»

Betamax bo dokončno umrl

BBC - Betamaxa se verjetno spomnijo le starejši obiskovalci te strani, medtem ko je mlajšim že VHS čuden relikt preteklosti. Toda pred štiridesetimi leti sta formata bíla trdo bitko za prevlado na trgu analognih videokaset in videorekorderjev, ki jo je dobil VHS. Betamax je podpiral Sony in je nudil za odtenek boljšo kakovost slike, medtem ko je JVC-jev VHS omogočal posneti več materiala. Čeprav je bil VHS tudi nekoliko cenejši, je na koncu odločila možnost snemanja dveh ur videa na kasete, medtem ko je prva verzija Betamax zmogla le eno uro. VHS je bil veliki zmagovalec, Betamax pa je romal na smetišče zgodovine. Sony je že leta 1988 začel proizvajati lastne VHS-videorekorderje in kasete, kar je bilo de facto priznanje poraza. Ostali formati (Video 2000 ipd.) niso...

12 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Blogerji dosegli spremembo imena

WTF?!

vir: CNet
CNet - Wisconsin Tourism Federation, oz. WTF, ima, roko na srce, zelo ponesrečeno ime oz. okrajšavo le-tega. Pred tridesetimi leti, ko je bila federacija, ki skrbi za spodbujanje turizma v zvezni državi Wisconsin, ustanovljena, okrajšava imena ni izstopala. A v zadnjih tridesetih letih je prišlo do svetovnega pojava, ki mu pravimo internet. Z njim so bile ustvarjene tudi okrajšave za razne izraze, ki na spletnih klepetalnicah in forumih pomagajo pri izražanju (ne)odobravanja z argumenti drugih obiskovalcev. Okrajšava WTF je, na nesrečo federacije, dokaj poznana tudi izven sveta zagrizenih geekov, seveda ne v povezavi s turizmom. Po stalnem zbadanju na raznih straneh in blogih je bila kaplja čez rob, da se je logotip federacije znašel na strani YourLogoMakesMeBarf.com (vaš logo mi gre na...

12 komentarjev

Misija Ulikses gre h koncu

Ulikses

vir: NASA
Slo-Tech - Misijo Ulikses sta NASA in Evropska vesoljska agencija začeli oktobra 1990, torej pred davnimi 18 leti. Takrat so v vesolje izstrelili orbiterja, ki je naprej švignil mimo Jupitra, nato pa ja pričel krožiti okrog Sonca z afelijem petih astronomskih enot. Z dvema iz berilijevega bakra grajenima antenama opremljeno plovilo je zbiralo podatke o izbruhih gama žarkov, o Sončevih južnem in severnem polu, kometu Hyakutake, katerega rep je slučajno preletelo leta 1996, Jupitru ter kometih McNaught-Hartley in McNaught. Življenjsko dobo misije so podaljšali štirikrat, nazadnje prav do marca 2009.

Sedaj se misija počasi dokončno zaključuje. Zadnji načrtovani kontakt s plovilom bo 30. junija 2009,...

20 komentarjev

VHS dokončno umrl

Los Angeles Times - Format VHS, ki se je pojavil daljnega leta 1976 in je torej sedaj že v svojih tridesetih letih, je neverjetno trdovraten. Kljub temu da so ga konec prejšnjega desetletja začeli napadati DVD-ji in ga kmalu tudi presegli po prodaji in produkciji, ni in ni hotel umreti.

Hollywoodski studii so zadnji film na VHS-kaseti izdali leta 2006, a povpraševanje je še vedno živelo, kar je izkoristil tudi Ryan J. Kugler, čigar podjetje Distribution Video Audio je pokupilo ves material, ki so ga veliki prodajalci umaknili s polic, in uspešno prodajalo filme na VHS manjšim preprodajalcem. Še posebej za med so šli starejši in tuji filmi, ki niso bili dostopni na DVD-jih. Kot zadnji dobavitelji tega formata so v zadnjih dveh letih prodali več kot štiri milijone kaset. Nič več. Kruger se je odločil, da bo nehal prodajati VHS-kasete. Kar bo ostalo, bo razdal ali odpeljal na smetišče, kamor - ker je bil zadnji večji dobavitelj, čeprav ocenjuje, da je pri njegovih odjemalcih še dva milijona kosov kaset...

36 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

engadget - Na današnji dan je Toshiba naznanila, da bo prenehala izdelovati pogone, samostojne predvajalnike in vse ostalo v povezavi s HD-DVD. Dokončna zaustavitev proizvodnje HD-DVD materiala naj bi se zgodila do marca letos. To seveda pomeni, da je Blu-Ray zmagovalec te vojne formatov. Pri Toshibi pa so še povedali, da zaenkrat še raziskujejo možnosti HD-DVD pogonov pri prenosnikih. Zdajnšnji lastniki HD-DVD zapisovalnikov in snemalnikov ba bodo lahko medije še vedno kupili preko spleta.

Toshiba zaenkrat ne planira prehoda na Blu-Ray format vendar obstaja tudi ta možnost. Več o tej tragični novici si preberite na engadget.com.

Počivaj v miru HD-DVD!

43 komentarjev

Nova recenzija!

Slo-Tech - Zopet sem si za vas pogledal nov film ter spisal recenzijo. So morda sosedje teroristi? Ali pa se je profesorju Faradayu to le zdi in je dejansko prevec paranoičen? Več izveste, če preberete (in komentirate) najnovejšo recenzijo.

Žal pa je to zadnji film do konca (vsaj prvega) dela mature, saj se imava s Slainom kar dosti za učit in tako nama ne preostane čisto nič časa za recenzije. Držite pesti [;)]!

2 komentarja