»

Poliuranski klastri so molekularni magneti

PhysOrg.com - Z Univerze v Nottinghamu poročajo o izdelavi molekularnega magneta (SMM, single-molecule magnet) iz dveh atomov urana-238, o čemer poročajo v članku A delocalized arene-bridged diuranium single-molecule magnet v Nature Chemistry. Molekularni magneti so predmet živahnih raziskav, ker obljubljajo izdelavo tehnologije za shranjevanje podatkov, ki bo nudila več stokrat gostejši zapis od klasičnih trdih diskov.

Steve Liddle, ki se ukvarja s kemijo urana, je uranove atome povezal z molekulami toluena. Nastali kompleks je izkazoval magnetne lastnosti. SMM so namreč posebna skupina molekul, ki so magnetne na molekularnem nivoju. Pod določeno temperaturo blokiranja se pojavi magnetna histereza in molekula se vede kot majhen trajni magnet. To pomeni, da se v njih za razliko od...

24 komentarjev

Težave z diskom Seagate Momentus XT

ComputerWorld - Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki...

9 komentarjev

AMD pokazal Ontario, Zacate

X-Bit Labs - AMD je pokazal slike nove pospešene procesorske enote (APU) Fusion, kot se imenuje zlitje centralnih procesorjev in grafičnih procesorjev, ki bo na voljo prihodnje leto. Na voljo bo v dveh izvedenkah, ki imata kodni imeni Ontario (za netbooke in majhne prenosne naprave) ter Zacate (za poceni prenosnike). Po zgradbi, zmožnostih in ceni bosta podobna; oba bosta imela dve jedri Bobcat in grafično enoto na osnovi čipa ATI Cedar s podporo DirectX 11, DirectCompute in OpenCL. Prav tako bosta podpirala strojno pospeševanje HD-videa (1080p).

Bistvena razlika bo v porabi energije, saj bo Ontario porabil do 9 W, medtem ko bo Zacate dvakrat požrešnejši in nekoliko hitrejši. Izšla bosta še letos, v prve naprave pa jih bodo proizvajalci vgradili v začetku prihodnjega leta, predvideva AMD.

1 komentar

Novi poceni SSD-ji iz Corsairja

X-Bit Labs - Corsair je pripravil novo serijo polprevodniških pogonov, ki pometejo še z zadnjimi oporekanji, da so v primerjavi s klasičnimi trdimi diski predragi za uporabo kot sistemski disk. Nova serija se inovativno imenuje Nova Series in po novem vsebuje predstavnike s kapaciteto 32 GB, kar je ravno dovolj za uporabo kot sistemski disk. S krmilnikom Indilinx Barefoot in podporo funkciji Trim branje poteka s 195 MB/s, pisanje pa s 70 MB/s. Cena modela s triletno garancijo znaša 70 dolarjev, kar je v primerjavi z drugimi komponentami, ki na hitrost pri vsakdanji rabi vplivajo v dosti manjšem...

49 komentarjev

Prvi SSD s SATA-600 iz Microna

X-Bit Labs - Micron je izdal nov flash trdi disk brez premičnih delov (SSD), ki se ponaša s titulo prvi SSD z vmesnikom SATA-600. Imenuje se Micron RealSSD C300 in dosega bralno hitrost do 355 MB/s in hitrost pisanja do 215 MB/s, nativna podpora SATA-600 pa zmore do diska in nazaj spraviti 6 gigabitov na sekundo. Predstavljeni SSD uporablja 34 nm MLC NAND flash, podporo standardu ONFI 2.1 NAND in lastni krmilnik, vse v kapacitetah 128 in 256 GB. Masovna proizvodnja in dobavljivost sta predvideni za prvo četrtletje prihodnjega leta s ceno 350 oz. 715 dolarjev.

17 komentarjev

Seagate se prestrukturira in odpušča

Extremetech - Seagate je napovedal, da se bo v boju proti recesiji prestrukturiral in obenem odpustil 1100 zaposlenih oz. poltretji odstotek svoje delovne sile. Stroške bodo krčili na vseh koncih in krajih, tako da naj bi jih oklestili na 300 milijonov dolarjev na četrtletje. Izračunali so si, da bi na tak način v fiskalnem letu 2010 beležili pozitiven denarni tok in dobiček. Prestrukturiranje bodo končali do konca junija in jih bo stalo 72 milijonov dolarjev, letni prihranek pa naj bi znašal 125 milijonov dolarjev. Že pretekli mesec je Seagate ob objavi poslovnih rezultatov, ki so bili slabši kot lani, a boljši od pričakovanj (pod črto so sicer imeli izgubo), ter padajočih marž napovedal, da letos dividend ne bo, s čimer bodo na četrtletje privarčevali 60 milijonov dolarjev.

0 komentarjev

Seagate z LP trdimi diski

engadget - WDjevi Green seriji se bo zdaj pridružil še Seagate s svojo LP serijo (po vsej verjetnosti Low Power in ne Long Play). Podobno kot pri zelencih bo glavna odlika tudi novih Barracud manjša poraba energije, ki naj bi bila kar 50% manjša od primerljivih običajnih modelov. To bodo dosegli z nižjo hitrostjo vrtenja, ki bo znašala 5900 obratov na minuto. Opremljeni bodo z 32 MB pomnilnika, povprečna zakasnitev pri dostopanju do podatkov pa naj bi bila 5,5 ms. Podatkov o ceni 1, 1,5 in 2 terabajtnih modelov, ki bodo na policah prvi, še ni, verjetno pa bo v slogu WD Green serije le-ta precej višja od običajnih modelov.

16 komentarjev

Seagate in AMD pokazala SATA-600

X-Bit Labs - AMD in Seagate sta včeraj predstavila delovanje nove verzije vmesnika SATA, ki je v modernih računalnikih v uporabi za povezovanje naprav za shranjevanje podatkov. Nova generacija standarda se imenuje SATA-600 in podpira hitrosti do 6 gigabitov na sekundo, kar bi moralo zadostovati tudi za najpotratnejše naprave ta hip. Standard bo nazaj združljiv s predhodnikoma SATA-150 in 300, saj bo uporabljal povsem enake priključke, tako da kakšnih hudih glavobolov ne pričakujemo. Za običajne trde diske je sicer prepustnost standarda SATA-300 več zadovoljiva, tako da AMD pričakuje, da bodo SATA-600 prvi posvojili izdelovalci SSD-jev, zato ga bo AMD še letos vgradil v svoje južne mostove (southbridge). Za klasične trde diske naj bi SATA-600 postal pomemben šele leta 2011. Extremetech in X-Bit Labs.

11 komentarjev

Hitachi s Serial ATA-II diski še letos?

X-Bit Labs - X-Bit Labs poroča, da namerava izdelovalec diskov Hitachi še letos izdati novo generacijo diskov na Serial ATA-II. SATA-II je izboljšana različica prvotne tehnologije SATA, prinaša pa večjo propustnost in še nekatere novitete, ki so bile doslej v domeni SCSI-ja. Prvo čipovje, ki bo podpiralo novo tehnologijo, bo nVidiin nForce 4, ki ga pričakujemo novembra. SATA-II bodo podprli tudi izdelovalci krmilnikov RAID, kot so HighPoint, LSI Logic in Silicon Image. Hitachi navedb uradno ni komentiral. Več o tem.

0 komentarjev

SATA tudi v prenosnikih

X-Bit Labs - Naslednik že starega paralelnega ATA, SATA, se je v namiznih računalnikih že dobro prijel, medtem ko mu preboj v prenosnike uspeva šele sedaj. Fujitsu je tako danes najavil nov disk MHT-BH, ki je namenjen prenosnim računalnikom, in kot prvi 2,5'' disk podpira standard SATA. Plošče se bodo vrtele s 5400 obrati na minuto, disk pa bo dostopen kot 40, 60 in 80 GB različica. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Več o tem.

0 komentarjev