»

V Računalniški muzej na Poletno muzejsko noč

Retro tržnica

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V soboto, 15. junija, vabljeni v Računalniški muzej, kjer se obeta pestro dogajanje ob Poletni muzejski noči! Od 18:00-24:00 si boste tako lahko brezplačno ogledali našo stalno in gostujočo razstavo, pa tudi zunaj na ploščadi pred Muzejem pri na novo pridobljenem legendarnem Kiosku K67 bo živahno - odvijala se bo namreč Retro tržnica - že 2. Retro Gaming Kupi/Prodaj/Menjaj dogodek v Sloveniji. Za razstavljalce je na voljo še nekaj prostih miz - pohitite s prijavo!

Zunaj se bo odvijala tudi Muzejska čitalnica in klepetalnica na prostem ob retro računalniških revijah - Muzejska knjižnica na prostem na Poletno muzejsko noč s starimi izvodi revij Moj mikro in drugih...

Ob 18:00 vabljeni tudi na brezplačen voden ogled po razstavi Steklena soba – napačno informiranje z naslovom Kaj moram vedeti o globokih ponaredkih?

1 komentar

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se...

18 komentarjev

Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena

Reševanje kode s starih disket

GitHub - Ena najbolj kultnih videoiger v zgodovini je Prince of Persia, ki je izšla leta 1989 za Apple II in postavila letvico za tisti čas izjemno visoko. Igra je prinašala precej boljšo animacijo kot takratna konkurenca, s svojim načinom igranja pa je navdahnila nov žanr iger, v katerih protagonist sicer skače po različnih platformah, a se giblje zelo realistično. Spričo svoje priljubljenost je Prince of Persia kmalu tekla na vseh mogočih operacijskih sistemih in računalnikih, sledilo pa ji je vrsto nadaljevanj znotraj iste franšize.

Sedaj je javno dostopna tudi izvorna koda prve igre. Ta je bila dolgo časa pogrešana in je veljala za izgubljeno. Jordan Mechner, ki je leta 1989 napisal Prince of Persia, je konec marca letos

56 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

MobileCamp Ljubljana

Slo-Tech - V soboto, 27. marca 2010 bo v prostorih Fakultete za Elektrotehniko prvi MobileCamp Ljubljana. MobileCamp je enodnevna konferenca, BarCamp formata, ki jo oblikujejo udeleženci s svojimi predavanji. Namenjena je vsem, ki se ukvarjajo z mobilnimi tehnologijami od programerjev, oblikovalcev, operaterjev do uporabnikov.



Udeležba je brezplačna, vendar za vstop nujno potrebujete vstopnico. Za dodatne informacije o tem, kako pridobiti vstopnico obiščite http://www.mobilecamp.si

8 komentarjev

WebCampLjubljana

Slo-Tech - Tudi v naših krajih počasi spoznavmo nekonference, ki jih oblikujejo kar udeleženci sami. Po dveh BarCampih sedaj naznanjamo WebCampLjubljana, ki je namenjena vsem ki se ukvarjajo s spletnimi tehnologijami - od razvijalcev in oblikovalcev pa do piscev besedila in SEO optimizatorjev.



WebCampLjubljana se bo odvijal v soboto, 28. novembra 2009, v konferenčni dvorani Tehnološkega Parka Ljubljana. Udeležba je brezplačna, vstopnico pa si najlažje zagotovite tako, da do nedelje prijavite naslov vašega predavanja.

Se bo še kdo opogumil in pripravil svoj tematski BarCamp?

8 komentarjev

Prvi teden v novem letu v Kiberpipi

Tektronix

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 6.1. ob 19:00 bo na Pipinem odprtem terminu Jure Čuhalev, govoril o Barcampu, Co-workingu in prihodnosti izmenjave znanj. Obisk konferenc in druženje s sotrpini iz stroke še vedno predstavlja enega najboljših načinov izmenjave in pridobivanja novih znanj. Kot nadgradnja tega se pred leti tako v Silicijevi dolini rodil nov koncept izmenjave znanj - BarCamp, kjer gre za konferenco, ki jo sestavijo kar udeleženci sami. Zaradi svoje dinamične narave omogoča veliko bolj efektivno...

0 komentarjev

Odvijal se bo BarCampLjubljana

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v sredini januarja, bolj natačno 17.1.2009, odvijal BarCamp Ljubljana na Institutu "Jožef Stefan". Za vse tiste, ki ne vedo kaj BarCamp je - BarCamp je konferenca, ki je sestavljena iz predavanja obiskovalcev. Na začetku dneva se določijo predavanja in teme, nato pa se dogodek dokaj spontano sam odvija. Sicer pa smo o BarCampih že pisali.

Dogodek je brezplačen, se je pa potrebno prijaviti na domači strani in seveda pripraviti predavanje na dan dogodka - kar je tudi edini resnični zahtevek Barcamp-a. Dogodek je mednarodne narave, tako da bo večina predavanj potekala v angleškem jeziku.



Seveda pa komaj čakamo na podobne dogodke tudi v drugih slovenskih krajih!

9 komentarjev

V prihajajočem tednu v Kiberpipi

Uniki

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu Kiberpipa napoveduje:

- Torek, 9.12. ob 19:00 - Pipin odprti termin: Med 22 najbolj perspektivnih start-upov v Evropi izbran slovenski UNIKI
Mlado slovensko podjetje UNIKI je bilo izbrano med 22 finalistov, ki so se udeležili tedna tekmovanja in izobraževanja Seedcamp, skupnega projekta največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in "poiskati naslednji Google". UNIKI je komisijo prepričal s svojimi inteligentnimi interaktivnimi mediji, ki temeljijo na računalniškem vidu in novem vmesniku med računalnikom in človekom, ki reagira na gibanje. Trenutno so usmerjeni v razvoj novih gibalnih interaktivnih medijev za javne prostore, kjer lahko z vsebino izložbe upravljate kar z gibi roke ali telesa. Več...



- Sreda, 10.12. ob 19:00 - Spletne...

1 komentar

V Kiberpipi od 1. do 5.12.

Fotografija z brošure SICAD, ISKRADATA

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Veseli december prihaja in temu primerno pester program bo tudi v Kiberpipi. Kiberpipin računalniški muzej med 1.12.2008 in 23.1.2009 predstavlja razstavo na temo grafična računalniška oprema v 80-ih ter 70-ih letih pri nas, kjer bo predstavljenih nekaj izmed grafičnih terminalov ter računalnikov, ki so postavili temelje današnjemu pojmovanju CAD (Computer-aided design) programske opreme. Del razstave, v veliki meri v obliki slikovnega gradiva, bo...

2 komentarja