»

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

Reuters - Naposled se bodo vendarle udejanjila predvidevanja, da bo britanski ARM letos začel kotirati na borzi. Včeraj so v podjetju potrdili, da so na ameriškemu regulatorju SEC prijavili javno ponudbo delnic (IPO), ki se bo zgodila še letos. Točnega datuma niso navedli, saj je odvisen od razmer na trgu in poslovanja podjetja. Koliko bo podjetje ovrednoteno, še ni jasno - omenjajo se vrednosti med 30 in 70 milijardami dolarjev. ARM je pred časom govoril, da želijo zbrati med osem in deset milijardami dolarjev svežega kapitala (vrednotenje je vrednost celega podjetja, sveži kapital pa predstavlja vrednost na novo vplačanih delnic).

Razmere na trgih niso rožnate, saj se je število IPO-jev letos zmanjšalo. Doslej je bilo zmanjšanje 22-odstotno, k čemur sta prispevali negotovost in volatilnost na trgih. V ZDA so letos z IPO-ji zbrali 2,4 milijarde dolarjev. ARM o javni ponudbi delnic govori že dolgo. Trenutno lastnik ARM-ja je japonski Softbank, ki je za podjetje leta 2016 odštel 32 milijard...

0 komentarjev

Anonymous vdrl v NATO

Washington Post - Anonymous se je odzval na aretacije svojih domnevnih članov po ZDA in Evropi in v protinapadu, po lastnih navedbah na Twitterju, vdrl v strežnike severnoatlantskega zavezništva NATO, kar naj ne bi bilo težko tehnično izvedljivo. Objavili so tudi daljše pismo za NATO, v katerem kritizirajo netransparentnost, in napovedali razkritje zbranih dokumentov.

Po navedbah Washington Posta so v Anonymousu ukradli za približno gigabajt tako občutljivih podatkov, da bi jih bilo "neodgovorno objaviti". Za pokušino in v dokaz svojih trditev so objavili le dva dokumenta (eden se imenuje NATO Restricted iz leta 2007 o komunikacijskih sistemih v Afganistanu, drugi pa Outsourcing CIS in Kosovo). Še nekaj drugih neobčutljivih dokumentov naj bi...

85 komentarjev

Začetki NSA

Schneier.com - National Security Agency je na svoji spletni strani objavila krajši sestavek z naslovom The Origins of NSA, v katerem opisujejo začetke delovanja agencije.

Sestavek sicer za tiste, ki ste prebrali Bamfordovo knjigo The Puzzle palace ne prinaša nič novega, kljub temu pa gre za zgoščen prikaz nastanka agencije, ki kaže na to, kako so ZDA že v preteklosti razumele pomen elektronskega nadzora in kriptografije.

2 komentarja

Objavljeni dokumenti "A History of U.S. Communications Security"

Schneier.com - Te dni je National Security Agency odstranila zaupnost iz 158-stranskega dokumenta z naslovom A History of U.S. Communications Security (Volumes I and II). Gre za dokumente povezane z zagotavljanjem komunikacijske varnosti ZDA, ki jih je pripravila NSA. Dokumentacija obravnava različne teme, vključno opisom in analizo različnih načinov šifriranja ter možnimi napadi na komunikacijske sisteme in zaščito pred njimi. Najverjetneje gre za gradivo, ki so ga ob zaposlitvi v NSA morali preučiti vsi novo zaposleni.

Dokumente so objavili na spletni strani organizacije governmentattic.org/, kjer najdemo še več zanimivih dokumentov z odstranjeno stopnjo zaupnosti.

Vsekakor zanimivo novoletno branje za vse, ki jih zanima informacijska varnost.

2 komentarja

NSA sodelovala pri razvoju Viste

Slo-Tech - Kot poročajo na Washington Post, je Microsoftu pri razvoju operacijskega sistema Windows Vista pomagala NSA (National Security Agency). Znano je, da je naloga NSA prestrezanje komunikacij in elektronski nadzor, manj znano pa je, da je ena izmed nalog NSA tudi razvoj varnostnih sistemov in varnostno testiranje. NSA je tako Microsoftu pomagala pri razvoju varnosti Windows Vista operacijskega sistema, pravijo pa, da so to storili brezplačno. Po poročanju je Microsoft za pomoč zaprosil tudi druge ameriške vladne agencije in mednarodne ustanove, med drugim tudi NATO.

Vlaganje v varnost je gotovo koristno in hvalevredno, pojavljajo pa se vprašanja, ali je sodelovanje z NSA, ki je znana tudi po svojem nezakonitem nadzoru, pravi korak v to smer. Znano je namreč, da je NSA "pomagala" pri razvoju DES šfrirnega algoritma, v katerem so kasneje našli varostne pomankljivosti za katere obstaja sum, da so bile namerno vstavljene. Po drugi strani pa je NSA sodelovala tudi pri razvoju enega...

22 komentarjev

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace."

Slo-Tech - Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace. Harper Perennial: New York

Knjiga Masters of Deception je še eno izmed del, ki skušajo osvetliti zgodovino hekanja in kiberkriminala. Avtorja sta namreč v knjigi popisala zgodovino ene največjih hekrskih skupin MOD (Masters of Deception) od ustanovitve, do njenega žalostnega konca. Skupino je ustanovil Phiber Optik (pravo ime Mark Abene), potem, ko so ga zaradi spora z Erikom Bloodaxeom (pravo ime Chris Goggans) izključili iz tiste čase najelitnejših hekerskih skupin Legion of Doom (LOD), ki je delovala med leti 1980 do 1990. Mimogrede, vodja LOD, Chris Goggans je po izidu imel nekaj pripomb na nepristranskost knjige. Trdil je namreč, da knjiga člane MOD prikazuje v preveč pozitivni luči.

Spor med skupinama je bil tako hud, da je na koncu privedel do prave vojne, znane pod imenom Great Hacker War, v kateri so si člani skupine vdirali v računalnike drug drugega, se nadlegovali...

7 komentarjev

Kako brati IT analize?

Slashdot - Računalničarje šefi in poštarji stalno zasuvajo s profesionalnimi analizami različnih IT sistemov, ki naj bi jih prepričale, kateri izdelek je boljši in seveda pomagale pri nakupu. Zed A. Shaw je oblikoval 17 točk, na katere moramo biti pozorni pri branju analiz. Če katera od njih ni izpolnjena, obstaja velika možnost, da gre samo za prefinjen poskus tržnikov in ne za pravo analizo.

Članek pa ne bo koristil samo bralcem teh dokumentov, ampak tudi mnogim dijakom in študentom ter ostalim, ki v okviru svojega učnega procesa ustvarjajo tovrstne analize, saj lahko služi kot preprost seznam stvari, ki jih preverimo pred oddajo naše naloge.

Kako bomo pa sedaj izkrivljali resnico?

6 komentarjev