»

Qimondo bi reševala Portugalska

X-Bit Labs - Kar precej smo pisali o nemškem pomnilniškem podjetju Qimonda, ki je lani neslavno propadlo pod težo dolgov. Vsake toliko časa se je pojavil princ na belem konju, ki obljubljal rešitev, a dlje od prodaje grafičnega oddelka Elpidi niso prišli. To pot se pojavlja nov snubec, ki ima velikopotezne načrte o rešitvi podjetja. Ta ni nihče drug kot sama Portugalska, ki želi podjetje pod novim imenom obuditi od mrtvih.

Portugalska bi imela 18-odstotni delež v podjetju, medtem ko bi Banco Comercial Português in Banco Espírito Santo enakomerno razdelili preostanek. Skupaj bi ti trije partnerji vložili 15 milijonov evrov v novo podjetje, ki bi nastalo na pogorišču Qimonde in bi se imenovalo Nanium. S tem bi rešili 770 delovnih mest. Podrobnosti so še zavite v tančico skrivnosti, prav tako ni jasno, ali lahko takšno podjetje preživi na Portugalskem, kjer industrija integriranih vezij za čipe ni razvita.

1 komentar

Qimonda ustavlja proizvodnjo

X-Bit Labs - O Qimondi, ki se s hudimi finančnimi težavami spopada že od začetka tega leta, je bilo prelitega že mnogo črnila. Tega proizvajalca pomnilnika Nemčija in Portugalska nista uspeli pravočasno rešiti iz težav, tako da je podjetje konec januarja prijavilo nesolventnost. Sedaj se počasi izteka trimesečni rok, ki je retroaktivno začel teči 1. janurarja, v katerem Nemčija jamči za poplačilo obratovalnih stroškov podjetja, in je namenjen prebroditvi težav ter prestrukturiranju. Vmes je ameriška podružnica tega podjetja žal propadla.

Doslej je več investitorjev izrazilo zanimanje za podjetje, a kakšnega trdnega dogovora še niso sklenili z nobenim in ga do konca marca tudi ne bodo. To je problem, saj od 1. aprila podjetju Nemčija ne bo več pomagala kriti tekočih stroškov. Ker obubožano podjetje na svoja pleča ne more prevzeti obveznosti, bodo z aprilom v Dresdnu nehali proizvajati pomnilnik. Ustanovili bodo novo podjetje, v katerem se bo vršila morebitna nadaljnja proizvodnja in v katerem...

0 komentarjev

Tajvanski pomnilniški mastodont se rojeva

Heise - Na trgu pomnilniških čipov zadnje časa vlada zelo čudna atmosfera, ki meji domala na paniko. Proizvajalci izkazujejo astronomske minuse, Qimonda je po neuspelem nemško-portugalskem oživljanju podlegla, njene ameriške podružnice so vložile zahtevo za začetek stečajnega postopka, cene pa se še vedno zadržujejo na zgodovinsko nizkih ravneh. Pravzaprav nič presenetljivega, saj je tudi povpraševanje daleč od nivojev, ki so jih proizvajalci vajeni. Da ne bi šla rakom žvižgat še tajvanska pomnilniška industrija, ki je v svetovnem merilu pomemben igralec, tamkajšnja vlada pripravlja sveženj ukrepov.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč objavilo (prevod), da se bodo začeli ukvarjati s procesom izgradnje pomnilniškega giganta, ki bo posrkal Etron, Inotero, Nanyo, Powerchip, ProMOS, Rexchip in Winbond. Nastajajoči mastodont se bo neizvirno imenoval Taiwan Memory Company (TMC). Z združitvijo (točen pravnoformalni okvir, v katerega bodo zapakirali sodelovanje, še ni znan, ker delničarji nad...

6 komentarjev

Qimonda ima še štiri tedne življenja

X-Bit Labs - Nesrečna Qimonda je po propadlem dogovoru o državni pomoči sicer priglasila nesolventnost, s čimer so se nekoliko razjasnila vremena konkurentom, ki se borijo s (pre)nizkimi cenami pomnilnika, a proizvodnje še ni ustavila. Poskušali bodo nadaljevati, kolikor dolgo bo šlo. Po ocenah imajo približno štiri tedne časa, da najdejo rešitev za nastalo situacijo. Konkurentje naj bi pokazali prve znake zanimanja za obubožano podjetje, ki je v zadnjem času intenzivno vlagalo v razvoj novih čipov, zaradi česar je kljub finančnim tegobam privlačno.

Prevzem v trenutni situaciji gotovo ne bo drag, a nadaljevanje razvoja utegne bodočega lastnika stati od pol do cele milijarde evrov. Med kandidati se omenjajo Samsung, Hynix, Elpida in Micron, ki jim pomoč obljubljata tudi Saška in Portugalska, če seveda obdržijo evropski del podjetja pri življenju brez odpuščanj.

0 komentarjev

Qimonda nesolventna, RAM se bo dražil

X-Bit Labs - Poročali smo že o tegobah nemškega izdelovalca pomnilniških čipov Qimonda, ki si je mukoma zagotovil 325 milijonov evrov pomoči. Zanjo sta skrbeli Portugalska in Nemčija, a je bilo vse skupaj domenjeno prepozno, tako da do transakcije ni prišlo. Posledično je pred dnevi Qimonda na münchenskem sodišču prijavila nesolventnost. To bo sedaj Qimondi dodelilo upravitelja, ki bo poskusil nadaljevati prestrukturiranje in ponovno zagnati podjetje.

Čeprav je bila Qimonda šele peti največji proizvajalec čipov DRAM, pričakujejo ostali pozitivne učinke zaradi njenega skorajšnjega propada. Če se bodo vsi držali zastavljenih kvot, naj bi se proizvodnja in s tem ponudba skrčila za desetino, kar naj bi cene potegnilo iz globin na razumljive nivoje. Cena gigabitnega čipa DDR2 znaša trenutno manj kot dolar, pričakujejo pa stabilizacijo med 1,2 in 1,5 dolarjema. Analitiki pričakujejo, da se bo letos dogajal proces združevanja proizvajalcev z namenom zmanjševanja stroškov in konkurence, zato ob koncu...

4 komentarji

Qimonda rešena

Reuters - Prejšnji teden smo poročali, da se tajvanski, korejski in tudi nemški proizvajalci pomnilnika obračajo na svoje vlade, da naj jih z infuzijo prepotrebnega kapitala rešijo propada. Takrat je bilo še vse skupaj neuradno, danes pa si Nemci o tem že upajo govoriti na glas.

Nemška Qimonda, ki je dejansko hčerinsko podjetje Infineona, je danes objavila, da se je z nemško in portugalsko vlado uspela dogovoriti o pomoči. Zvezna dežela Saška bo posodila 150 milijonov evrov, 100 milijonov bo primaknila portugalska banka v državni lasti Caixa Geral de Depósitos, 75 milijonov pa mama Infineon. Qimonda namreč zaposluje 3200 ljudi v Dresdnu in 2000 Portugalcev v Vili do Conde, tako da je interes obojih, da podjetje izplava. Izvršni direktor Qimonde Kin Wah Loh je dejal, da bodo z zbranimi sredstvi okrepili razvoj in raziskave ter končno prešli na 46 nm Burried Wordline tehnologijo izdelave pomnilnika, ki bo izboljšala izkoriščenje rezin in znižala stroške proizvodnje. Delnice podjetja so danes

8 komentarjev

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

Vodno hlajeni prenosnik

Slo-Tech - In to ne kot projekt kakšnega entuziasta, ki je svoj presnosni računalnik popeljal na divjo vožnjo ter mu dodal velik rezervoar, radiator od Yuga ter črpalko za velike vodne sisteme - sploh ne! Zadeva postaja industrijsko vgrajena ter serijsko razpošiljana, velikost, teža ter električna poraba prenosnika pa ostanejo enake. Ta drzni korak bo kot prvi naredil Hitachi, saj napoveduje, da bodo vodno hlajeni prenosniki naprodaj že proti koncu letošnjega leta. Napovedujejo tudi, da bo življenjska doba prenosika z vodnim hlajenjem kar 70 odstotkov višja. Bili živeli pa videli...

0 komentarjev