»

Napaka v Maemo 5 vmesnik spremenila v pokončen

vir: engadget
engadget - Nokiinemu težko pričakovanemu paradnemu konju (ki naj bi izšel že nekaj časa nazaj, a stanje izida še ni točno znano) je, poleg uporabe rezistivnega na dotik občutljivega zaslona mogoče očitati le nekoliko okoren uporabniški vmesnik. Razen vmesnika za fotografije in številčnice za klicanje je celoten operacijski sistem zasnovan za uporabo v ležečem načinu, kar nekoliko oteži uporabo z eno roko. To naj bi spremenil njegov naslednik, Maemo 6, ki pa, kot kaže zaenkrat, na mobilne telefone prihaja šele čez eno leto. A enemu, bolj ali manj srečnemu, uporabniku Nokie N900 ne bo treba čakati, saj je zaradi manjše napake v operacijskem sistemu le-ta celoten vmesnik preklopil na pokončnega....

20 komentarjev

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Novice iz mobilnega sveta

engadget - Pa začnimo z Androidom oz. z aparati, na katerih teče. HTCjev G2 oz. Magic pod pokrovom skriva 3,2 megapixel fotoaparat, HTC pa je napravil zanimivo potezo, saj je zamenjal precej velik del mobilnika za le enega ponudnika. Glede na pobeglo sliko s T-Mobileovimi logoti polepljenega mobilnika, namenjenega za ZDA, bo myTouch, kot so ga poimenovali T-Mobileovci, prišel opremljen s 5 megapixel fotoaparatom. Podatek se sklada s T-Mobileovimi težnjami k visokoresolucijski ponudbi kamer v svojih mobilnikih, načeloma pa je slika boljši dokaz kot lista podatkov, kjer so napake bolj verjetne.

Pred kratkim pa je prav tako ameriški...

4 komentarji

N97 pod drobnogledom FCC

vir: engadget
engadget - FCC je ameriška komisija za komunikacije in dodobra pregleda vsako napravo, ki ima opraviti z radijskimi valovi. Sem recimo spadajo mobilni telefoni, dlančniki in zaradi brezžičnih mrežnih kartic tudi prenosniki. N97 s kar štirimi testiranimi načini povezljivosti (mobilna telefonija, WLAN, Bluetooth in FM radio sprejemnik) tako ni izjema, kljub ameriški organizaciji pa so uporabili model, ki v ZDA ne bo naprodaj. Zanimivi so predvsem pdf dokumenti, ki jih je pregled sproduciral. Tako si je mogoče slike težko pričakovane Nokie N97 ogledati z vseh strani od zunaj in od znotraj, priloženi pa so...

24 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Odkrita ranljivost v Nokia Series60 mobilnih telefonih

Slo-Tech - Nemški raziskovalec Tobias Engel je novembra lansko leto odkril ranljivost v telefonih Nokia Series60, ranljivost pa je bila prikazana tudi na decembrski CCC konferenci v Berlinu. Ranljivost je poimenoval Curse Of Silence.

Engel je odkril, da sprejem posebej prirejenega SMS ali MMS sporočila pri ranljivih mobilnih telefonih sproži napako zaradi katere le-ti ne morejo več sprejemati novih SMS sporočil oziroma je pri nekaterih modelih mobilnih telefonov sprejemanje SMS sporočil moteno. Pomaga šele resetiranje telefona na tovarniške nastavitve.

Seznam prizadetih telefonov: Nokia E90 Communicator, Nokia E71, Nokia E66, Nokia E51, Nokia N95 8GB, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N81 8GB, Nokia N81, Nokia N76, Nokia 6290, Nokia 6124 classic, Nokia 6121 classic, Nokia 6120 classic, Nokia 6110 Navigator, Nokia 5700 XpressMusic, Nokia E70, Nokia E65, Nokia E62, Nokia E61i, Nokia E61, Nokia E60, Nokia E50, Nokia N93i, Nokia N93, Nokia N92, Nokia N91 8GB, Nokia N91, Nokia N80, Nokia N77, Nokia...

43 komentarjev

SMS sporočila dražja kot prenos podatkov iz Hubbla

Hubble

vir: Slashdot
Slashdot - Da so SMS sporočila drag način prenosa informacij, je precej očitno iz cenikov naših telefonskih operaterjev - da pa so najmanj trikrat dražja, kot je prenos podatkov iz vesoljskega teleskopa Hubble, pa bo verjetno dalo misliti tudi najbolj zagrizenim uporabnikom le-teh.



Nigel Bannister iz Univerze v Leicester-ju je opravil naslednje preproste računske operacije - glede na to, da ima lahko SMS sporočilo 160 znakov, kar zavzame 140 bajtov (uporablja se namreč samo 7 bitov za en bajt), bi za prenos enega megabajta podatkov potrebovali 7490 SMS sporočil, kar bi nas pri slovenskih operaterjih stalo nekje med 300 in 400 evrov (odvisno od izbire paketa), v Angliji pa...

45 komentarjev

Nov napad na ključe za daljinsko odklepanje KeeLoq

Slo-Tech - Septembra 2007 smo poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti sistem za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq.

Sistem so razvili v 1980-tih in ga pričeli prodajati v 1990-tih, danes pa ga uporabljajo praktično vsi avtomobili, ki omogočajo daljinsko zaklepanje, uporablja pa se tudi za daljinsko zaklepanje večine garažnih vrat.

Za izvedbo prvega napada, ki so ga izvedli lansko leto, se je bilo potrebno približati ključu za približno 65 minut. V tem času je napadalec prebral podatke iz ključa, sledilo pa je dekodiranje, oz. iskanje glavnega šifrirnega ključa, ki je trajalo okrog enega dneva.

Skupina nemških raziskovalcev pa je sedaj napad še izboljšala. V okviru novega napada napadalec prisluškuje daljinskemu upravljavcu (to je mogoče storiti iz oddaljenosti do 100 metrov), prestreči pa mora samo dve sporočili med daljinskim upravljavcem in "bazno postajo". Zbrane podatke nato analizira, pridobi unikatni šifrirni ključ, ki ga daljinski upravljalnik uporablja za...

21 komentarjev

Hekerski napad na defibrilator in srčni spodbujevalnik

Schneier.com - Skupina varnostnih raziskovalcev iz podjetja Medical Device Security Center, je ugotovila kako pridobiti brezžični dostop do nekaterih defribilatorjev in srčnih spodbujevalnikov z imenom Maximo podjetja Medtronic. Gre za naprave, ki jih po vstavitvi v telo pacienta zdravnik s pomočjo brezžične povezave nastavi za vsakega pacienta posebej oziroma preko brezžične povezave od naprave pridobiva povratne informacije.

S pomočjo brezžične povezave so naprave uspeli reprogramirati in jih ugasniti oziroma tako spremeniti električne signale, ki jih srčni spodbujevalniki oddajajo, da bi to lahko umorilo pacienta.

Praktični napadi v resničnem svetu so zaenkrat malo verjetni, saj je bila raziskava opravljena v laboratoriju, napad je potekal iz oddaljenosti okrog pet centimetrov, vrednost laboratorijske opreme pa je okrog 30.000 USD. Gre sicer za prvo tovrstno raziskavo, bo pa zaradi občutljivosti področja raziskovanje varnosti medicinskih naprav v prihodnosti gotovo še potekalo.

Skupina...

20 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Forum za varno uporabo storitev elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Na spletnih straneh Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (agencija) si lahko preberete zapisnik ustanovitnega sestanka Foruma za varno uporabo storitev elektronskih komunikacij (ICT Sec Forum), ki je bil 21. 6. 2005 v prostorih agencije.

Forum naj bi bil pobudnik raznih akcij od ozaveščanja potrošnikov, dajal naj bi pobude za spremembo zakonodaje, promoviral ISO17799...

Še ena briljantna ideja zapravljanja davkoplačevalskega denarja.

8 komentarjev

BL003T00TH - hekanje Bluetootha

Crypto-Gram - Telefoni z vgrajeno Bluetooth tehnologijo niso nobena redkost več. Skupaj z avtoradijem, ki je opremljen z Bluetoothom, jih lahko uporabimo za prostoročno telefoniranje, lahko jih povežemo z računalnikom, žepnim računalnikom, itd. A pozor. Bluetooth morda ni varen.
15. avgusta 2000 je Bruce Schneier v spletnem varnostnem biltenu Crypto-Gram pisal o varnosti Bluetooth tehnologije. Schneier je bil do varnosti omenjene tehnologije precej skeptičen, in sicer predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je bilo pomanjkanje informacij o varnosti tega protokola. Da "security through obscurity" (zagotavljanje varnosti s skrivanjem kritičnih detajlov) ne deluje se je pač že prevečkrat izkazalo in Schneier je pesimistično zapisal, da bi bil to prvi primer večjega protokola, ki bi bil izdan brez varnostnih napak. Drugi razlog je bilo dejstvo, da vsaka Bluetooth naprava oddaja edinstveno identifikacijo, kar bi bilo mogoče izrabiti za sledenje posameznikov. Svoje razmišljanje je sklenil s stavkom,...

10 komentarjev