»

Nokia krči R&R

CNet - Finski mobilni gigant Nokia je včeraj objavil, da bo v sklopu krčenja stroškov odpustil okrog 330 zaposlenih iz divizije raziskave in razvoj, kar predstavlja dva odstotka zaposlenih v tem sektorju podjetja. Od teh bo 230 nesrečnikov iz Ouluja s Finskega, preostali pa iz københavnskega obrata. Kot so dejali, naj bi jim pomagali z odpravninami in pomočjo pri iskanju novih služb.

Problem so seveda poslovni rezultati, saj je Nokia v zadnjem četrtletju nabrala 832 milijonov dolarjev izgube in prodala za petino manj izdelkov kot leto prej. Zadnji podatki kažejo, da se je delež Nokie na področju pametnih telefonov s 50 odstotkov skrčil na 35 odstotkov. K dnu jih vleče tudi Nokia Siemens, ki je v solastništvu finske matere, saj je zabeležil za milijardo evrov izgube. Ali je varčevanje pri raziskavah in razvoju pameten način za rešitev iz rdečih številk, je drugo vprašanje. Nokia že meni tako.

28 komentarjev

Microsoftu začasna zmaga v primeru Word

CNet - Roko na srce, nihče ni pričakoval, da bo sodišče Microsoftu res prepovedalo prodajo Worda. Programski paket, katerega del je, je pač prevelik igralec v poslovnem svetu, da bi si to lahko privoščili - da, fraza too big to fail švigne skozi misli. Prizivno sodišče je včeraj ugodilo Microsofti zahtevi in začasno prekinilo postopek (motion for a stay), ki ga je avgusta zaradi domnevnih kršitev patentov XML v Wordu sprožil in na prvi stopnji tudi dobil tožnik, podjetje i4i.

Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da so zadovoljni z rezultatom in da se že pripravljajo na predstavitev vseh argumentov, kar bodo storili na naroku 23. septembra. Tožniki so dejali, da so trdno prepričani v svoj primer in da gre v tem primeru le za zastraševanje Microsofta.

12 komentarjev

Windows Mobile 6.5 dokončan, storitev My Phone beta na voljo javnosti

PC Magazine - Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi Josh Rhodes je uradno potrdil, da je Microsoftov operacijski sistem za prenosne naprave Windows Media 6.5 dokončan. Končno verzijo so že poslali izdelovalcem (torej je v stadiju released to manufacturers), kar pomeni, da jo bomo na novih napravah po pričkovanjih ugledali v tretjem četrtletju. Šele v tretjem četrtletju zato, ker jo morajo naprej veliki proizvajalci, kot je naprimer HTC integrirati v svojo strojno...

4 komentarji

Microsoft: Vrnite preveč plačano odpravnino

CNet - Microsoftu se je pripetila še ena nevšečnost, ki jim kvari ugled v javnosti. Pred kratkim so zaradi zmanjševanja stroškov odpustili 1400 zaposlenih in jim ob tem izplačali tudi ustrezne odpravnine. Ti so bili prejšnji teden nemalo presenečeni, ko jih je Microsoft pisno obvestil, da so storili administrativno napako in jim po pomoto izplačali preveliko odpravnino. Na spletu se je pojavil faksimile pisma, katerega avtentičnost je Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi že potrdil, nadaljnjih komentarjev pa se je vzdržal. Povedal je še, da je manjše število nekdanjih zaposlenih dobilo prenizke odpravnine, za kar bodo prav tako poskrbeli. Zanimivo, da slednjega spletne strani ne obešajo na veliki zvon. Napake se seveda dogajajo, a kaj ko krnijo ugled.

18 komentarjev

Odpuščanja v Lenovu in Microsoftu

CNet - Kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo je oznanil, da bo odpustil 200 ljudi na sedežu v Pekingu, poroča Reuters. Poleg tega bo četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu za zdaj prenehal zaposlovati in odpustil nekaj pogodbenih sodelavcev, da bi prihranili nekaj denarja. Spomnimo, da je Lenovo leta 2005 prevzel IBM-ov PC del za 1,25 milijarde dolarjev, sedaj pa se spopada s pešajočo prodajo, zaradi česar je že odstopil šef za Japonsko. Prav tako se pričakuje odstop Davida Millerja, ki je v podjetju odgovoren za azijsko-pacifiško regijo, saj naj bi Lenovo zaradi večje gospodarnosti združil divizije, ki se ukvarjajo z azijsko-pacifiškim, ruskim in kitajskim območjem. V tretjem lanskem četrtletju je dobiček podjetja upadel za tri četrtine.

Na spletu se pojavljajo tudi govorice o odpuščanju v Microsoftu, ki jih za zdaj noče potrditi še nihče. Če gre verjeti neimenovanim virom, naj bi Microsoft 15. januarja na cesto poslal 15.000 zaposlenih, kar je šestina vseh delavcev....

18 komentarjev

Odpuščanja v Intelu

Hartware.net - V skladu z v aprilu najavljenim Intelovim prestrukturiranjem bo Intel v kratkem odpustil približno tisoč zaposlenih, je najavil Intelov direktor Paul Otellini. Zanimivo je, da bodo v skladu z reklom Riba smrdi pri glavi, za začetek odpustili tisoč menedžerjev, zaradi katerih je bilo "sprejemanje odločitev počasno in neučinkovito".

S tem ukrepom nameravajo znižati stroške, izboljšati hierarhijo in pospešiti komunikacijo v podjetju, je dejal Intelov predstavnik za stike z javnostjo Chuck Malloy, natančnih številk pa še ni želel razkriti, saj čaka do naslednje srede, ko bodo obelodanili poslovne rezultate zadnjega četrtletja. Otellini še dodaja, da je v zadnjih petih letih delež mendežerjev rastel hitreje kot število vseh ostalih delavcev skupaj. Prizadete so o položaju obvestili včeraj in danes, dobili pa bodo odpravnine v vrednosti najmanj treh plač.

14 komentarjev

Microsoftov boj proti piratstvu (in za večji dobiček) - po WGA zdaj še OGA

Tech Web - Microsoft je v tem tednu predstavil nov korak k oteženi oziroma skoraj onemogočeni uporabi piratskih verzij svoje programske opreme. Za preverjanje pristnosti svojih operacijskih sistemov je podjetje iz Redmonda že julija lani predstavilo orodje WGA (Windows Genuine Advantage), tokrat pa je na vrsti programski paket Office. Microsoftov korak je bil za mnoge pričakovan, saj se prihodki od prodaje paketov Office uvrščajo na drugo mesto, torej takoj za prihodke od prodaje operacijskih sistemov.

Nova tehnologija za preverjanje pristnosti paketov programske opreme Office nosi predvidljivo ime OGA (Office Genuine Advantage). Po besedah Microsoftovega predstavnika za stike z javnostmi gre pri OGA za ActiveX kontrolnik, ki bo preverjal najpogosteje uporabljene metode za nepooblaščeno kopiranje in uporabo programske opreme. Ena izmed njih bo skoraj zanesljivo tudi preverjanje uporabljenih serijskih številk za registracijo programske opreme, ki so trenutno najpogosteje uporabljena možnost...

76 komentarjev

Intervju z Brianom Burkom

3DGPU - Če si sedaj mislite: "Aha, to je tisti Brian od 3DFXa... za stike z javnostjo, rajt?", potem se hudo motite. Tipček je namreč pred kratkim prebegnil kar h glavni konkurenci, Nvidii, kjer je zasedel enako mesto, torej vodja oddelka za stike za javnostjo. Kakorkoli, na 3DGPU so imeli priložnost fantu zastaviti par vprašanj in to so seveda s pridom tudi storili. Vprašanja in odgovore ( po domače intervju [:D]), od katerih je nekaj res zanimivih, si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev