»

Orientacija po Ljubljani z Google Transitom

Takole se s Tromostovja pride na Šmarno goro.

Slo-Tech - Po približno pol leta priprav je LPP objavil, da so svoje sheme linij mestnega prometa po Ljubljani in vozne rede zanje vnesli v sistem Google Transit. Gre za del sistema Google Maps, ki omogoča navigacijo po urbanih središčih, tako da uporabniku ponudi najhitrejšo pot z avtomobilom, javnim prevozom in peš.

Do aplikacije najlaže dostopimo prek strani LPP, kjer je v levem stranskem meniju dodana možnost Načrtovanje poti z Google zemljevidi. Tja vnesemo začetno točko in končno točko, aplikacija pa sama izračuna najhitrejšo pot (če je ne poznamo, lahko na zemljevidu s klikom označimo želeni lokaciji). Pri tem upošteva pešpoti, avtobusne povezave od najbližjega postajališča z ustreznim...

17 komentarjev

Google Maps tudi za kolesarje

TG Daily - Po peticiji, ki jo je podpisalo kar 50.000 kolesarjev, so se pri Googlu uklonili, in po posebnem načinu za voznike avtomobilov, pešce in javni prevoz v Google Maps dodali še kolesarjem prijazno različico. Storitev je, kot ponavadi, zaenkrat omejena zgolj na ZDA, kjer bodo kolesarji v 150 mestih lahko označevali svoje priljubljene poti in kolesarjem prijazne ceste.

Sam potek izrisa poti je nadvse podoben trem že obstoječim načinom v Google Maps. Po izbiri začetne in končne točke iz menija enostavno izberete možnost kolesa, na Google Maps pa se nato izriše priporočena pot, po kateri bosta najlažje, najvarneje in najhitreje prispeli na cilj.

Poleg uporabniških priporočil v usmerjenem načinu bo s kolesarsko plastjo mogoče prikazati tudi...

4 komentarji

Google Maps bo zbiral podatke o vožnji

Google Maps

CNet - Za najpomembnejše avtoceste, regionalne ceste in avenije v velikih mestih ZDA Google Maps že nekaj časa ponuja informacije o gostoti prometa. Te pridobi z obcestnih merilnikov in posebnih avtomobilov, uporabnikom pa potem omogočajo izbiro najmanj obremenjene ceste v danem trenutku. Sedaj pa gredo še dlje, saj bodo isto funkcionalnost uvedli tudi za stranske in manj pomembne ceste, pri čemer si bodo pomagali z uporabniki. Če uporabljate Google Maps na pametnem telefonu, boste Googlu avtomatsko pošiljali podatke, kod se vozite, če boste izbrali gumb My Location. Storitev se da sicer onemogočiti, a pri tem izgubite možnost My Location - ponoven vklop vas takoj zveže z Googlom.

Google je zapisal, da se zavedajo...

3 komentarji

Britanska vaška straža ustavila Googlov avto

vir: BBC
BBC - Na spodnji sliki lahko vidite, kako izgleda Googlov Street View avto. Ti vozijo po svetu in snemajo pokrajino oz. naselja, da jih lahko Google potem čim verneje predstavi v Google Maps ali Google Earth. Trenutno snemajo po ZDA, Franciji, Italiji, Nizozemskem, Španiji in Veliki Britaniji, pri čemer včasih komu stopijo tudi na žulj. Lani so tako posneli tajen test porschejev na neki ameriški gorski cesti, tokrat pa so razhudili britanske vaščane.

Ti so v Broughtonu zagledali Googlov snemalni avto in se pognali za njim. Ko so ga ujeli, so pojasnili, da nasprotujejo snemanju ulic v njihovem kraju, saj so na slikah tudi invazivne slike njihovih hiš. V zadnjem času se je število vlomov...

27 komentarjev

Google posnel tajni test porschejev

smh.com.au - Nekaterim se zdi, da Google ve in vidi vse, zaradi česar so ustanovili kar svojo versko ločino. Mi ne bomo šli tako daleč, a dejstvo ostaja, da Google Maps in Google Earth posnameta marsikaj zanimivega. Včasih gre to v nos kakšni vladni agenciji ali vojski, včasih pa razveseli uporabnike. Na cesti v Idaho Springs, ki doseže višino 4227 m in velja za najvišjo asfaltirano cesto v ZDA, so to pot posneli višinski test novih porschejev. Spričo svoje višine je namreč cesta pod Mount Evansom priljubljena destinacija proizvajalcev avtomobilov. Na slikah so delavci porscheje že začeli pokrivati s ceradami, ker so očitno opazili Googlov konvoj vozil, ki snemajo...

15 komentarjev

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

Kako deluje Google Earth

vir: Nature
Nature - Ste se kdaj vprašali kako lahko Google Earth, vsem visokoolčljivostnim slikam navkljub, dela razmeroma hitro? Ob dobri internetni povezavi, bi za dolpoteg vseh slike v najvišji ločljivosti namreč porabili okoli 100 let, kar je vse prej kot sinonim za odzivnost.

Kar naredijo je, da elipsoid (Zemljo) aproksimirajo s poligoni. Dlje kot je naše gledišče, manj teh poligonov je potrebnih, da dobimo občutek ukrivljenosti in podrobnosti. Pri detajlnem pogledu pa po drugi strani ni več potrebno...

16 komentarjev

Google earth povzroča skrbi

Slashdot - Google Earth, ki nam omogoča ogled satelitskih posnetkov katere koli države na Zemlji je začel povzročati skrbi. Predsednik Indije je namreč izjavil, da ta program pokaže natančne zemljevide mest ter poslopij, ki so zanimiva teroristom ter jim tako omogoči, da lažje poiščejo žrtev napada. Podobne skrbi so izrazili tudi na Nizozemskem, saj menijo, da teroristi program Google Earth uporabljajo pri načrtovanju napadov. Google je pojasnil, da so fotografije poslopij ter podobnih objektov stare vsaj 2 leti ter da so dostopne javnosti tudi iz drugih virov.

23 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev

Ford preskuša cestni informacijski sistem

Slashdot - Kolikokrat ste že stali v gneči in preklinjali počasno obveščanje o zastojih na cestah ali pa se zgolj pritoževali nad slabim vremenom, ki bi se mu lahko izognili? Ali pa ste ob gledanju predvsem ameriških filmov pomislili, kako si lahko enovit sistem kontrole prometa olajšal delo nadzornikom, ki nepretrgoma gledajo v ekrane?

Da se nam obetjo spremembe, kaže tudi sledeča novica. Tako je Ford začel dvostopenjski program testiranja opreme, ki bo preko merjenja parametrov vozila in okolja napovedovala razmere na cestah. Tako bo možno z merjenjem hitrosti, frekvence zaviranja, zunanje temperature in vlažnosti, pa tudi vklopa sistema za pomoč pri zaviranju ugotavljati prometne zamaške, stanje cest, ter celo vreme, in to v realnem času.

Druga stopnja, ki naj bi se v ZDA začela pozno jeseni letos, bo poleg merjenja vsebovala tudi opozarjanje voznikov z vgrajeno primerno napravo v vozilih. Če bodo rezultati uspešni, analitiki napovedujejo, da bo tehnologija postala komercialno dostopna...

3 komentarji