»

Ob obletnici Lotusa 1-2-3 o združljivosti in prestopnih letih

Slo-Tech - Pred dva tisoč leti so bili prepričani, da bo leto 1900 prestopno leto. Leta 46 pred našim štetjem izumljeni julijanski koledar je vsako četrto leto določil kot prestopno leto, s čimer je povprečno trajanje leta v koledarju 365,25 dni. To je precej blizu dejanski dolžini tropskega leta (365,242 dni), a še vedno vsakih 400 let pridela približno tri dni napake. Zato je leta 1582 predstavljeni gregorijanski koledar dodal izjeme, da so stoletna leta neprestopna, razen če so deljiva s 400. Leta 1200, 1600 in 2000 so tako prestopna, 1700, 1800 in 1900 pa niso.

Vpišite v Excel datum 29. 2. 1900 in Excel se ne bo pritožil, temveč se bo strinjal, da je to normalni dan. Sreda, če smo bolj natančni. V resnici je torku, 28. 2. 1900, sledila sreda 1. 3. 1900. Excel začne šteti leta 1900, zato ni velike katastrofe, da so vsi dnevi v januarju in februarju 1900 premaknjeni za en dan v tednu. Obstaja tudi drug način, kjer Excel kot dan 1 obravnava 1. 1. 1904, s čimer ta težava odpade. A v...

6 komentarjev

Elektronske preglednice so stare 30 let

VisiCalc

vir: Wikipedia
Slashdot - Elektronske preglednice, katerih najbolj znana urejevalnika sta dandanes Microsoftov Excel in OpenOfficeov Calc, so letos naokrog že trideseto leto, piše Slashdot. Začelo se je s programom VisiCalc, ki sta ga za Apple razvila in distribuirala Software Arts in Personal Software (kasneje so se preimenovali v VisiCorp) davnega leta 1979. Program se je dopolnjeval do leta 1983, skupaj pa so prodali 700.000 kopij, kar je za pionirsko računalniško dobo zavidljiv dosežek. John C. Dvorak v svoji kolumni preglednice sicer dolži za (pre)veliko moč računovodij in jih krivi za cel kup finančnih malverzacij ter slabo kakovost končnih izdelkov danes, češ da v veliki množici primerov tako ali tako predstavljajo fiktivne...

2 komentarja

Sto najstarejših .com domen

PC World - V teh prazničnih dneh, ko se po svetu ne dogaja toliko in pravih novic primanjkuje, si lahko privoščimo pogledati tudi kakšno manj pomembno, a zelo zanimivo zgodbo. Na PC World, denimo, so se vprašali, katere .com domene so najstarejše. Splet se je kot podaljšek interneta začel razvijati v osemdesetih letih preteklega stoletja in takrat se začne tudi naš seznam.

Prvo še aktivno domeno so 15. marca 1985 registrirali na ime symbolics.com v podjetju Symbolics, Inc., ki je prodajalo sistema Open Genera Lisp in Macsyma. Podjetje je sicer propadlo, a novi lastniki so domeno obdržali - očitno nedotaknjeno. Na seznamu so tudi nekatere druge domene, ki so še vedno zelo živahne, npr. xerox.com (7), hp.com (9), intel.com (13) in boeing.com (na 26. mestu). Zanimivo je, da podjetja, kot so microsoft.com, yahoo.com in google.com manjkajo, saj so bila ustanovljena kasneje ali pa so domeno registrirali po letu 1987, ko je 100. mesto zasedel nynexst.com.

11 komentarjev

ISS stara 10 let

ISS in ATV

Slashdot - Prav je, da se spomnimo okrogle obletnice Mednarodne vesoljske postaje (ISS), katere prvi modul je leta 1998 poletel v orbito. Res je, jutri bo minilo deset let, odkar je ruska raketa Proton z izstrelišča Bajkonur v vesolje ponesla prvi modul z imenom Zarja. Od takrat pa vse do današnjih dni se ISS z različnimi moduli počasi dopolnjuje, tako da je trenutno 85 % končana. Prvi stalni gostje so nanjo poleteli novembra 2000, štiri mesece po priključitvi habitatnega modula Zvezda, in od takrat ni bila nikoli prazna.

Mednarodno vesoljsko postajo skupaj vzdržujejo Rusija, ZDA, EU, Kanda in Japonska, prek posebne pogodbe z NASO pa sodeluje tudi Brazilija. Nasledila je rusko postajo Mir, ki je...

17 komentarjev

Ideja prenosnika stara 40 let

Dynabook

vir: Wikipedia
Slashdot - Pravi razmah prenosnih računalnikov beležimo šele v zadnjih letih, ko so izgubili tako nekaj cene kot nekaj kilogramov, a ideja je že stara. Alan Kay, zaposlen pri Xeroxu, si je koncept prenosnika zamislil že davnega leta 1968, ko so računalniki še vedno tehtali več kot petdeset kilogramov. Dynabook, ki ga je načrtal, ne bi tehtal več kot kilogram in bi sliko izrisoval z milijonom točk. Žal ga niso nikoli udejanjili, je pa navdihnil razvoj prototipa Xerox Alto, ki je izšel štiri leta pozneje in kot prvi uporabljal namizje in grafični vmesnik. Intervju z Alanom Kayem o tem, od kod so prenosniki in kam gredo, si lahko preberete na wired.com, poroča Slashdot.

9 komentarjev

Googlove preglednice

Slo-Tech - Google je odprl beta verzijo aplikacije, ki je namenjena delu s preglednicami. Svoje preglednice lahko tudi delimo s prijatelji, sodelavci ali poslovnimi partnerji, ki jim dodelimo status opazovalca (kjer tabele lahko pregledujejo) ali status urednika (kjer jih lahko tudi urejajo). S tem odpadejo problemi z združljivostjo različnih različic programov za delo s preglednicami, kot npr. Excel ali Calc. Kar pa storitev naredi resnično uporabno, pa je multiediting v realnem času. Vsi povabljenci lahko hkrati delajo na preglednici, poleg tega pa sproti komunicirajo prek Googlovega klepetalnika (google chat). Poleg tega Google skrbi za samodejno shranjevanje podatkov.



Preglednice lahko izvažamo, jih stiskamo, na voljo je kup različnih...

40 komentarjev

P2P, Sony in demografska bomba

BBC - Še ena od P2P legend je prestopila na stran zakona. Sherman Networks, drugače bolj poznani kot lastniki P2P programa Kazaa, so se zavezali, da bodo svojemu programju dodali anti-piratsko zaščito. Bolje tuliti z volkovi, kot proti njim.

Navkljub vsem moram zadnjih tednov se je Sonyju uspele še malce bolj umazati. Bussines week je v svojem članku namreč sporočil, da je Sony BMG bil opozorjen s strani F- Secure glede nevarnosti rootkit zaščite, a ni uspel na tem področju narediti ničesar. Posledice poznamo, a glede na navedbe naslednjega odstavka novice, ki jo pravkar berete, je ponesrečen poizkus uvedbe zaščite BMG morda nekoliko bolj razumljiv.

Pred kratkim je bla zaključena letošnja anketa med evropskimi kupci glasbe, njeni rezultati pa napovedujejo skrb vzbujajoče stanje za glasbeno industrijo. Že nekaj let lahko mlajše generacije uporabnikov ilegalno, a brezplačno prenašajo poljubne medijske vsebine na svoje računalnike. Skoraj polovica mladih (do 24 let) ni več...

15 komentarjev

1M prodanih videov preko iTunes

Apple - V devetnajstih dneh, odkar je Apple predstavil iPod z zmožnostjo predvajanja videa, je iTunes zabeležil 1.000.000 prodanih posnetkov (gre v glavnem za video spote, TV nadaljevanke in kratke risanke studia Pixar). V primerjavi z glasbo je to skoraj trikrat slabši rezultat, saj so po premieri storitve iTunes prodali 1.000.000 skladb v pičlem tednu, kljub temu pa dosežka ne gre zanemarjati. Opogumljeni z rezultatom bodo svojo ponudbo še razširili, pravi Steve Jobs.

Legalna Applova ponudba se je seveda znašla tudi na torrent straneh, kjer je na voljo tudi dosti drugih, za iPod prirejenih filmov in nadaljevank.

Zelo očiten znak, da smo kupci vedno bolj razvajeni in želimo zadeve takoj - povedano drugače: založbe poslujejo zastarelo in predvsem predrago. Ali kot že ves čas opozarja kolumnist v več računalniških revijah, med drugimi tudi hrvaškem BUGu, John C. Dvorak:
Dokler je obstajal Napster, je glasbena industrija cvetela (česar seveda noče priznati), saj so ljudje preko...

8 komentarjev