»

Sony kupil del Toshibe, ta bi prodala še oddelek za PC-je

vir: Reuters
Reuters - Sony je sporočil, da so prevzeli Toshibin oddelek za proizvodnjo tipal za fotoaparate (CCD), za kar so odšteli 19 milijard jenov oziroma 142 milijonov evrov. S tem so se znebili enega največjih konkurentov svoje podružnice Sony Semiconductor Solutions, v katero so oktobra letos oddelili svoj oddelek za proizvodnjo tipal CCD. Prevzem Toshibinega oddelka bo končan do aprila prihodnje leto. Sonyjev oddelek za proizvodnjo tipal je eden izmed najbolje delujočih delov podjetja, ki je uspešen tako na trgu dragih fotoaparatov kot tudi komponent za pametne telefone.

Da se je Toshiba sploh odločila prodati to enoto, pa je v veliki meri posledica škandala, v katerem so se znašli letos poleti. Dobičke preteklih let so napihnili za...

4 komentarji

Sony prvikrat po petih letih z dobičkom

Sony - Sony se je končno izvil iz rdečih številk številk, so sporočili iz japonskega giganta. Prvikrat po petih letih so namreč končali leto z dobičkom. V fiskalnem letu, ki se je zaključilo konec marca, so zbrali 6800 milijard jenov prihodkov (51,5 milijard evrov), kar je skoraj pet odstotkov več kot leto pred tem. Ustvarili so 43 milijard jenov dobička (330 milijonov evrov), medtem ko so predlani beležili desetkrat tolikšno izgubo. Letos naj bi dobiček rasel, sporočajo iz Sonyja, in do konca leta dosegel 50 milijard jenov.

Glavnino dobrega rezultata je prineselo zadnje četrtletje, ko je jen zaradi napovedi japonske centralne banke o podvojitvi količine denarja v obtoku, začel izgubljati vrednost, kar je blagodejno vplivalo na izvoz. Jen je pred dnevi celo presegel psihološko...

4 komentarji

Sony sedmič zapovrstjo z izgubo

Sony - Temni oblaki se zgrinjajo nad Sony, ki je še sedmič zapovrstjo pridelal izgubo. V tretjem letošnjem četrtletju so ustvarili 15,5 milijarde jenov čiste izgube (150 milijonov evrov), medtem ko so analitiki napovedovali približno tolikšen dobiček. Sony je sicer napovedal, da bodo prvikrat po petih letih letošnje leto vendarle zaključili z dobičkom - okoli 200 milijonov evrov naj bi ga bilo.

Glavni razlog za slabe rezultate je proizvodnja in prodaja televizorjev, ki jih Sony ne uspe dobro prodajati. Samo na področju televizorjev so v tem kvartalu zabeležili večino izgube, česar ostali oddelki niso mogli kompenzirati. Zaradi tega so napovedali nadaljevanje reorganizacije, v sklopu katere bodo odpustili 10.000 zaposlenih (okoli...

13 komentarjev

Apple, Microsoft in davki

Applov Braeburn capital.

vir: The New York Times
The New York Times - V soboto je New York times objavil precej odmevno zgodbo o Applovi strategiji za izogibanje davkom, kjer so s prerazporeditvijo prihodkov v svojo hčerinsko družbo v Nevadi (za ameriške prihodke) oz. na Irskem (za tuje prihodke) prihranili vsaj 2.4 milijarde dolarjev samo lani. Hitro so se oglasili še drugi mediji s trditvami, da povsem isto že leta počne tudi Microsoft, ki je sicer prihranil nekoliko manj (4.3 milijarde, a v obdobju zadnjih 15 let), vendar bi ta denar zvezna država Washington še kako krvavo potrebovala za investicije v šolstvo in druge javne storitve. Splošno je problem precej endemičen v tehnološki industriji, ki v povprečju plačuje davek na prihodke pravnih oseb v višini ~10%, vsaj za tretjino manj od podobno situiranih...

104 komentarji

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Norio Sasaki (Toshiba), Hiroaki Nakanishi (Hitachi) in Hiroshi Yoshioka (Sony)

The New York Times - Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek...

23 komentarjev

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Eizo se ugasne sam

Senzor pod panelom

vir: engadget
engadget - Z vsem pompom okrog globalnega segrevanja, pomanjkanja energijskih virov in varčnih stvari (od žarnic pa do avtomobilov) ta tematika seveda ne ostane tuja niti računalniškemu svetu. Že dolgo je na voljo obsežna zbirka varčnih procesorjev, dobili smo sisteme s procesorji Atom, varčnejše trde diske, itd. Precejšen preskok pri monitorjih se je naredil s tehnologijo LCD, a se je ta prihranek že bolj ali manj izničil, saj je danes 20 ali več palčni zaslon že skroajda stalnica, medtem ko so bili popolnoma običajni katodniki veliki 15, mogoče 17 palcev, nekateri srečneži pa so imeli osupljive 19 ali več palčnike. Z večjo površino je na zaslonu več pik, ki seveda tako porabijo več energije za...

18 komentarjev

Eizo s 56 palčnim LCDjem

QuadHD kolaž

vir: engadget
engadget - Sam naslov dandanes niti ni več tako zelo šokanten, saj imamo na trgu že mnogo večjih LCD in plazemskih televizij. A Eizo ne bi bil Eizo, če ne bi izdali LCD monitorja, ki ga označujejo presežki in visoka cena, čemur je tako tudi v tem primeru. Orjak namreč prihaja z resolucijo kar 3840 x 2160 pik, kar ga naredi komaptibilnega s predvidenim Quad FullHD standardom. Za privatno rabo je pri taki ločljivosti seveda relativno majhen, a nič hudega, saj je namenjen predvsem za medicinsko uporabo. Čeprav je precejšen preskok v medicini omogočila že standardna FullHD ločljivost, kirurgom ne bo odveč štirkrat več pik, sploh pri bolj zapletenih operacijah.



Na zaslonu bo moč prikazati kolaž rentgenskih in ultrazvočnih slik, ter grafov (kot na...

8 komentarjev

Manj prodanih LCD-televizorjev

CNet - Lani se je prvikrat zgodilo, da se je prodaja LCD-televizorjev na letni ravni znižala - vsaj v Severni Ameriki, za kar ima raziskava DisplaySearcha. Znižanje sicer ni pretirano, saj znaša le dva odstotka. Namesto predlanskih 8,9 milijona televizorjev so jih prodali le 8,7 milijona. Zanimivo je, da so plazme še vedno napredovale, saj so jih v zadnjem četrtletju prodali 28 odstotkov več, na letni ravni pa za 10 odstotkov več kot predlani.

Krči pa se tudi število proizvajalcev. Tretji največji proizvajalec plazemski zaslonov Vizio se je ta teden odločil, da jih bo prenehal proizvajati in se bo v celoti posvetil LCD-trgu. Poročali smo že, da bo NEC nehal izdelovati LCD-panele. Prav tako so se pretekli teden pojavila namigovanja, da naj bi Pioneer razmišljal o odhodu s trga plazem, tako da bodo od velikih ostali le še Panasonic, Samsung in LG.

57 komentarjev

NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Nec - Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih...

32 komentarjev

XLAB v sodelovanju z NEC

Super računalniški sistem SX-7

Slo-Tech - Slovensko razvojno podjetje XLAB, ki je na svetovnem tržišču poznano predvsem po spletnih orodjih za komunikacijo, delo in sodelovanje na daljavo ISL Online, je z japonskim tehnološkim gigantom NEC (natančneje Evropski oddelek NEC za visoko zmogljivo računanje, ki je del podružnice NEC Nemčija) podpisalo pogodbo o dolgoročnem partnerstvu pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX.

V okviru dolgoročnega partnerstva strokovnjaki iz XLAB-a sodelujejo pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. Pogodba zajema prenos odprtokodnih rešitev na...

18 komentarjev

NEC bo prodal Packard Bell

The New York Times - NEC se že nekaj časa trudi znebiti Packard Bella. Sprva uspešna znamka, se je po umiku iz tržišča ZDA v letu 1999, še uspešno zadrževala v Evropi. Zadnji letni promet naj bi bil 1.9 milijarde ameriških dolarjev z rahlim dobičkom.

Prodaja se bo zaključila konec tega meseca. Podrobnosti med kupcem Lap Shun Huijem (soustanovitelj podjetja eMachines) in NEC-om, naj ne bi bili na voljo javnosti. Za Packard Bell bo to že peta reinkarnacija v ZDA. Prvič so leta 1930 začeli s prodajo radijev.

3 komentarji

VIA aprila uspešnejša

X-Bit Labs - Po malce slabšem marcu, ko sta Viina prodaja in dobiček v primerjavi s februarjem znatno padla, je bil april uspešnejši, čeravno ne tako uspešen, kot lanski april. Dohodki od prodaje so znašali dobrih 45 milijonov dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot marca, a še vedno dvanajst odstotkov manj od lanskega aprila. Skupno je tako VIA v prvi tretjini letošnjega leta zaslužila 175 milijonov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju lani. VIA sicer letos namerava izdati še PT890 in KT890, od katerih pričakuje znatno povečanje prihodkov. Več o tem.

1 komentar