»

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Tajvanski pomnilniški mastodont se rojeva

Heise - Na trgu pomnilniških čipov zadnje časa vlada zelo čudna atmosfera, ki meji domala na paniko. Proizvajalci izkazujejo astronomske minuse, Qimonda je po neuspelem nemško-portugalskem oživljanju podlegla, njene ameriške podružnice so vložile zahtevo za začetek stečajnega postopka, cene pa se še vedno zadržujejo na zgodovinsko nizkih ravneh. Pravzaprav nič presenetljivega, saj je tudi povpraševanje daleč od nivojev, ki so jih proizvajalci vajeni. Da ne bi šla rakom žvižgat še tajvanska pomnilniška industrija, ki je v svetovnem merilu pomemben igralec, tamkajšnja vlada pripravlja sveženj ukrepov.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč objavilo (prevod), da se bodo začeli ukvarjati s procesom izgradnje pomnilniškega giganta, ki bo posrkal Etron, Inotero, Nanyo, Powerchip, ProMOS, Rexchip in Winbond. Nastajajoči mastodont se bo neizvirno imenoval Taiwan Memory Company (TMC). Z združitvijo (točen pravnoformalni okvir, v katerega bodo zapakirali sodelovanje, še ni znan, ker delničarji nad...

6 komentarjev

Qimonda nesolventna, RAM se bo dražil

X-Bit Labs - Poročali smo že o tegobah nemškega izdelovalca pomnilniških čipov Qimonda, ki si je mukoma zagotovil 325 milijonov evrov pomoči. Zanjo sta skrbeli Portugalska in Nemčija, a je bilo vse skupaj domenjeno prepozno, tako da do transakcije ni prišlo. Posledično je pred dnevi Qimonda na münchenskem sodišču prijavila nesolventnost. To bo sedaj Qimondi dodelilo upravitelja, ki bo poskusil nadaljevati prestrukturiranje in ponovno zagnati podjetje.

Čeprav je bila Qimonda šele peti največji proizvajalec čipov DRAM, pričakujejo ostali pozitivne učinke zaradi njenega skorajšnjega propada. Če se bodo vsi držali zastavljenih kvot, naj bi se proizvodnja in s tem ponudba skrčila za desetino, kar naj bi cene potegnilo iz globin na razumljive nivoje. Cena gigabitnega čipa DDR2 znaša trenutno manj kot dolar, pričakujejo pa stabilizacijo med 1,2 in 1,5 dolarjema. Analitiki pričakujejo, da se bo letos dogajal proces združevanja proizvajalcev z namenom zmanjševanja stroškov in konkurence, zato ob koncu...

4 komentarji

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

Tajvansko sodišče razsodilo v prid ProMOSa

X-Bit Labs - Že pred časom smo poročali, da je pomnilniški gigant Infineon z začetkom letošnjega leta ProMOSu odvzel licenco za izdelavo pomnilnika z uporabo "njihovega postopka". Brez te licence bi ProMOS lahko kar zaprl svoje proizvodne obrate, saj veliko večino pomnilnika izdelajo prav s tem postopkom. No, pred nekaj dnevi je ProMOS poslovnim partnerjem naznanil, da je tamkajšnje sodišče odločilo, da lahko nadaljujejo s proizvodnjo pomnilnika in da s tem ne kršijo nobene licence. Na žalost ni znanih veliko podrobnosti o dogajanju. Klik!

0 komentarjev

Prvi 512 Mbitni čipi v 0.13 mikronski tehnologiji

X-Bit Labs - Čeprav se zdi, da je nova 0.13 mikronska tehnologija izdelave najbolj primerna ravno za procesorje in grafične kartice, se nanjo že dalj časa pripravljajo tudi podjetja, ki izdelujejo pomnilnik. Tako je Winbond pred kratkim objavil, da načrtujejo izdelavo prvega 512 Mbitnega 0.13 mikronskega pomnilniškega čipa. To so zaenkrat še vedno bolj poizkusi, saj se nam masovna proizvodnja obeta šele v Q2 2002. So pa poizkusi dober pokazatelj, da pomnilniška industrija še vedno brca.

0 komentarjev

Micron nad vsemi

The Register - Podjetje Micron je res od sile, saj poizkuša narediti vse za pomnilniško industrijo. Pred kratkim pa so se preizkusili še pri izdelavi chipseta. Bo Micron sedaj izdeloval chipsete? Ne, vendar pa je z izdelavo chipseta, ki podpira 166 MHz DDR SDRAM Micron samo hotel pokazati, kako preprosto je podpreti ta tip pomnilnika. Sicer 166 MHz DDR SDRAM modulov še ne bomo ugledali tako kmalu (po nekaterih podatkih naj bi jih na prodajnih policah zagledali v začetku leta 2002), vendar pa lahko proizvajalci naborov, kot so SiS, ALi in VIA tačas mirno promovirajo ta tip pomnilnika s tem, da ga podprejo v svojih najnovejših produktih. Nove module so že predstavili pri Micronu, Samsungu in Hynixu.

5 komentarjev

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja