervju z izumiteljem mobilnih telefonov

Technology Review - Ta novica sicer ne sodi striktno na naše področje, toda vseeno ne dvomim, da bo veliko ljudi zainteresiranih. Na Technology Review so namreč objavili intervju z izumiteljem mobilnih telefonov, Martinom Cooperjem. Tipo je, sodeč po tem intervjuju, res nadvse zanimiva oseba, večni upornik in optimist, poleg tega pa zna temeljito skritizirati današnje velike družbe in predstaviti svojo vizijo razvoja brezžičnih telekomunikacij. Res priporočam ogled...

1 komentar

Tomov Power Box

Tom's Hardware - No, pa se vrnimo v nebarviti, sivi svet PCjev. Na Tom's Hardware so predstavili svojo vizijo ultimativnega računalnika, ki so ga poimenovali Powr Box. Kot bi lahko uganili, gre za mega overclockanega Thunderbirda, ki ga ne hladi nič drugega, kot slavni Vapochill. Seveda so svojo sanjsko mašino temeljito stestirali, in z veseljem pokazali, kako na mrtvo premlati Intelovega Pentiuma4. Tukaj!

0 komentarjev