»

Saudova Arabija terja registracijo spletnih medijev

Saudova Arabija sodi med najbolj cenzurirane države. Cenzura spleta. Modra: brez, rumena: nekaj, rdeča: veliko; črna: največ.

Slo-Tech - Saudova Arabija je objavila nov zakon o medijih, ki zahteva registracijo vseh spletnih časopisov, blogov in forumov pri Ministrstvu za informacije in kulturo. Nov režim bo pričel veljati februarja.

Medije bodo lahko registrirali le državljani Saudove Arabije, ki so starejši od 20 let, imajo zaključeno vsaj srednjo šolo in dokumente, ki izpričujejo njihovo dobro obnašanje. Spletni časniki bodo morali postaviti tudi odgovornega urednika, ki ga bo odobrilo ministrstvo. Za kršitelje so predvidene kazni v obliki glob do višine 100.000 rijalov (20.000 evrov) in različno dolgih prepovedi objavljanja, vključno s stalno.

Na ministrstvu pravijo, da je zakon popolnoma v skladu z razvojem dogodkov v medijskem sektorju. Dodajajo, da po njihovem mnenju ne ovirajo svobode govora in da bodo...

25 komentarjev

Povratek PS2 emulacije v PS3?

bit-tech.net - Pred kratkim je bil odkrit patent, ki ga je vložil Sony že lanskega decembra in namiguje na možnost emulacije PlayStaion 2 iger na PlayStation 3. Prvih nekaj mesecev prodaje je v ZDA in na Japonskem Sony sicer prodajal PS3, opremljen s posebnim čipom, ki je omogočal strojno emulacijo PS2 iger. Takšna sta bila modela z 20 in 60 GB diskom, prenovljena linija s 40, 80 in 120 GB diski pa tega čipa niso imeli več, medtem ko PAL različice konzole čipa sploh niso imele.

Za razliko od emulaciji namenjenega čipa patent opisuje popolnoma programsko emulacijo starejše konzole, zaradi česar bi Sony to funkcijo lahko omogočil popolnoma enostavno s popravkom firmware-a. A poraja se vprašanje, če si Sony tega sploh želi, saj imajo patent vložen že več kot pol leta, tačas pa emulacije niso omenili niti enkrat. Druga možnost je, da bi lahko PS 2 igre prodajali prek PlayStation Network, a to bi lahko pomenilo, da lastniki velike zbirke že kupljenih iger teh sploh ne bi mogli igrati oz. bi jih...

5 komentarjev

Intel bo investiral sedem milijard v ameriške obrate

CNet - Intelov šef Paul Otellini je včeraj napovedal, da kani Intel investirati sedem milijard dolarjev v proizvodne kapacitete v ZDA. V napovedi je poudaril, da v prihodnosti ne gre ničesar jemati za samoumevno - niti služb, svetovnega primata ZDA ali življenjskega standarda. Da bi še naprej ostali vodilna gospodarska sila, bi morala intenzivno investirati tako privatni sektor kot država, in Intel je svoj del opravil. V prihodnjih dveh letih bo v tovarne v Novi Mehiki, Arizoni in Oregonu načrpal sedem milijard, s čimer bo podprl 7000 visoko plačanih delovnih mest in na tisoče pogodbenih tehnikov in gradbincev.

Pri tem je zaigral tudi na noto ameriškega nacionalnega ponosa, ko je patriotsko dejal, da investcije v domače gospodarstvo niso le pravilna odločitev, ampak tudi edina smiselna, če želijo obdržati primat v svetu, k čemur je pozval tudi ostala podjetja. Slab občutek žal dajejo poročila o zapiranju Intelovih tovarn po svetu, zaradi česar se zdi, da vsaj nekatera podjetja v ZDA že...

34 komentarjev

Intel ne bo razvijal procesorja za Playstation 4

Sony - Ta teden se je v britanskem spletnem časniku The Inquirer skrivnostno pojavila zgodba, da naj bi bil Intel zelo resni kandidat za razvoj in izdelavo grafičnega procesorja v naslednji verziji Playstationa. Vse skupaj se je sicer zdelo nekoliko neverjetno, a so mediji na spletu zgodbo vseeno pograbili, tako da se je znašla na marsikateri uglednejši strani. Nak, ne bo. Sony je namreč bliskovito in odločno zanikal te trditve. Označili so jih za najboljšo znanstvenofantastično zgodbo po Gospodarju prstanov, tako da kakšnega dvoma ne more biti.

24 komentarjev

PlayStation 3 še vedno izgubarski

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so izračunali, da Sony svoje PlayStation 3 še vedno prodaja z izgubo. Izdelava enega PS3 namreč stane 448 dolarjev, medtem ko jih Sony prodaja za 399 dolarjev, torej z vsakim pridela slabih 50 dolarjev izgube. Še pred dvema letoma je izdelava stala 805 (20 GB model) oz. 840 dolarjev (60 GB model), prodajala pa sta se za 499 oz. 599 dolarjev. Sony je stroške izdelave razpolovil zaradi znižanja cene sestavnih delov in tudi tako, da je odstranil nekatere dele, ki so prej zagotavljali združljivost s PS2. S tem so poenostavili dizajn, saj novi 40 GB PS3 sestoji iz 2820 delov, prvi 60 GB PS3-ji pa so bili zgrajeni iz 4084 delov. To seveda ne pomeni, da bo Sony bankrotiral, saj - podobno kot izdelovalci tiskalnikov s kartušami in tonerji - Sony služi s prodajo iger.

31 komentarjev

PlayStation 3 najpožrešnejši

ComputerBase - Navadno preizkušamo zmogljivosti računalnikov, konzol, telefonov in kar je še zabavne elektronike, medtem ko si je ameriška naravovarstvena organizacija NRDC tokrat pogledala njihovo energetsko potratnost in se dokopala do nekaterih zanimivih odkritij. Ugotovili so, da je najpožrešnejši Sonyjev PlayStation 3 iz leta 2006, ki porabi skoraj 190 W, sledi pa mu leto starejši Xbox 360. Konkurenta Nintendo Wii najdemo šele bolj proti koncu lestvice s pičlimi 16 W.

Prav tako je zanimiv podatek, kako so konzole z vsako naslednjo revizijo učinkovitejše. Xbox 360 iz leta 2007 tako porabi za tretjino manj energije kot dve leti starejši model. Izkazalo se je še, da so razlike v porabi med obremenjenimi in neobremenjenimi...

26 komentarjev

Toshiba namenoma ukinila HD-DVD?

Slashdot - Kot smo že poročali, je Toshiba pred nekaj dnevi uradno ukinila svoj standard za optične medije zadnje generacije, imenovan HD-DVD. Poteza se je sicer zdela smiselna, botrovali so ji predvsem prestopi nekaterih ključnih studiev na stran Blu-raya, vseeno pa je delovala preuranjeno.

Po novem so se začele pojavljati informacije, ki kažejo na to, da bi hiter zaključek vojne za novi HD medij morda znal biti skuhan v zakulisju. Toshiba bo namreč od Sonyja za 835 milijonov dolarjev kupila njihove japonske tovarne za proizvodnjo Cell procesorjev (slednji se, če slučajno ne veste, nahajajo v Playstationu 3).

Omenjena konzola se po slabem uvodnem letu zadnje čase po zaslugi pocenitev in izboljšane ponudbe iger bolje prodaja, nedvomno pa bo voda na mlin dejstvo, da je sedaj opremljena z zmagovalnim modrim žarkom. Poteza se tako s Toshibine strani zdi povsem smiselna.

Izvorna novica.

20 komentarjev

PlayStation 3 kmalu dostopnejši

Financial Times - Sony je napovedal znižanje cene svoje najnovejše konzole PlayStation 3, da bi tako spodbudil njeno prodajo. Podatek je v intervjuju za Financial Times razkril vodja podjetja, Howard Stringer, in priznal, da Sony izgublja v boju s konkurenco, Nintendovo konzolo Wii in Microsoftovim Xboxom 360, ki oba beležita boljšo prodajo, saj sta kupcem dostopnejša.

Po mnenju Stringerja se Sony zaveda, da cena PlayStationa 3 ni optimalna in da tržišče zahteva njeno znižanje, zato bodo to težavo do konca leta poskusili rešiti. Prepričan je, da bo konzola tako v času nakupovalne mrzlice pred božično-novoletnimi prazniki nadoknadila izgubo.

Izvorni intervju.

24 komentarjev

Šibkejši PS3 se poslavlja

Kotaku - Ob splavitvi svoje nove konzole je Sony na tržišče poslal dva različna modela, čistokrvnega, ki ga večina od nas pozna, in cenejšega, ki je opremljen s samo 20 gigabajti diska, manjkata pa mu tudi čitalec kartic in podpora brežičnim Wi-Fi omrežjem. Omenjene pomanjkljivosti so kupce že od samega začetka odvračale od nakupa cenejše izvedenke (no ja, sicer je tudi Sony ponudbo nagibal v smer dražjega modela), vse skupaj pa je sedaj doseglo vrhunec. Sony je namreč najavil, da je zaradi slabe prodaje proizvodnja 20 GB modela praktično nesmiselna, zato ga v ZDA sploh več ne bodo ponujali. Če in kdaj se bo omenjeno zgodilo tudi na ostalih kontinentih, se še ne ve, a vendarle boste iz izvorne novice morda izvedeli še kaj več.

30 komentarjev

Gospodar prstanov

Slashdot - Slashdot je za vse "hardcore geeke" objavil zanimivo novico. Če bo šlo vse po sreči, boste namreč lako svojo zaročenko (ali zaročenca) kmalu razveselili z "brezžičnim prstanom", ki je pravzaprav Wi-Fi detektor v obliki prstana. Ko bo razvoj dokončan, naj bi ta izdelek izgledal nekako takole:

Prstan bo vseboval več barvnih diod, ki bodo ponazarjale prisotnost Wi-Fi-omrežij, ali je omrežje zaprto ter ali uporablja šifriranje. Vsekakor bo na razvoju (predvsem dizajna) potrebno še kar konkretno delati, saj prvi prototip (ki pa deluje!) trenutno izgleda takole:


Draga, bi se poročila z mano? Če boš postavil Wi-Fi samo zame, dragi ...

19 komentarjev

Modčipi za avstralske Sony PS legalni?

The Register - Sodeč po tem članku na The Register, se je v Avstraliji pred dnevi končal zelo zanimiv sodni proces. Sony je namreč pogorel pri prepričevanju avstralskega zveznega sodišča, da je uporaba modčipov v njegovih konzolah Playstation ilegalna. Situacija je takšna: zaradi drugačnega televizijskega formata avstralskih televizijskih aparatov je moral Sony za Avstralijo izdati lastno verzijo Playstationa, a je hkrati vanj vgradil blokado, tako da uporabniki te konzole v svojih aparatusih niso mogli igrati (tudi originalnih) iger, napisanih za evropske in ameriške PSje. Eddy Stevens, toženi, je nato začel proizvajati čipe, ki bi dovoljevali igranje takih iger. Težava je v tem, ker vgradnja takega čipa omogoča tudi igranje piratiziranih Playstation iger, kar je pa, tako Sony, sporno. Sony naj bi tožbo izgubil zaradi "slabe predstavitve dejstev". Vidite, uporabniki, še nekaj takih procesov, pa nam ne bo treba več zaklepati warez tem v forumu [:D]. Klik!...

2 komentarja