»

Intel pripravlja nova vezna čipovja

Expreview.com - Čeprav večine veznih čipovij 5. generacije niso niti popolnoma splavili (še vedno čakamo na več matičnih plošč s čipovjem H57, pripravlja pa se vsaj še Q55 in Q57), Intel že pripravlja njihove naslednike iz 6. generacije. Kot prvega naj bi že konec pomladi oz. zgodaj poleti ugledali naslednika X58, X68, ki bo za povezovanje z vhodno-izhodnimi napravami uporabljal nov južni most, ICH11®. Naslednike veznih čipovij za procesorje na ležišču LGA-1156 lahko pričakujemo šele čez eno leto, zaenkrat pa so potrjeni P65, H65 in Q65. Vsem štirim novincem bo skupna posodobitev vodila DMI, tokrat v različici 2.0, ki skrbi za povezavo med severnim in južnim mostom na matičnih ploščah s podnožjem LGA-1366 oz. s procesorjem in veznim čipovjem na matičnih ploščah s podnožjem...

27 komentarjev

Nexus One tudi uradno predstavljen

vir: engadget
engadget - Google včeraj v kalifornijske Mountain Viewu, kjer imajo svoje oporišče, ni predstavil tabličnega računalnika, niti še ni znano, če bodo kupili Motorolin oddelek za mobilne telefone. Zato pa so predstavili verjetno najbolj težko pričakovan mobilni telefon z operacijskim sistemom Android, svoj Nexus One. Tekom predstavitve so sicer trdili, da gre za popolnoma HTCjev telefon, ki so mu iz marketinških razlogov zgolj posodili svoje ime. Povedali so še, da to ne bo zadnji telefon z njihovim imenom.

Na predstavitvi niso pokazali skoraj nobenih novosti na aparatu oz. v operacijskem sistemu, saj smo večino stvari o aparatu že vedeli iz raznih predogledov. Razkrili so npr. namen treh zlatih kontaktnih točk na spodnji strani...

61 komentarjev

AMD pripravlja 12-jedrnike, mobilne Phenome

Mobilni Phenomi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po nekaterih govoricah v industriji naj bi AMD 12-jedrne procesorje, poznane kot Magny-Cours ter namenjene za novo, 1944-pinsko podnožje (G34), izdal že marca. Poleg 12-jedrnikov bodo za podnožje G34 predstavljeni tudi 8-jedrniki, vsem pa bo očitno skupna dokaj visoka poraba in izdelava v 45 nm SOI proizvodnem procesu. TDPji naj bi se gibali od 85 W (verjetno pri varčnežih), prek 115 W (običajni 8-jedrniki?) ter vse do 140 W za najhitrejše procesorje z dvanajstimi jedri.

Serijo 6000 naj bi tako sestavljali vsaj trije običajni 12-jedrniki (1,9, 2,1 ter 2,2 GHz), varčen, HE procesor z 1,7 GHz ter posebna izdaja (SE) z 2,3 GHz. 8-jedrniki bodo seveda nekoliko hitrejši, saj bodo običajneži tekli z 2,0, 2,3 ter 2,4 GHz oz. z 1,8 ter 2,0 GHz v primeru varčnih verzij.

...

21 komentarjev

ATI s 384-bitnim vodilom?

Hardware-Infos - Po govoricah iz Azije naj bi ATI oz. AMD za prihajajoč DirectX 11 čip, RV870, pripravljal 384 bitno pomnilniško vodilo, podobno kot nVidiin čip G80. Že trenutno aktualen čip, RV770, je odvisen od dovolj velike prepustnosti pomnilnika, z napovedano podvojitvijo zmogljivosti pa tudi najhitrejši GDDR5 čipi ne bi potešili podatkovne lakote RV870. Z uporabo 1,25 GHz (efektivnih 5 GHz) GDDR5 čipov in 384 bitnega pomnilniškega vodila bi dosegli kar 240 GB/s prepustnosti, kar je dvakrat več, kot zmore RV770.

Širše vodilo je še toliko bolj resnično zaradi površine čipa, ki naj bi bila po drugih informacijah večja od 300 mm2, saj v manjšem RV770 za takšno vodilo enostavno ni prostora. Cena kartic, ki bodo po vsej verjetnosti v višjem zmogljivostnem razredu, še ni določena, njen razpon pa se giblje med 250 in 400 ameriškimi dolarji. Več podatkov bo javnost dobila 10. septembra, ko bo AMD pripravil prireditev pred izidom (t.i. paper launch).

26 komentarjev

Predogled VIA Apollo PX266 čipovja

VIA Hardware - Na VIA Hardware si lahko ogledate predogled Apollo PX266 čipovja. Seveda ne gre za nič drugega, kot kontraverzno VIAino P4 čipovje, okoli katerega se bo še odvijala prava živčna vojna (moja predvidevanja...).

Kakorkoli, PX266 res izgleda zelo obetavno. Čipovje bo podpiralo tako sedanje P4 z Willamete jedrom, ko prihodnje Northwoode. Prav tako bo v čipovje vdelana podpora 133MHz FSBju (ali 533MHz Quad Pumped), ki ga bo po vsej verjetnosti podpiral Northwood. Poleg tega čipovje prinaša še eno cvetko: podporo večprocesorskih sistemom. Zelo celovita rešitev, ni kaj! V članku lahko zasledite še nekaj drugih zanimivosti, kot naprimer podrobnosti o PM266 čipovju, integrirani različici PX266. V PM266 bo vdelano novo Paramount grafično jedro, ki sicer ni nič posebnega, toda vseeno prekaša podobne Intelove izdelke. Ogled priporočen!

0 komentarjev

CPU Drive Strenght

Adrian's Rojak Pot - Tipo z Rojak's Pot je objavil zanimiv nasvet v zvezi z "Cpu Drive Strenght" funkcijo, ki se pojavlja na nekaterih novejših VIA ploščah (mogoče jo poznate kot "CPU Push/Pull Strenght"). Gre za moč signala med procesorjem in NorthBridgom veznega čipovja, ki lahko mlace pripomore k stabilnosti in boljšem overclockanju. Privzeta vrednost na ABIT KT7 plošči je 2, overclockerji pa bi jo naj nastavili na 3. To ne bo upočasnilo same povezave, ampak samo povečalo moč signala. Še več takšnih praktičnih nasvetov glede BIOSa najdete v Rojakovem odličnem topimizacijskem vodiču po BIOSu.

1 komentar

i810E2 decembra

Intel - Že decembra bomo po vsej verjetnosti videli prve matične plošče na novem Intelovem i810E2 čipovju. Gre za naslednika precej neuspešnega i810E čipovja, katermu bodo po vsej verjetnosti dodali le drugačen, ICH2 SouthBridge. Sicer naj bi intel predelal tudi NorthBridge in dodal podporo za PC133 pomnilnik, toda to se po vsej verjetnosti ne bo zgodilo in bodo zmožnosti čipovja ostale enake: podpora 133MHz FSBju in PC100 pomnilniku. Torej bo v bistvu šlo za i810E s podporo za ATA100. Brezveze [:\\]...

0 komentarjev