»

Nov članek: Napadi na delovni pomnilnik RAM

Slo-Tech - Delovni pomnilnik ali RAM (Random Accesss Memory) je del informacijskega sistema, v katerem se začasno shranjujejo podatki. V pomnilniku RAM se shranjujejo vsi podatki in vse aplikacije, ki jih imamo trenutno naložene oz. zagnane, iz stališča varnosti pa je najbolj pomembno dejstvo, da se v pomnilniku RAM shranjujejo tudi trenutno aktivni šifrirni ključi. Če npr. uporabljamo programsko šifriranje trdega diska, se za čas, ko je trdi disk odklenjen, v pomnilniku RAM shranjujejo šifrini ključi. Z (nepooblaščenim) dostopom do delovnega pomnilnika je le-te mogoče prebrati in skopirati, s čimer napadalec lahko pridobi dostop do šifriranih podatkov na disku.

V tokratnem članku smo si ogledali nekaj načinov s katerimi napadalec lahko dostopi do vsebine delovnega (in tudi navideznega) pomnilnika. Večina kriptografskih rešitev namreč temelji na predpostavki, da je delovni pomnilnik RAM varno mesto za hrambo šifrirnih ključev.

Vendar pa ta predpostavka v resnici ne drži. Izvedba uspešnega...

6 komentarjev

Raziskovalci uspeli zaobiti BitLocker zaščito tudi ob uporabljenem TPM modulu

ZDNet - Raziskovalci Fraunhoferjevega Institute for Secure Information Technology so pred kratkim objavili članek z naslovom Attacking the BitLocker Boot Process, v katerem razkrivajo kako je mogoče zaobiti BitLocker šifriranje in to celo če BitLocker uporablja TPM (Trusted Platform Module).

Njihov napad sicer temelji na Evil Maid napadu, novost pa je, da so raziskovalci uspeli onesposobiti BitLocker zaščito diska tudi v primeru uporabe strojnega TPM modula.

Enako kot pri Evil Maid napadu mora tudi tukaj napadalec najprej zagnati ciljni računalnik s pomočjo zagonskega USB ključka, nato pa mora zamenjati zagonsko kodo (tim. boot code) BitLockerja svojo. Le-ta nato ukrade geslo ter ga shrani na trdi disk, napadalec pa geslo pridobi ob naslednjem "obisku".

Očitno ima torej tudi TPM določene omejitve...

15 komentarjev

Evil Maid napad na TrueCrypt

Prava...

Slo-Tech - Joanna Rutkowska je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavila opis novega napada na šifrirni program TrueCrypt, poimenovan Evil Maid napad (napad zlobne sobarice). Na možnost takega napada sicer opozarjajo že avtorji programa TrueCrypt, a Joanna nam je tokrat postregla s konkretno možnostjo izvedbe napada.

Stvar gre takole. Uporabnik v hotelski sobi pusti ugasnjen prenosni računalnik, na katerem so s TrueCryptom...

41 komentarjev

Objavljen članek z več podrobnostmi o "cold-boot" napadu

Slo-Tech - Kot smo pred časom že poročali. je skupina devetih ameriških raziskovalcev v začetku leta odkrila nov način kraje šifrirnih gesel. Raziskovalci so namreč ugotovili, da se vsebina pomnilniških DRAM modulov ne izgubi v trenutku, ko računalnik ugasnemo, pač pa se počasi "ugaša" z časom. Tako je vsebino delovnega pomnilnika RAM mogoče prebrati še nekaj sekund, do celo nekaj ur po tem (opisujejo tudi primer, ko je vsebina v RAM-u brez osveževanja obstala kar cel teden), ko je bil računalnik ugasnjen. Mimogrede, preskus napada smo v nekoliko poenostavljeni obliki izvedli tudi v Sloveniji.

Te dni pa je bil na CCC konferenci o tem objavljen tudi članek, ki prinaša še več podrobnosti o napadu. Raziskovalci v članku predstavljajo postopke za identifikacijo lokacije in pridobitev šifrirnih gesel šifrinih mehanizmov BitLocker (Vista), TrueCrypt (Linux) in FileVault (Mac OS) po tem, ko so bili računalniki ugasnjeni.

Raziskovalci v članku ugotavljajo, da se tim. bitni razpad podatkov pri...

17 komentarjev

Nova grožnja: izdelava zlonamerne strojne opreme

Schneier.com - Združenje USENIX je 15. aprila letos organiziralo prvo delavnico LEET '08 (LEET je akronim za Large-Scale Exploits and Emergent Threats).

Na njej je bilo predstavljenih enajst prispevkov povezanih z informacijsko varnostjo, nagrado za najboljšega pa so prejeli Samuel T. King, Joseph Tucek, Anthony Cozzie, Chris Grier, Weihang Jiang in Yuanyuan Zhou za delo z naslovom Designing and implementing malicious hardware.

Avtorji v članku najprej navajajo nekaj primerov zlonamerne ali okužene strojne opreme, npr. z virusom RavMonE okužene iPode leta 2006, Seagatove trde diske z "prednaloženimi" trojanci, leta 1982 s strani CIE modificirano programsko opremo za nadzor plinovodov, ki je onesposobila Sovjetske naftovode, ter modificirane pisalne stroje, ki jih je Sovjetska KGB podtaknila ameriški ambasadi v Moskvi ter tako lahko prestrezala vse, kar so Američani natipkali.

Ker pa na tem področju še ni bilo opravljenih dosti raziskav (z izjemo raziskave IBM-a, ki je razvil napravo za krajo...

4 komentarji

Še en napad na GSM A5/1 algoritem

Slo-Tech - Trije nemški raziskovalci Timo Gendrullis, Martin Novotny in Andy Ruppiz iz nemškega Inštituta za IT varnost na Ruhr-University Bochum so na Cryptology ePrint Archive objavili članek z naslovom A Real-World Attack Breaking A5/1 within Hours.

V članku opisujejo napad na GSM šifrirni algoritem A5/1. Za razliko od večine teoretičnih kriptoanalitičnih napadov, gre v tem primeru za praktičen napad, ki ga je mogoče izvesti s posebno napravo, ki so jo poimenovali COPACOBANA, sestavljena pa je iz FPGA čipovja.

Raziskovalci v članku trdijo, da je uspešen napad mogoče izvesti v povprečju v okrog sedmih urah, predstavljajo pa tudi optimizacijo, ki omogoča še približno 16% pohitritev napada.


Napad sicer ni tako hiter kot tisti, ki sta ga na BlackHat Europe 08 prikazala David Hulton in Steve Muller, je pa v članku objavljenih dovolj podrobnosti za nadaljnje raziskovanje na tem področju. Hulton in Muller sta pri svojem delu sicer izhajala iz članka Kellerja in Seitza, ki sta opisala napad...

8 komentarjev

Nov napad na ključe za daljinsko odklepanje KeeLoq

Slo-Tech - Septembra 2007 smo poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti sistem za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq.

Sistem so razvili v 1980-tih in ga pričeli prodajati v 1990-tih, danes pa ga uporabljajo praktično vsi avtomobili, ki omogočajo daljinsko zaklepanje, uporablja pa se tudi za daljinsko zaklepanje večine garažnih vrat.

Za izvedbo prvega napada, ki so ga izvedli lansko leto, se je bilo potrebno približati ključu za približno 65 minut. V tem času je napadalec prebral podatke iz ključa, sledilo pa je dekodiranje, oz. iskanje glavnega šifrirnega ključa, ki je trajalo okrog enega dneva.

Skupina nemških raziskovalcev pa je sedaj napad še izboljšala. V okviru novega napada napadalec prisluškuje daljinskemu upravljavcu (to je mogoče storiti iz oddaljenosti do 100 metrov), prestreči pa mora samo dve sporočili med daljinskim upravljavcem in "bazno postajo". Zbrane podatke nato analizira, pridobi unikatni šifrirni ključ, ki ga daljinski upravljalnik uporablja za...

21 komentarjev

Odkrit nov način kraje šifrirnih ključev

Freedom to Tinker - Skupina devetih ameriških raziskovalcev (Halderman, Schoen, Heninger, Clarkson, Paul, Calandrino, Feldman, Appelbaum in Felten) je odkrila nov nevaren način kraje šifrirnih gesel. V svoji raziskavi so pokazali, kako je mogoče z relativno enostavnimi metodami zaobiti zaščito, ki jo nudijo programi za šifriranje trdih diskov. Napad so demonstrirali na več produktih za šifriranje trdih diskov in sicer na Microsoftovemu BitLockerju, Applovemu FileVaultu, Linuxovem dm-cryptu ter na programu TrueCrypt.

Za kaj gre?

Šifrirni programi glavne šifrirne ključe shranjujejo v delovnem pomnilniku računalnika oziroma v DRAM pomnilniških modulih. Ker šifrirnih ključev ne zapisujejo na trdi disk ali druge trajne pomnilniške medije, naj bi bil ta način shranjevanja šifrirnih ključev varen. Varnost temelji na prepričanju, da je vsebina DRAM modula izgubljena v tistem trenutku, ko se računalnik ugasne.

Vendar pa so raziskovalci dokazali, da temu ni tako. Vsebina DRAM modulov se namreč ne izgubi v...

26 komentarjev

Uspešno razbitje sistema za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq

Schneier.com - Raziskovalci iz Izraela in Belgije so tokrat pod drobnogled vzeli šifrirni sistem za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq - in ga uspeli razbiti.

Sistem je so razvili v 1980-tih in ga pričeli prodajati v 1990-tih, danes pa ga uporabljajo praktično vsi avtomobili, ki omogočajo daljinsko zaklepanje. Med drugim tudi avtomobili znamk Chrysler, Daewoo, Fiat, General Motors, Honda, Jaguar, Toyota, Volvo in Vokswagen. Sistem omogoča daljinsko zaklepanje avtomobila, seveda pa pri brezžičnem prenosu podatkov med ključem in avtomobilom uporablja šifriranje. KeeLoq sicer uporablja 18 milijard kombinacij ključev, vendar pa so raziskovalci našli bližnjico.

Za uspešen napad se je potrebno približati ključu za približno 65 minut (v tem času napadalec pobere podatke iz ključa), samo dekodiranje, oz. iskanje glavnega šifrirnega ključa pa potem traja okrog 1 dan. S tako pridobljenim glavnim šifrirnim ključem je nato avto mogoče daljinsko odkleniti v nekaj minutah.

Pa srečno vožnjo!

29 komentarjev

Ubuntu izdal okvarjen popravek

Slo-Tech - Potem, ko so marca letos v Ubuntuju odkrili kritično varnostno napako (ki je bila sicer hitro odpravljena), se je Ubuntujevcem predvčerajšnjim pripetila še ena huda nerodnost.

V okviru varnostnih popravkov sistema so nadgradili grafični strežnik xserver-xorg, vendar je bila nadgrajena različica resno okvarjena. Uporabniki, ki so po nadgraditvi svoj sistem ugasnili ali ponovno zagnali, so namreč ob ponovnem zagonu zagledali moder zaslon z sporočilom o napaki.

Ubuntujevci so popravek popravka sicer izdali zelo hitro, a napaka je med uporabniki pustila zelo slab priokus. Za uporabnike, ki so navajeni dela v samo grafičnem načinu, je namreč namestitev popravka razmeroma zapletena. Računalnik je namreč potrebno zagnati v tim. varnem načinu in iz konzole nadgraditi sistem z ukazom "sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade", nato pa sistem ponovno zagnati z ukazom "sudo shutdown -r now".

DODATEK: Ubuntu je izdal tudi uradna navodila za odpravo napake.

Vsekakor takšni dogodki ne...

47 komentarjev