»

Novo socialno omrežje Fowndr za mlada podjetja

The New York Times - Londončan Stu Green je ustvaril novo socialno omrežje na internetu, ki pa ni namenjeno tekmovanju s Facebookom, Twitterjem, MySpaceom in drugimi velikani. Namesto tega je Fownder (izgovori se [faʊndə]) namenjen ustanoviteljem novih mladih podjetij, start-upov, da lahko na enem mestu debatirajo o novih projektih, tehnologijah, se kaj novega drug od drugega naučijo, izmenjujejo ideje, datoteke in projekte itn. Skratka na Fownderju naj bi se družili vsi, ki so bili tako ali drugače vpleteni v nastajanje novih start-upov.

Storitev bo brezplačna, a bo potrebno za vstop imeti povabilo od že obstoječega člana. Na ta način želi Green poskrbeti, da bo občestvo na strani ostalo resnično v skladu s prvotno zamislijo....

7 komentarjev

Sonyjevi prenosniki Vaio vpoklicani

Sony Vaio CW

CNet - Sony je včeraj objavil, da bo primoran vpoklicati približno pol milijona prenosnikov znamke Vaio, ker se pri njih pojavljajo problemi s pregrevanjem. Zaradi napake v sistemu za uravnavanje temperature se lahko prenosnik tako pregreje, da spremeni obliko - plastika se raztopi. Doslej so prejeli 39 prijav pregrevanja in topljenja plastike. Sony priznava, da se lahko zaradi napake uporabniki tudi opečejo, a doslej takega primera še niso zabeležili.

Približno 100 tisoč vpoklicanih prenosnikov je bilo prodanih v Evropi. Gre za seriji VPCF11 in VPCCW2, ki sta na trgu od lanskega januarja. Uporabniki lahko prenosnik bodisi pošljejo Sonyju na njihove stroške bodisi, enostavneje, namestijo popravek vgrajene programske opreme...

23 komentarjev

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

Transmeta se prodaja

The Register - Zaključuje se ena izmed najbolj zanimivih zgodb v zadnjem desetletju računalništva, to je zgodba o Transmeti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995 in je svojo pot začelo zelo skrivnostno, saj v prvih letih delovanja ni izdalo skoraj nič o sebi. Njihova spletna stran je od postavitve leta 1997 pa do leta 2000 prikazovala le napis Te spletne strani še ni tu. Sčasoma so informacije o Transmeti le pricurljale in odkrili smo, da ciljajo na izredno varčne in zmogljive procesorje x86. Kljub naprednim rešitvam ni poslovala pozitivno, zato se je leta 2005 prestrukturirala iz izdelovalca čipov v prodajalca svoje tehnologije za izdelavo čipov. Med drugim je v njej do leta 2003 delal tudi Linus Torvalds, znani skrbnik Linuxa.

Špekulacije o prevzemu so se razplamtele leta 2005, ko so mnogi videli AMD v vlogi odrešenika in kupca, a do sklenitve kupčije ni prišlo. Tokrat gre zares, saj jo bo za 255 milijonov dolarjev prevzelo podjetje Novafora. Prevzem bo dokončan v prvem četrtletju...

5 komentarjev

AMD investira v Transmeto

Ars Technica - ArsTechnica poroča, da bodo pri AMDju vložili 7,5 milijona dolarjev v podjetje Transmeta, ki se otepa z resnim upadom prihodkov.

Transmeta je dokaj mlado podjetje, ki se je ukvarjalo predvsem z razvojem x86 kompatibilnih procesorjev, predvsem s poudarkom na majhni porabi. Po ne ravno blesteči prodaji njihovih Efficeon procesorjev, so se usmerili bolj v samo snovanje procesorjev, kar se kaže v precejšnjem svežnju patentov, ki jih imajo v lasti. Pri AMDju trdijo, da ima to podjetje tudi opazne zasluge pri uspehu njihove AMD64 arhitekture.
Omeniti je še potrebno, da je Transmeta trenutno ravno na sredi pravne bitke z Intelom, saj naj bi vsi njihovi procesorji, od Pentiuma Pro dalje kršili enega ali več Transmetinih patentov.

19 komentarjev

Transmete ni več

Slashdot - Po petih letih od prodaje svojega prvega izdelka se je kalifornijska Transmeta poslovila. Transmetin paradni konj je bil procesor Crusoe, ki ga je odlikovala izjemno nizka poraba električne energije in posledično majhno gretje v primerjavi z Intelovimi primerki tistega časa. Intel je takoj odgovoril s tehnologijami za zmanjšanje porabe in prepolovil Transmetine dohodke v letu 2003. Naslednje leto je Transmeto zapustil še Linus Torvalds. Od takrat je podjetje tonilo vedno globlje, tako da so sedaj odločili prodati, kar je od podjetja ostalo, hongkonškemu Culturecom Holdings. Več o tem.

0 komentarjev

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

Transmeta še vedno v škripcih

The inquirer - Transmeta je eno izmed tistih podjetij, ki je obljubljalo veliko, vendar pa so od teh napovedi ostale samo obljube, tistih pravih rezultatov pa ni bilo nikjer. Največji problem Transmete so njihovi procesorji, ki si niso nikoli na široko utrli poti v večino prenosnikov, ampak so vedno samevali v redkih modelih velikih podjetij. Poleg tega pa podjetje že prav v nedogled zavlačuje s predstavitvijo Crusoejev 5500 in 5800, ki jih tudi po zadnjih podatkih ne bomo ugledali v tej četrtini. Problem naj bi tičal v sami 0.13 mikronski tehnologiji, glavni krivec pa bojda ni Transmeta, ampak tovarna TSMC, ki se že vedno ukvarja s težavami in zahtevami, ki jih postavlja 0.13 mikronska tehnologija. Marsikatero podjetje se je zaradi neskončnih odlaganj odločilo, da ima dovolj Transmetinih obljub in se raje posvetilo drugim rešitvam. Tako podjetje je na primer Toshiba, precej skeptični pa naj bi bili tudi pri Fujitsuju. To vsekakor niso spodbudne novice za Transmeto, po internetu pa celo krožijo...

1 komentar

Transmeta najavila nove procesorje

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je danes Transmeta najavila nove člane svoje Crusoe procesorske družine, TM5800 in TM5500. Novi procesorji so po besedah podjetja 50% hitrejši ter za 20% manj energijsko požrešni od svojih predhodnikov. Podrobnosti o obeh smo vam že posredovali, tako da jih ne bom ponavljal, poudarimo le najpomembnejše novosti. Procesorja tako imata po 512 oziroma 256KB L2 predpomnilnika, izdelana pa sta v 0.13 mikronski tehnologiji (za Transmeto jih izdeluje TSMC). Vsebujeta tudi novo različico Transmetinega Code Morphing Softwara, 4.2. 800MHz TM5800 stane $198, na voljo pa so še 766, 733 in 700MHz modeli. 667MHz TM5500 stane $85, na voljo pa sta tudi 600 in 733MHz različici. Še zanimivost: oba procesorja vsebujeta integrirana DDR in SDR pomnilniška krmilnika, ki lahko delujeta tudi istočasno.

0 komentarjev

Zavezništvo

X-Bit Labs - V petek sta AMD in Transmeta podpisala pogodbo o sodelovanju. Podjetji bosta delili tehnologije, ki si jih lastita. Transmeta je tako dobila pravico uporabe AMD-jeve x86-64 tehnologije (ki bo uporabljena v prihajajočih Hammer procesorjih) in HyperTransport interconnect technology (tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med komponentami do hitrosti 6.4GB/s). Pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti AMD dobil kaj od Transmete (naprimer tehnologijo kako izdelati procesor z nizko porabo energije, ki bi AMD-ju prišla še kako prav).

1 komentar

Transmeta Crusoe - procesor extraordinare

Beyond 3D - Nekaj pa moram priznati tej Transmeti. Iz ničesa so ustvarili toliko govorjenja o njihovih produktih, da že mejijo na velikane hype industrije. Razne internet strani namreč kar tekmujejo v tem, kdo bo napisal boljši članek in bolje predstavil arhitekturo in prednosti teh mičkenih procesorčkov. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da velika večina avtorjev teh člankov Crusoja ni videla niti na daleč, toda to ni pomembno, kajne? Kakorkoli, z Beyonda3D nas napada še en članek o Transmetinih procesorjih. Saj ne rečem, male stvarce so resnično dokaj zanimive, še posebej zaradi tega, ker so delno programibilne oziroma softverske... V primeru, da vsega skupaj še ne poznate, si članek le oglejte, drugače pa ga lahko mirno preskočite.

1 komentar

Transmetini produkti

Tech Report - Čeprav mogoče na prvi pogled to ni očitno, je Transmeta s svojimi Crusoe procesorji zelo zelo aktivna in v povezavi z različnimi proizvajalci razvija različne priročne napravice na osnovi svojih procesorjev. Na Tech Reportu si lahko preberete poročilo s Comdexa, kjer so si ogledali Transmetino predstavitev. Moram reči, da je nekaj napravic prav fascinantnih, tako da si zadevo le oglejte!

0 komentarjev